wo. 16 jan 2019

Het Brexit-voorstel van premier May werd gisteravond door het Britse parlement integraal van tafel geveegd. Toch bleeft de reactie van de financiële markten binnen de perken. Onze KBC-economen houden de vinger aan de pols, met deze keer een update door Mathias Van der Jeugt (KBC Marktenzaal).
Volgende halte: de vertrouwensstemming
Twee jaar onderhandelen uitgeveegd in één parlementaire stemming. En hoe. Nooit onderging een Britse regering een gelijkaardige vernedering als die van premier May gisteren in het Britse lagerhuis. May’s brexit-voorstel werd met 432 stemmen tegen 202 verworpen. De muiterij binnen de eigen conservatieve rangen liep op tot een ongeëvenaarde 118 parlementsleden. Enkele uren na de stemming vroeg oppositieleider Corbyn een vertrouwensstemming. Die gaat vanavond om 20 uur door. Ondanks de verdeeldheid binnen de Tory’s over brexit, zijn de meesten van hen er wel van overtuigd dat nieuwe verkiezingen maar beter vermeden kunnen worden. Dat is bovendien één van de redenen waarom May de handdoek zelf niet in de ring gooit. De kans is dus groot dat de Britse premier ook deze vertrouwensstemming overleeft.
Noors model
De verloren brexit-stemming ondergraaft May’s positie. Ze heeft tot maandag om een nieuw voorstel te formuleren en zal over de partijgrenzen heen naar een compromis zoeken. De enige oplossing met (beperkte) kans op slagen is om tijdens de overgangsperiode over te schakelen naar een Noors model. Die oplossing heeft draagvlak bij een deel van Labour en een deel van de Conservatieven, al moet het VK dan minstens tijdelijk inbinden op een aantal brexit-eisen. De Noorse oplossing houdt in dat het VK lid blijft van de Europese eenheidsmarkt met vrij verkeer van goederen, diensten, personen en kapitaal. Het VK blijft dan ook onderhevig aan het grootste deel van de Europese regelgeving, maar kan eigen handelsakkoorden sluiten met landen buiten de EU. Een harde grens op het Ierse eiland wordt vermeden. Noorwegen betaalt verder een contributie tot het EU-budget, maar heeft geen vertegenwoordiging in het Europese parlement.
Parlement aan zet
Als eender welk alternatief maandag verworpen wordt, verschuift het initiatief naar het Britse parlement dat ongetwijfeld opnieuw in dialoog zal willen treden met Europa, al is daar weinig bereidheid om het huidige akkoord volledig open te breken. In de praktijk tikt de klok trouwens verder richting 29 maart, de officiële deadline. Zonder akkoord is de harde brexit een feit. Omdat slechts een minderheid bereid is om over die afgrond te lopen, verwachten we een verlenging van de deadline.
Marktreactie
De marktreactie na de ontwikkelingen van gisteravond suggereert dat markten rekening hielden/houden met dit aanmodderscenario. Wie een forse daling van het pond of een beurscrash verwachtte, komt dan ook bedrogen uit. De EUR/GBP-koers daalde van 0,8960 vóór de stemming richting 0,8860 nu. Eens te meer blijft de boodschap om rustig aan kant te blijven staan terwijl de dichte brexitmist optrekt. De Britse beurs verliest amper terrein (-0.5%), terwijl de andere Europese indexen kleine winsten boeken. Duitse en Amerikaanse overheidsobligaties, traditionele veilige havens, staan onder verkoopdruk.