vr. 17 jun 2022

Het Franse luxehuis LVMH kende een sterke jaarstart. Dat blijkt althans uit de uitspraken van diens voorzitter en CEO Bernard Arnault. Volgens de topman is de Franse luxegoederengigant op een "zeer goede weg" met betrekking tot zijn prestaties voor de eerste zes maanden van het jaar. "Ik ben optimistisch, u zult de cijfers zien", vertelde Arnault aan verslaggevers tijdens een tech event in Parijs. Voor die cijfers is het wachten tot juli. Dan komen we meteen te weten hoe de lockdowns in China, wingewest voor de luxebedrijven, de prestaties hebben beinvloed. Volgens onderzoeksbureau Oliver Wyman is de impact alvast niet te verwaarlozen.
LVMH in Q1
Arnault is optimistisch dat de centrale banken in de Verenigde Staten en Europa de inflatie kunnen afremmen zonder een recessie te veroorzaken, en merkte op dat "de wereldeconomie zich op een keerpunt bevindt". Arnault kan alvast rekenen op de ijzersterke resultaten die de groep in de eerste drie maanden van het jaar wist neer te zetten. LVMH zag de omzet vorig kwartaal dus stijgen tot 18 miljard euro, waarmee het eerste kwartaal dik 29% hoger klom dan de 13,96 miljard euro die een jaar geleden werd geregistreerd. Het wisselkoerseffect buiten beschouwing gelaten, bedroeg de organische groei 23%, waarmee de consensus van 18% werd overtroffen. Ondanks de impact van nieuwe covid-beperkingen in maart groeide Azië (excl. Japan) nog steeds, zij het met een bescheiden 8%. Europa, Japan en de VS groeiden alle met meer dan 25%.
Chinese lockdownrem
Het optimisme van de LVMH-topman is opvallend. Zeker tegen de achtergrond van de lockdowns over de voorbije maanden in China, een belangrijke groeimotor voor Europese luxehuizen. Volgens een onderzoek van het Amerikaans managementadviesbureau Oliver Wyman zijn de groeiprognoses voor luxemerken en luxeconsumptiegoederen met 15 procentpunten gedaald, en voor luxemerken alleen al met bijna 25 procentpunten. Bedrijven in luxegoederen en luxeartikelen verwachten dit jaar slechts een jaar-op-jaargroei van 3% voor hun activiteiten op het Chinese vasteland, een scherpe daling ten opzichte van de groeiprognose van 18% van een paar maanden geleden.
Generatie Z
"Er is nog steeds een zeer grote onzekerheid over wat de toekomstige Covid-maatregelen in China zullen zijn," zegt Kenneth Chow van Oliver Wyman in een gesprek met CNBC. "Er is grote twijfel of het consumentenvertrouwen zich snel kan herstellen, zoals in 2020 en 2021." Volgens Oliver Wyman werd het herstel in 2021 in belangrijke mate gerealiseerd door de welgestelde Gen Z, goed voor 80% van de groei van de luxemarkt. Peperdure T-shirts gingen daarbij als zoete broodjes over de toonbank. Het lijkt er echter op dat Gen Z deze keer anders zal reageren, vooral omdat een gebrek aan werkzekerheid iets kan zijn waarmee ze voor de allereerste keer te maken krijgen.
Sparen om later te spenderen
Op langere termijn zijn de vooruitzichten positiever. Een hoge spaarquote van de Chinese consument is van oudsher een goede voorspeller van toekomstige bestedingen, aldus het rapport. En dat lijkt snor te zitten. Verwacht wordt dat de Chinese consumenten door de huidige omstandigheden zullen sparen voor een “rainy day”. Volgens een recente enquête van de People's Bank of China is 54,7% van de Chinese huishoudens geneigd te sparen, het hoogste percentage sinds het derde kwartaal van 2002, meer dan 20 jaar geleden. De besparingen van de huishoudens als percentage van het beschikbare inkomen bedroegen 43% in het eerste kwartaal van 2022, wat aanzienlijk hoger is dan het gemiddelde over 10 jaar.
KBC Asset Management over LVMH
Na de publicatie van de resultaten over de eerste drie maanden zette KBC Asset Management zijn “Kopen”-aanbeveling voor LVMH nog eens in de verf. De terugval van de aandelen, onder meer als gevolg van de impact van China, was daarbij zonder meer een koopkans. Het nultolerantiebeleid van de regering ten aanzien van covid-19 heeft inderdaad gevolgen voor de plaatselijke vraag en voor de bereidheid van de bevolking om te reizen of naar buiten te gaan in het algemeen. De situatie is echter niet nieuw aangezien het land de laatste twee jaar vaker te kampen heeft gehad met lokale pieken van het aantal gevallen van covid. Voorheen hadden die geen noemenswaardige invloed op de vraag naar de goederen van LVMH. Dit lijkt dus ook eerder ruis te zijn voor de aandelenkoers op de korte termijn, die de fundamentals niet schaadt.
