do. 16 mrt 2023

De adempauze van de voorbije weken was van korte duur, want gisteren werd een dag in het teken van de vrees dat Credit Suisse op kapseizen staat. En die vrees sleurde alle banken mee. Deze ochtend zijn de Europese aandelenbeurzen tenminste al weer beter gezind. De problemen van Credit Suisse zijn niet nieuw, want het aandeel daalt in essentie al 10 jaar, met een versnelling sinds april 2021. Maar het faillissement van SVB en Signature Bank hebben deze terugkerende angsten opnieuw aangewakkerd. Vandaag is er opluchting, dankzij een lening van de Zwitserse nationale bank, duidt CBC-hoofdeconoom Bernard Kepenne.
Zorgen zijn niet nieuw, maar wel explosief
Deze nieuwe bezorgdheid over Credit Suisse is inderdaad niet zo erg nieuw, want vorige week had het bedrijf aangekondigd dat het de publicatie van zijn rapport uitstelde. Gisteren veranderde de twijfel in bezorgdheid toen haar grootste investeerder zei dat zij geen verdere financiële steun kon verlenen wegens wettelijke beperkingen.
Meer was er uiteraard niet nodig om op de toch al uiterst nerveuze markten de wildste geruchten aan te wakkeren, zeker met de vergaderingen van de centrale banken in zicht. Het resultaat van een perfecte storm was een daling van de Europese bankenindex met 7%.
Die storm verklaart meteen waarom alle Europese aandelenmarkten fors lager eindigden, maar ook waarom de dollar en de Zwitserse frank aanzienlijk sterker werden, en waarom de obligatierente in Europa opnieuw daalde.
Ook de olieprijs ging fors aan het schuiven (-5%) omdat de angst voor een ineenstorting van de financiële sector tot een nieuwe recessie zou kunnen leiden.

Extra liquiditeit
Laat gisterenavond werd aangekondigd dat Credit Suisse 50 miljard Zwitserse frank zou lenen van de Zwitserse Centrale Bank en dat brengt vandaag enig respijt teweeg. De aandelenbeurzen stijgen kort na de opening met zo’n 1%. Logisch, want naast het nieuws kwam er ook een bericht van de Zwitserse autoriteiten, waarmee aangegeven werd dat Credit Suisse voldeed aan de kapitaal- en liquiditeitsvereisten voor systeemrelevante banken. Indien nodig kan de bank toegang krijgen tot e liquiditeit van de centrale bank.
Laten we niet naïef zijn, er is nog steeds enige angst over wat er nu gaat gebeuren. Maar intussen is de dollar ondertussen weer licht gedaald en zijn de grondstoffenprijzen alweer licht gestegen. Het is in deze uiterst gespannen en onzekere context dat de ECB straks haar vergadering zal houden. Christine Lagarde had aangekondigd de rente met 0,50% te verhogen, maar dat was vóór de turbulentie. De markt verwacht nu slechts 10% kans op een verhoging door de ECB.
Het dilemma voor de ECB is enorm
De beleidsrente vandaag niet verhogen zou duidelijk gelijkstaan aan het verlies van alle geloofwaardigheid met betrekking tot eerdere aankondigingen. Het zou ook de indruk kunnen wekken dat de situatie zo ernstig is dat ze de inflatiebestrijding, haar hoofddoel, moet opgeven. En ook al hebben de laatste marktverstoringen geleid tot een daling van de energie- en grondstoffenprijzen, feit is dat de zorgen omtrent Credit Suisse het huidige hoge inflatieniveau in de eurozone niet ter discussie stellen.
Daarom lijkt het dat de ECB tijdens de vergadering van straks de rente zoals gepland met 0,50% moet verhogen, maar geen verdere toezeggingen moet doen over haar toekomstige plannen. En topvrouw Christine Lagarde zal natuurlijk geruststellen over de gezondheid van de banken in de eurozone, terwijl ze eraan zal herinneren dat het mandaat van de ECB is om de inflatie terug te brengen naar de doelstelling.
Laten we niet vergeten dat het doel van renteverhogingen door centrale banken is de inflatie terug te dringen en dat dit onvermijdelijk een vertraging van de economie met zich meebrengt. Laten we dus niet voor gek staan als deze vertraging, gezien de omvang van de renteverhoging, tot turbulentie en schokken leidt.
Kortom, de ECB zal zich zelf tijd kopen en vooral niet de indruk willen wekken om in paniek te raken door niets te doen. Elke dag is dezer dagen met andere woorden belangrijk.
