vr. 18 aug 2023
9:52

- Terwijl op Wall Street de belangrijkste indices opnieuw een verliesdag op het bord schreven (Dow Jones -0,8%, S&P500 -0,8% en Nasdaq -1,2%) ging de meeste aandacht gisteren vooral uit naar de obligatiemarkten waar de rendementen op bijvoorbeeld 10-jaarspapier niveaus bereikten die sinds 2008 niet meer werden gezien. De notulen zinderden een dag na publicatie duidelijk nog na, waarbij vooral de gestipuleerde vrees voor inflatierisico’s de mantra “hoger voor langer” de rentes hoger stuwde. Een en ander werd nog eens extra in de verf gezet met een portie macro-economische indicatoren die gisteren werden gepubliceerd. Zo klom de vertrouwensindicator van de Philadelphia Fed onverwacht van -13,5 naar +12 in augustus, terwijl slechts op een verbetering tot -10 was gerekend. Ook de arbeidsmarkt ondersteunde de daling van de wekelijkse werkloosheidsaanvragen de these van een sterkere Amerikaanse economie.
- Tegen al het rentegeweld was op de aandelenmarkten geen kruid opgewassen. Vooral Big Tech betaalde andermaal de rekening, maar ook in healthcare werden flink wat rode cijfers opgetekend. Beter nieuws was er voor de energiesector die hoger ging en garen wist te spinnen uit de gestegen olieprijs. De prijs voor een vat Brent dikte met 8 dollarcent aan tot 84,12 dollar en de WTIT steeg met 22 dollarcent tot 80,61 dollar. Op weekbasis kijkt het zwarte goud echter tegen een verliesbeurt aan. De verzwakkende Chinese economie en de vrees voor verdere renteverhogingen in de VS wegen immers zwaarder door dan indicaties van krapper wordende wereldwijde voorraden.
- De Aziatische markten stevenen ondertussen af op hun derde weekverlies op rij, al staat de MSCI Asia Pacific vanmorgen wel op een voorzichtige winst van 0,1%. Niet zo in Japan waar de Nikkei-index 0,8% lager staat na de publicatie van inflatiecijfers die boven de verwachting uitkwamen. De kerninflatie vertraagde zoals verwacht, maar bleef boven de doelstelling van 2% van de Bank of Japan.
- De stijgende levensduurte blijft trouwens ook aan de Noorse centrale bank knagen die gisteren zoals verwacht haar belangrijkste beleidsrente met 25 basispunten verhoogde naar 4%. Dat is het hoogste niveau sinds 2008 maar dat zal de Norges Bank niet beletten om de rente in september nog eens te verhogen. De inflatie daalde in Noorwegen van 6,4% in juni naar 5,4% in juli, maar blijft daarmee eveneens duidelijk boven de doelstelling.
- Op de macrokalender kunnen we voor vandaag de Japanse inflatiecijfers afvinken en resten nog de Europese tegenhangers. In het VK is het uitkijken naar de kleinhandelsverkopen. Op de bedrijvenkalender is het ook geen overrompeling en krijgen we bij het ontbijt in Brussel onder meer de cijfers van Roularta, EVS, Biotalys en Shurgard voorgeschoteld. Ook Kingspan komt met cijfers die interessante lectuur kunnen vormen voor Recticel. Na de lunch serveren Estee Lauder en Palo Alto de cijfers.