do. 25 feb 2021

Volgens De Tijd werkt Club Brugge aan een beursgang, waarbij de landskampioen nog vóór de zomer op de koerstabellen van Euronext Brussel zou moeten noteren. De berichten werden nog niet bevestigd, maar het zou wel de eerste Belgische voetbalclub zijn die de sprong naar de belegger waagt. Heel wat andere Europese clubs deden het hen al voor, maar succes op het veld is geen garantie op beurswinst, zo blijkt. En ondertussen hakt ook Covid-19 stevig in op de inkomsten van de clubs. In deze bijdrage zoomt KBC Senior Financial Economist Tom Simonts in op het thema "voetbal op de beurs".
Voetbal levert geen beursgroei op
Een blik op de Stoxx Europe Football Index, een korf samengesteld uit aandelen van Europese beursgenoteerde voetbalclubs (met uitzondering van Manchester United), leert dat voetbalclubs op de lange termijn niet echt het label van groeiaandelen verdienen. Dat belet evenwel niet dat enkele goede seizoenen, gecombineerd met deelname aan de lucratieve Champions League en/of enkele toptransfers de kas stevig kunnen spijzen en de investeerdershonger doet toenemen. Ajax was daar de voorbije jaren een schoolvoorbeeld van, met een halve finale in de Champions League in 2019 en de verkoop van sterspeler Frenkie de Jong aan FC Barcelona voor 75 miljoen euro.

Covid-19 kost geld
Die centen waren voor Ajax vanzelfsprekend meer dan welkom. Net als bij de andere clubs zal Covid-19 vermoedelijk een grote hap uit de clubkas hebben genomen. Sinds de Europese competities werden hervat, spelen de ploegen nog steeds in lege stadions en dat betekent geen inkomsten uit entreegelden en catering. Bij het begin van de coronapandemie werd er zelfs helemaal niet gevoetbald en moesten clubs ook nog eens een deel van de uitzendrechten terugbetalen.
Een stevige cheque, maar de last zal voor de grotere clubs duidelijk makkelijker te dragen zijn dan voor kleine clubs, die vooral afhankelijk zijn van inkomsten op wedstrijddagen. In zijn Annual Review of Football Finance stelde Deloitte het vorig jaar als volgt: “Wij verwachten dat de aanhoudende Covid-19-pandemie tot een aanzienlijke vermindering van de inkomsten en operationele verliezen in het Europese voetbal zal leiden. Clubs hebben te maken met meerdere financiële gevolgen, waaronder kortingen of uitstel van commerciële en uitzendinkomsten, evenals het verlies van inkomsten uit wedstrijddagen en andere inkomsten die verband houden met evenementen”.
De studie van Deloitte legde trouwens ook nog eens het verschil tussen de ‘haves’ en de ‘have-nots’ bloot. De grootste Europese voetballiga’s (de Engelse Premier League, de Spaanse La Liga, de Italiaanse Serie A, de Duitse Bundesliga en de France Ligue 1) draaiden in het seizoen 2018-2019 een recordomzet van 17 miljard euro. Daarmee tekenen ze voor twee derde van de totale Europese voetbalclubomzet van 28,9 miljard euro.

Timing is alles (ook voor een IPO)
Club Brugge zou in elk geval op een goed moment naar de beurs komen. Een corona-uitbraak bij de spelers niet te na gesproken, lijkt niets de club in de weg te staan om voor het tweede jaar op rij de titel van landskampioen binnen te halen. De West-Vlamingen hebben bovendien Europese tickets op zak die garant staan voor een mooie inkomstenstroom.
In het seizoen 2019-2020 verpulverde blauw-zwart met een omzet van 137 miljoen euro en 24,5 miljoen nettowinst volgens De Tijd alle records. En dat in een seizoen dat door corona deels geamputeerd werd. Zonder twijfel wordt dat een belangrijk verkoopsargument in de nakende beursgang.