vr. 17 apr 2020

LVMH (+5%) was deze ochtend aan de beurt om een update te geven over het eerste kwartaal en bij uitbreiding de impact van COVID-19 op de verwachtingen. Zoals verwacht is de Franse luxegroep in zwaar weer terechtgekomen, maar er zijn voorzichtige tekenen van beterschap. En dat doet de aandelen deugd, ook al moeten ze dividend inleveren. Analiste Nathalie Bally (KBC Asset Management) gidst ons door de cijfers.
Forse omzetdaling over de hele lijn
LVMH zag zijn vergelijkbare omzetgroei in het eerste kwartaal van 2020 terugvallen met 17%, in lijn met de eerdere vooropgestelde daling van 10 à 20%. De daling is een direct gevolg van de sluiting van de winkels als gevolg van de lockdown-maatregelen die eerst in China en daarna in Europa en de VS werden genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Ook een deel van de productie moest worden stopgezet.
De totale omzet bedroeg in het eerste kwartaal 10,6 miljard euro. De afdelingen ‘Uurwerken & Juwelen’ en ‘Retailing’ kenden met 26% de zwaarste terugval. De daling binnen grootste afdeling ‘Mode & Lederwaren’ bleef daarentegen "beperkt" tot 10%.
Het corona-effect
Het management wijst op een significante impact van het coronavirus over de eerste jaarhelft, maar kan nog geen inschatting maken voor het volledige jaar zolang er geen zicht is op de duur van de huidige situatie. LVMH ziet wel een stijging van de onlineverkopen, een tot dusver eerder bescheiden verkoopskanaal, en verwacht voorlopig een geleidelijk herstel vanaf mei-juni. Ondertussen trekken de activiteiten in China terug aan, maar in landen zoals Italië en in Europa zal de lockdown nog zeker tot begin mei blijven duren.
Bovendien worden luxebedrijven zoals LVMH na de coronacrisis wakker in een somber economisch klimaat. Adviesbureau Bain voorspelde onlangs dat voor het volledige jaar rekening moet worden gehouden met omzetdalingen tussen 15 en 35%.
Mes in kosten en dividend
LVMH's Chief Financial Officer Jean Jacques Guiony verwacht niet dat de pandemie een blijvende impact zou hebben en voegt eraan toe dat strikt op de kosten wordt gelet, o.a. door te onderhandelen over huurverlagingen. Hij voegde eraan toe dat de groep ook vasthoudt aan haar plannen voor de overname van Tiffany’s voor 16 miljard dollar.
Het management stelt ook voor om het dividend met 30% te verlagen, tot 4,80 euro per aandeel. Topman Arnault liet van zijn kant weten geen salaris te zullen ontvangen in april en mei en af te zien van zijn variabele verloning voor 2020. De rest van het topmanagement doet hetzelfde.
De mening van KBC Asset Management
Analiste Nathalie Bally behoudt haar positieve visie voor LVMH op langere termijn, maar vindt het op dit ogenblik nog te vroeg om de totale impact van het coronavirus te bepalen.
Er zijn wel al signalen van een herstel van de verkoop in China, de belangrijkste groeimarkt voor luxegoederen. KBC AM verwacht dat deze crisis niet zal raken aan de structurele groeivooruitzichten op lange termijn en dat LVMH nog verder zal kunnen profiteren van de aantrekkelijke markt in China en de sterke vraag naar Louis Vuitton. Ook de integratie van Dior en een betere prestatie binnen de drankendivisie bieden verder opwaarts potentieel.
In vergelijking met de bredere sector is het aandeel volgens KBC AM niet duur en de brede diversificatie van de groep geeft het aandeel een defensiever profiel binnen de sector. De "Kopen"-aanbeveling en het koersdoel van 420 euro worden bijgevolg bevestigd.
Luxesector in het post-coronatijdperk
Hoe ziet het post-coronatijdperk er voor de zwaar getroffen luxebedrijven uit? Ontdek in onderstaand dossier de 3 scenario’s, 6 consumententrends en krijg de 2 favoriete luxeaandelen van KBC Asset Management op een presenteerblaadje.