wo. 27 mei 2020

Na een mooie rit hebben de aandelen van London Stock Exchange Group (LSEG) het koersdoel van KBC Asset Management bereikt. Analist Gauthier Cassiers blijft positief over de beursuitbater en is ervan overtuigd dat het verhaal op lange termijn intact blijft, maar ziet weinig opwaarts potentieel op korte termijn. De aanbeveling wordt bijgevolg verlaagd van “Kopen” naar “Houden”.
Wie is LSEG?
De London Stock Exchange Group (LSEG) is een internationale beursuitbater met hoofdkantoor in Londen. LSEG behoort tot de grootste beurzen ter wereld en tot de meeste gediversifieerde spelers in Europa. De groep omvat natuurlijk de London Stock Exchange, de Britse beurs, maar ook Borsa Italiana, de Italiaanse speler. In 2019 haalde LSEG 39% van zijn inkomsten uit de datadivisie (Information Services), 39% uit de clearingactiviteiten (Post Trade Services), 18% uit de notering en de handel van aandelen (Capital Markets) en 3% uit andere IT-diensten (Group Technology).
Information Services
Het grootste deel van de inkomsten vanuit deze divisie komt van de index business (FTSE Russell). De Britse groep zorgt voor de samenstelling van indices en verkoopt achteraf de data (prijs, volume, waardering,…) wereldwijd aan institutionele en particulieren klanten. Er zijn verschillende redenen waarom klanten voor die data betalen:
- om de FTSE Russell indices als benchmark te kunnen gebruiken.
- voor de passieve fondsen die de prestatie van de FTSE Russell indices willen kopiëren.
- bij het maken van structurele producten of index-gebaseerde derivaten.
De divisie heeft in 2019 een inkomstengroei van 5% kunnen voorleggen (excl. wisselkoerseffecten). De groei van passieve investeringen, de stijgende vraag naar financiële data en het gebruik van nieuwe benchmarks (bijv. SRI benchmarks) zullen de komende jaren zeker voor stijgende inkomsten vanuit deze divisie zorgen.
Post Trade Services
Tegenwoordig vinden veel transacties van derivaten op minder gereglementeerde handelsplatformen (OTC) plaats. Een transactie op een OTC (Over-The-Counter) markt verloopt niet op een beurs maar gewoon tussen twee partijen. Deze transacties zijn veel minder transparant en aangezien er geen tussenpersoon is, wordt het kredietrisico, het risico dat een partij de andere niet betaalt, veel groter. Om dat kredietrisico te verminderen, passeren de deelnemers van zulke transactie via een clearinghouse (genoemd “LCH” bij LSEG). Het clearinghouse opereert dan als tussenpersoon voor de twee andere partijen en zorgt voor de betaling van de transactie vanuit de twee kanten.
Het houdt trouwens een margeverplichting als waarborg bij tot de finale betaling en levering van de markteffecten. Naast de commissie voor de clearing, wordt deze marge gebruikt om een tweede bron van inkomsten te genereren. Zoals bij een gewone bank zal de beursuitbater dit geld beleggen en daardoor extra geld kunnen verdienen. De divisie Post Trade Services kon in 2019 een inkomstengroei van 12% voorleggen. De sterke groei van de clearing komt enerzijds door de strengere regelgeving en anderzijds door uitbreiding van de clearingdiensten.
Capital Markets
Dit is de laatste grote bron van inkomsten van LSEG. Aan de ene kant zal een emittent een eenmalige commissie betalen bij de eerste notering op het handelsplatform en achteraf een jaarlijkse commissie voor de handel van de effecten op de beurs. Aan de andere kant zal een belegger een commissie bij elke transactie betalen. Dit segment is cyclisch en biedt minder groei maar wordt een kleiner onderdeel van de totale inkomsten. Positief is wel dat een beursuitbater, in tegenstelling tot andere bedrijven, in geval van financiële onzekerheden kan genieten van de gematigde volatiliteit.
Refinitiv-deal
Tijdens de zomer van 2019 kondigde LSEG aan dat het Refinitiv, één van de grootste leveranciers van financiële data, zou overnemen. Refinitiv bedient meer dan 40.000 institutionele klanten in 190 landen en levert informatie, inzicht, een handelsplatform en technologie die innovatie en prestatie aandrijven. De diensten van Refinitiv breiden zich uit tot de naleving van de wetgeving, het beheer van markdata, het bedrijfsrisico en de strijd tegen financiële mispraktijken. De combinatie van de twee bedrijven zal de internationale positie van LSEG verder versterken.
Daardoor zal de groep ook beter kunnen concurreren met de Amerikaanse beursuitbaters en Bloomberg, de grootste leverancier van financiële data. De overname bedraagt 27 miljard dollar en zal in aandelen betaald worden. Naast de synergieën, beschouwt KBC AM deze acquisitie als heel positief omwille van de sterke cashgeneratie, de diversificatie van inkomsten die het LSEG zal brengen en de stijgende vraag naar data in de financiële industrie.
4 redenen om van de sector te houden
KBC Asset Management ziet concreet 4 redenen om van de sector waarin LSEG actief is, te houden:
- De sector beschikt over een grote toetredingsdrempel. Ten eerst, kunnen de grootste namen van schaalvoordeel genieten. Ten tweede, zorgt de nood aan liquiditeit ervoor dat de grootste spelers makkelijker hun volume kunnen doen groeien. De markt van beursuitbaters is bijgevolg geconcentreerd;
- De defensieve sector kan profiteren van de onzekerheden op de financiële markt (vertaald door hogere volumes). In tegendeel tot de brede markt kunnen de beursuitbaters beter presteren in geval van gematigde volatiliteit;
- De structurele groei van de data business zorgt voor stijgende en meer gediversifieerde inkomsten.
- De sector is sterk onderhevig aan consolidatie. LSEG kreeg in september een overnamebod van Hong Kong Stock Exchange, maar vond dat niet interessant genoeg.
De mening van KBC Asset Management
Volgens analist Gauthier Cassiers is LSEG een bedrijf met een goed management in een defensieve, maar groeiende sector. KBC AM verwacht stijgende inkomsten voornamelijk door de groeiende clearingvolumes en de stijgende vraag naar data. LSEG is een gediversifieerd en kwalitatief bedrijf met een groot deel recurrente inkomsten. Bovendien kunnen beursuitbaters, in tegenstelling tot banken en verzekeraars die aan aanzienlijke kapitaalvereisten moeten voldoen, hun cash aanwenden zoals ze willen (investeren, overnames of uitkeren).
Omwille van al deze redenen, noteert LSEG momenteel aan een verwachte koerswinstverhouding van 33 op basis van de gemiddelde winstverwachtingen voor 2021 en van 31 op basis van de gemiddelde winstverwachtingen voor 2022. Hiermee wordt LSEG gewaardeerd met een premie ten opzichte van de Amerikaanse beursuitbaters maar met een korting ten opzichte van de dataleveranciers. Door de acquisitie van Refinitiv en het belang van de data business, is KBC AM van mening dat deze premie terecht is.
Het aandeel heeft bij KBC AM echter het koersdoel bereikt, wat de wijziging van de aanbeveling van “Kopen” naar “Houden” rechtvaardigt. Het koersdoel van 8.360 GBp blijft behouden.