do. 2 apr 2020

Nu de corona-pandemie de toeleveringsketens voor kritisch medisch materiaal wereldwijd zwaar onder druk zet, springen steeds meer 3D-printingbedrijven in de bres om – in samenwerking met universiteiten en zorgverstrekkers – innovatieve oplossingen te ontwerpen en te produceren. Denk maar aan neuswissers om patiënten te testen, onderdelen voor beademingstoestellen, gezichtsmaskers om het verplegend personeel te beschermen, enz.
KBC Securities-analist Guy Sips stelde vast dat ook het Belgische Materialise niet bij de pakken blijft zitten.
Materialise bouwt voort op zijn kennis en ervaring in 3D-printing en zijn samenwerking met 70% van de top 30 bedrijven in medische hulpmiddelen en toonaangevende ziekenhuizen. Het bedrijf is in staat om snel gecertificeerde oplossingen te ontwerpen, met het uiteindelijke doel om Covid-19 patiënten te helpen. Enkele voorbeelden:
- Naarmate het aantal Covid-19-gevallen toeneemt, stijgt het aantal patiënten in ziekenhuizen en bijgevolg ook het aantal benodigde medische hulpmiddelen. Dit betekent dat levensreddende hulpmiddelen, zoals beademingstoestellen, in bepaalde regio's van de wereld niet in overvloed aanwezig zijn. Hoewel een ‘splitter’ het gebruik van één enkel toestel voor meerdere patiënten mogelijk zou maken, houdt een dergelijke oplossing geen rekening met de verschillen in o.a. longcapaciteit tussen patiënten. Met een door Materialise 3D-geprint klepontwerp zijn artsen evenwel in staat om de druk en het debiet aan te passen aan elke patiënt, terwijl ze één enkel beademingstoestel gebruiken voor maximaal vier patiënten.
- Maar de innovatie van het 3D-printen gaat verder dan dat. Zo werkt productontwikkelingsbedrijf Isinnova samen met Decathlon om een 3D-printbaar onderdeel te maken, dat duikspullen omtovert tot zuurstofmaskers. Omdat Isinnova voor het ontwerp van de onderdelen gebruik maakte van 3D-printing, kon het snel een prototype ontwikkelen dat goed past bij de beschikbare duikmaskers. Het bedrijf heeft ook het ontwerpbestand gratis wereldwijd beschikbaar gesteld, zodat iedereen het kan downloaden en lokaal kan 3D-printen. Materialise werkte samen met Isinnova door het ontwerp te verbeteren om het sterker te maken en te laten aansluiten op de gecertificeerde productievoorschriften. Hoewel het noodmasker zelf een ongecertificeerd biomedisch apparaat is, biedt het een oplossing voor ziekenhuizen die in deze periode broodnodige medische hulpmiddelen tekort komen.
Hoe groot de rol van 3D-printing bij het redden van levens in de coronacrisis zal zijn, hangt volgens analist Guy Sips uiteindelijk af van hoe snel de ziekte zich verspreidt en hoe snel de traditionele fabrikanten/leveranciers stappen kunnen ondernemen om de capaciteit te herstellen en uit te breiden.
KBC Securities heeft een “Houden”-advies voor de Materialise-aandelen, met een koersdoel van 18,5 USD.

