do. 2 mei 2024

Het McDonald’s-aandeel verloor de laatste maanden wat terrein vanwege de bloostelling aan het Midden-Oosten conflict. Daarnaast had het management ook al op verschillende tijdstippen aangegeven dat de consument de vinger op de knip hield. Toch zien we dat de resultaten, hoewel onder verwachtingen, geen grote negatieve kenmerken vertonen, zegt KBC Securities-analist Tom Noyens. Hij stipt ook aan dat het management de vooruitzichten voor het volledige jaar herhaalde.
McDo?
Naar omzet gemeten is McDonald's 's werelds grootste fastfoodrestaurantketen met meer dan 36 000 restaurants wereldwijd. Belangrijke markten zijn o.m. de VS, Duitsland, Frankrijk, het VK en Canada. Ca. 80% van de restaurants worden uitgebaat onder de vorm van franchise.
Nog steeds groei in VS
McDonald's kon de omzet in haar winkels op een vergelijkbare basis verhogen met 1,9%. Hiermee doet de keten het minder dan de verwachtte stijging van 2,1%, maar wel beter dan sommigen hadden gevreesd. Amerika is de sterkhouder met een vergelijkbare groei van 2,5%. De internationale markten duwen de omzet echter lager.
De fastfoodketen verwijst ook naar het conflict in het Midden-Oosten, waar het geen goede beurt maakte. McDonald’s is in een media-storm verzeild geraakt nadat haar Israëlische divisie gratis maaltijden aan soldaten had gegeven. McDonald’s deed al veel moeite om het voorval te kaderen, maar de gevolgen zijn nog steeds voelbaar.
De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 2,7 USD. Dat is licht onder lat van 2,72 USD. Hoewel dat een minieme misser is en de schrik erin zat dat het slechter had kunnen zijn, is het toch lang geleden dat we slechter dan verwachte cijfers van McDonald's hebben gezien, aldus Tom.
1600 bijkomende restaurants dit jaar
De vooruitzichten werden behouden. Het Management is nog altijd van plan om in 2024 netto 1.600 nieuwe restaurants te openen. Het doel is om richting 2027 netto 5% meer restaurants te hebben. McDonald’s blijft een ambitieus bedrijf, dat ondanks haar grootorde nog steeds mooie groeiverwachtingen heeft, stelt Tom.
De operationele marge moet dit jaar tussen de 45 en 50% uitkomen en de vergelijkbare omzet moet met 3 à 4% stijgen, maakt de keten zich sterk. Vroeger zou Tom dat ‘haalbaar’ hebben genoemd, maar vandaag is voorspellen moeilijker. Zowel het geopolitieke als het consumentenrisico spelen. Het management geeft aan dat de lagere inkomstenklasse het moeilijk heeft en minder uiteten gaat.
McDonald’s wil zich meer focussen op haar ‘waardeaanbod’ en zich nog meer focussen op de prijs/kwaliteit-verhouding. Tom verwacht dat McDonald's de komende maanden meer promoties zal aankondigen en zal inzetten op een betere prijsstrategie. Denk aan betere deals bij het kopen van een grotere menu.
KBC Securities over McDonald’s
De resultaten liggen in lijn met de verwachtingen. Tom Noyens zit aan de kant van de analisten die eerder optimistisch dan bevreesd naar de cijfers kijken. Hij geeft toe dat er donkere wolken aan de hamburgerhorizon te zien zijn, maar anderzijds is het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd.
Bovendien blijft McDonald’s een sterke cashgenerator en zijn er mooie groeivooruitzichten op de midden- en langetermijn. Tom hoopt ook het Midden-Oostenconflict een tijdelijk item is en probeert deels door die impact te kijken. Daarnaast wil hij de zorgen over de minder gegoede consument niet overschatten. Zelfs onder de huidige inflatoire druk blijft die in grote getalen naar McDonald’s afzakken. Misschien gaan zelfs consumenten die de eindjes beter aan elkaar kunnen knopen wat vaker over de vloer bij McDonald’s zodat ze de chiquere restaurants even links kunnen laten liggen?
Om al die redenen blijft Tom bij zijn 'kopen'-aanbeveling, maar hij verlaagt het koersdoel wel van 320 naar 305 USD.
