vr. 30 dec 2022

Het Belgische Van de Velde creëert modieuze lingerie van superieure kwaliteit met haar hoogwaardige, complementaire merken PrimaDonna, Marie Jo en Andres Sarda.
Het bedrijf gelooft in de slogan ‘Shaping the bodies and minds of women': Van de Velde wil een verschil maken in het leven van vrouwen dankzij mooie en perfect passende lingerie, die hen zelfverzekerder maakt. Voor het bedrijf staat een onberispelijke service in de winkel centraal, een aanpak die deel uitmaakt van het ‘Lingerie Styling Concept’.
Van de Velde is actief in zowel de premium detailhandel als de groothandel. Deze laatste afdeling bevat de populaire intieme kledingmerken zoals PrimaDonna, Marie Jo en Andres Sarda en is goed voor bijna 80% van Van de Veldes omzet.
Het bedrijf werkt nauw samen met 3.600 zelfstandige lingeriezaken wereldwijd. Daarnaast beschikt het over een eigen retailnetwerk met de winkelmerken Rigby & Peller en Lincherie. Het geografische zwaartepunt van Van de Velde ligt in Europa (en in mindere mate in Noord-Amerika). In totaal stelt het bijna 1.500 medewerkers te werk.
Wijzigingen in 2022
In 2022 besliste Van de Velde om haar segmenten te wijzigen. De vroegere ‘groothandel’- en ‘retail’-segmenten werden vervangen door het B2B- (business to business) en het D2C- (direct to consumer) distributiekanaal.
In de eerste helft van 2022 kenden beide segmenten een sterke groei omdat:
- consumenten terugkeerden naar de fysieke winkels wat resulteerde in een sterke omzetgroei.
- de verkoop van zwemartikelen aanzienlijk steeg en zich zo grotendeels herstelde na twee jaar van reisbeperkingen.
- de verkoop verder werd ondersteund door een ‘opti-channel’-klantenervaring op basis van een 360-gradenmarketingactie via verschillende kanalen en landen.
Zeer recent liet Van de Velde weten dat dat Peter Corijn, die sinds mei 2022 als CEO fungeerde, het bedrijf zal verlaten. Huidige CFO Karel Verlinde wordt interim-CEO. Van de Velde benadrukte dat hiermee een insider aan het roer komt te staan die de afgelopen jaren samen met ex-CEO Marleen Vaesen het bedrijf met succes door moeilijke tijden heeft geloodst. Karel Verlinde zal nauw samenwerken met het managementteam om te zorgen voor continuïteit in de uitvoering van het strategisch plan.
KBC Securities over Van de Velde
Van de Velde realiseerde een sterke stijging van de omzet in de eerste helft van 2022, te verklaren door een groter aantal vroege leveringen van de zomercollectie 2022 eind 2021. De gerapporteerde EBITDA (winst zonder kosten van afschrijvingen en financiering) in de eerste jaarhelft van 2022 steeg op jaarbasis met 20,2%, geholpen dus door de omzetstijging van 21,5% maar ook door een betere mix en door de wisselkoersen, die negatieve impact van de inflatie compenseerden.
Voor de komende jaren plant het bedrijf een verhoging van de capex (capital expenditures ofwel investeringsuitgaven). De solide kaspositie van Van de Velde laat, volgens Guy Sips, toe om de activiteiten verder te laten groeien met bijkomende investeringen gepland in productiecapaciteit en digitalisering.
Van de Velde zal haar ‘opti-channel’-strategie verder implementeren, waarbij ze volop inzet op digitale communicatie en digitale technologie. Dat moet het bedrijf in staat stellen om consumenten sneller naar de paskamers brengen, waar ze op basis van professioneel stylingadvies overtuigd kunnen worden van hun producten.
Volgens Van de Velde is de impact van het huidige economische klimaat op zijn kortetermijngroei moeilijk te voorspellen. Niettemin zal het haar strategisch plan blijven uitvoeren.
Guy Sips beschouwt Van de Velde als een winstgevend groeiverhaal op lange termijn tegen een redelijke prijs. In de komende jaren verwacht hij dat Van de Veldes focus op de twee grootste West-Europese premiumlingeriemarkten (Duitsland en Frankrijk) extra groei zal genereren.
Hij raadt aan om Van de Velde te ‘Kopen’ met een koersdoel van 45 euro. Het aandeel noteert momenteel aan een koers van 30,30 euro, goed voor een opwaarts potentieel van ongeveer 50%.
