vr. 12 feb 2021

L'Oréal publiceerde gisteren resultaten voor het volledige boekjaar 2020 die wijzen op een vergelijkbare omzetkrimp van 4,1%. Daarin zit een groei van 4,8% in het vierde kwartaal vervat, wat beduidend beter was dan de verwachte 2,1%. De markt voor schoonheidsproducten lijkt opnieuw op kruissnelheid te komen, zoals ook al uit de resultaten van concurrent Estée Lauder bleek. De winst per aandeel kwam uit op 7,30 euro, terwijl analisten uitgingen van 7,17 euro. Dat is wel lager dan de 7,74 euro van 2019.
Resultaten in detail
- De actieve cosmetica kenden een uitermate sterke groei van maar liefst 18,9% op vergelijkbare basis, tot een totaal van meer dan 3 miljard. Hoewel e-commerce de grootste drijfveer was van de groei, zorgden ook campagnes in de bakstenen winkels voor groei. Vooral in Noord-Amerika en Azië was die groei uitgesproken.
- De consumentenpoducten krompen met 4,7% op vergelijkbare basis. Hoewel de afdeling in de tweede jaarhelft op een status quo uitkwam ten opzichte van een jaar eerder, deelden de social distancing-maatregelen een zware klap toe aan de make-upmarkt. Andere onderdelen zoals haarkleuring en haarverzorging kenden een stevigere groei.
- De professionele producten daalden met 6,4% op vergelijkbare basis. In de tweede jaarhelft konden kapperszaken en schoonheidssalons terug de deuren openen en groeide de markt, waarbij L'Oréal ook marktaandeel kon winnen.
- De laatste en hardst getroffen afdeling was de luxeafdeling, die een vergelijkbare omzetkrimp van 8,1% optekende. De wreldwijde markt voor luxeschoonheidsproducten daalde ongeveer 14% over het volledige jaar 2020, dus de 8,1% van L'Oréal betekent dat de groep fors marktaandeel heeft gewonnen. Vooral huidverzorging deed het goed. Zo kwam de totale vergelijkbare omzetkrimp uit op 4,1%.
In het vierde kwartaal - waarvoor L'Oréal enkel omzetcijfers publiceert - was het plaatje rooskleuriger. De omzet van de actieve cosmetica groeide met meer dan 30% op vergelijkbare basis, de professionele producten met 6,5%, de luxeproducten met 4,4% en de consumentenproducten kenden een heel beperkte krimp van 0,4%. De vergelijkbare groei van L'Oréal als geheel bedroeg 4,8%.
Geografisch plaatje
Geografisch zagen we een sterke krimp in West-Europa en Noord-Amerika. In de 'nieuwe markten' was er een bescheiden vergelijkbare groei van 1,5%.
- Voor West-Europa (-10.3%) zijn de oorzaken intussen ruimschoots gekend: lockdowns, sluiting van winkels, sluiting van kappers en schoonheidssalons en verminderd luchtverkeer, waardoor de tax-free winkels minder konden verkopen.
- In Noord-Amerika (-7,4%) kregen vooral de klassieke winkels en daardoor de omzet uit make-up het hard te verduren.
- De zogenaamde 'nieuwe markten' vertoonden een gemengder beeld. In Azië en het gebied aan de Middellandse Oceaan kwam de groei over het volledige jaar uit op 3,5%. Wat opvalt is dat China maar liefst 27% meer producten van L'Oréal afnam. Andere landen in de regio, zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Vietnam, die minder hard getroffen werden door de coronapandemie, kenden ook groei. In Latijns-Amerika bedroeg de vergelijkbare omzetkrimp 1,5%. De regio werd hard getroffen door het coronavirus met sluiting van verkooppunten tot gevolg. In de tweede jaarhelft keerde de groei terug, maar niet genoeg om het jaar goed te maken. In Oost-Europa bedroeg de krimp 4,9%. Vooral Turkije en Rusland werden hard getroffen. In Afrika en het Midden-Oosten bedroeg de vergelijkbare krimp 3,3% en kenden Marokko en Egypte opnieuw een sterke groei in de tweede jaarhelft.
Hoewel de jaarcijfers volgens KBC Asset Management-analist Bob Van Leemputte niet erg positief ogen, zijn de trends voor het vierde kwartaal positiever. In Europa kreeg de omzet nog een flinke dreun, maar in Noord-Amerika was de vergelijkbare krimp eerder beperkt (ca. 0,1%). In alle andere markten kon het bedrijf een groei van meer dan 10% optekenen. De nieuwe markten waren in het vierde kwartaal goed voor meer dan de helft van de omzet. Een algemene trend die de groep bedrijf in de kijker zet, is de opmerkelijke winst in marktaandeel. Ook van de verschuiving naar e-commerce kon L'Oréal profiteren.
Nieuwe CEO gezocht
In april stopt Jean-Paul Agon als CEO van L'Oréal. Hij stond sinds 2006 aan de top van het bedrijf maar blijft wel aan als voorzitter van de Raad van Bestuur. KBC AM ziet de opsplitsing van de twee rollen als een positieve evolutie. De Raad van Bestuur kan de CEO bij teleurstellende resultaten gemakkelijker op het matje roepen.
De visie van KBC Asset Management
KBC AM bevestigt het "Verkopen"-advies en koersdoel van 270 euro voor L'Oréal. Analist Bob Van Leemputte zag het afgelopen kwartaal evenwel een sterk herstel van de markt en een sterke prestatie van L'Oréal.
Het aandeel is, net als dat van sectorgenoot Estée Lauder, evenwel duur. Op de lange termijn ziet KBC AM een aantrekkelijker groeiprofiel in Estée Lauder.