wo. 27 jul 2022

Bij luxegroep LVMH (+0,6%) steeg de omzet in het tweede kwartaal tot maar liefst 36,7 miljard euro. Dat is dik 21% meer dan een jaar geleden, terwijl de winst uit recurrente activiteiten zelfs met 34% op jaarbasis steeg tot 10,2 miljard euro. Dat is onder meer een gevolg van operationele marges die 1,3 procentpunt stegen tot 27,9%. Groei vormt met andere woorden de rode draad doorheen deze cijferset, met dubbelcijferige groei in alle business groups. De klanten schrokken duidelijk niet terug voor de genomen prijsmaatregelen. Is er wel een crisis in luxeland?
Er is niets om niet lyrisch over te zijn
Op omzetniveau was er niets dan goed nieuws te rapen, en dat over de hele linie. De verwachtingen werden met gemak geklopt, met slechts één klein voorbehoud op winstniveau. Maar dat mag de pret zeker niet bederven. Ondanks de sterke prestaties over de hele lijn, reageren beleggers eerder gelaten. De koers stijgt “amper” met 0,6%. Waarom is dat zo? Omdat beleggers en analisten waakzaam blijven voor de recessie die door zowat iedereen wordt verwacht. En die kan eigenlijk niet anders dan een impact hebben op de groei, vroeg of laat.
Geen crisis, zelfs integendeel
Maar dat lijkt eerder laat te zijn, want het management ziet momenteel geen tekenen van zwakte bij de consument en blijft zijn activiteiten daarom beheren voor een goed jaar. Lees: de knop om over te schakelen naar crisismodus werd nog niet ingedrukt. Het bedrijf is echter klaar om snel te handelen als er daadwerkelijk tekenen zijn die op een vertraging wijzen. Als het tot een recessie komt, heeft LVMH alleszins genoeg variabele bedrijfskosten om weg te snijden om zo het neerwaartse risico te beschermen. Die recessie zal natuurlijk een impact hebben op de activiteiten, maar daartegenover staat dat het bedrijf een opmerkelijk vermogen heeft om snel weer op te veren. Dat gezegd zijnde is er dus nog geen recessie in zicht: de tweede jaarhelft is alvast sterk van start gegaan, aangezien de consument in het hogere segment veerkrachtig blijft.
Kopen-advies blijft behouden
KBC Asset Management is tevreden met de update en behoudt met graagte het “Kopen”-advies en koersdoel van 750 euro. Met die conclusie op zak gaan we kort door de verschillende entiteiten die LVMH rijk is.
- Wijnen en gedistilleerde dranken: de omzet steeg met 23%, terwijl de recurrente bedrijfswinst met 25% steeg. Op organische basis bedroeg de omzetstijging slechts 14%. Henessy immers had nog steeds te lijden onder de gezondheidsbeperkingen in China en de verstoringen van de bevoorradingsketen in de VS, wat leidde tot 2% negatieve volumes, maar dit werd gecompenseerd door positieve prijseffecten. Door de heropening van restaurants en het herstel van het toerisme stegen de champagnevolumes in de eerste helft van het jaar met 16%.
- Mode en lederwaren: 31% meer omzet, of 24% autonoom. De winst uit recurrente activiteiten steeg zelfs nog meer, met 33%. De presentatie van het bedrijf had te veel maken met een bijzonder uitstekende prestatie. Na een indrukwekkende operationele marge van 40,8% in de eerste helft van 2021, wist het bedrijf deze verder te verhogen tot 41,4%. De CFO benadrukte dat de 40%+ operationele marges voor de afdeling van blijvende aard zijn.
- Parfums en cosmetica: de omzet steeg met 20%, maar zonder overnames valt dit cijfer terug tot 13%. Door het nog steeds haperende herstel van de reisretail daalde het recurrente bedrijfsresultaat met 1%. Op basis van de omzet zou dit kunnen worden goedgemaakt, maar de travel retail (lees: belastingvrije) business heeft een ongeëvenaarde winstgevendheid.
- Horloges en juwelen: de omzet steeg met 22% (16% op organische basis), terwijl de recurrente winst 26% aandikte. Tiffany, dat meer op de VS is gericht, presteert hier beter dan Bulgari, dat meer op China is gericht. Bulgari kan echter nog steeds een sterke groei voorleggen, dus zeker geen man overboord.
- Selectieve detailhandel: de omzet trok 30% hoger (22% autonoom), maar het recurrente bedrijfsresultaat schoot 181% hoger, dankzij een sterk operationeel hefboomeffect. Daardoor steeg de bedrijfswinstmarge van 2,6% tot 5,5%, niet in het minst aangedreven door een sterke prestatie van Sephora.
