wo. 3 apr 2024
9:34
- Het werd gisteren een offday, want zowel alle grote indexen noteren op verlies. De Europese beurzen werden zo’n 0,75% lager gezet, in een beweging waarbij de BEL20 het met slechts 0,4% verlies al bij al nog goed deed. Wall Street (-1%) daalde voor een tweede opeenvolgende dag en zet daarmee een glansloze start van het kwartaal voort. De Dow daalde op een bepaald moment meer dan 500 punten, en sloot 1% lager af, tegenover 0,7% verlies voor de S&P 500 en 1% voor de Nasdaq.
- De boosdoener? Winstnemingen na een hele forse 10% winst in het eerste kwartaal, terwijl ook de rentes zich weer wat hoger postuleerden. De 10-jaarsrente klokte gisteren in de VS af op 4,35%, tegenover 2,41% in Duitsland. Op 2 jaar staat de teller respectievelijk op 4,69% en 2,81%. De verwachtingen voor een eerste renteverlaging door de Federal Reserve blijven dan ook naar achteren geschoven worden, want die dekselse inflatie blijft onaangenaam hoog, terwijl de Amerikaanse economie oerend hard blijft gaan. En qua inflatie noteert u best ook dat de olieprijzen gisteren tot het hoogste punt in vijf maanden (88,9 dollar per Brent-vat) opklommen.
- Op sectorniveau vertaalt zich dat in verlies over de hele linie, met op kop consumentenaandelen, de gezondheidssector en telecombedrijven. En dat zijn niet toevallig de sectoren die normaliter steun ondervinden van hoger dan gemiddelde dividenden. De hogere olieprijs is dan weer verantwoordelijk voor 3% winst in de Europese energiesector en 1,4% bij de Amerikaanse spelers. Financials en grondstoffen hielden zich met verliezen tussen 0,1% en 0,4% al bij al nog redelijk kranig.
- Ook in Azië was er opschudding en dat mag u letterlijk nemen. De aandelenbeurzen in China (-0,3%), Hongkong ‘-1%) en Zuid-Korea (-1,3%) moesten allemaal lager, deels omwille van winstnemingen zoals we dat gisteren overal zagen, maar ook omwille van de zwaarste aardbeving in Taiwan (7,2 op de schaal van Richter) in minstens 25 jaar. Daardoor moesten onder meer chipbakkers TSMC en United Microelectronics de activiteiten in verschillende fabrieken stilleggen en een deel van het personeel evacueren. Dat de Taiwanese beursindex slechts 0,5% lager staat, mag een klein mirakel heten (ook al staat een aardbeving daar zeker niet noodzakelijk gelijk aan massale schade).
- Wat eveneens niet helpt is dat VS aan Zuid-Korea heeft gevraagd om beperkingen in te voeren op de export van halfgeleidertechnologie naar China. Het gaat om maatregelen die vergelijkbaar zijn met de beperkingen die Washington al heeft ingevoerd, waarmee de regering Biden haar inspanningen opvoert om de chipambities van Beijing te dwarsbomen. Het gaat concreet om apparatuur en technologieën voor high-end logische en geheugenchips, oftewel chips die geavanceerder zijn dan 14 nanometer en een type geheugen dat DRAM wordt genoemd dat verder gaat dan 18 nm.
- Vandaag staat de economie, en daaraan verbonden de inflatie, nog eens centraal. We kijken daarom vooral uit naar de Europese consumenteninflatie (CPI), die in maart met 2,5% gestegen kan zijn. “Langzaam maar zeker naar 2%”, is het credo. Minstens even belangrijk was de publicatie van de Chinese PMI-index, terwijl ook het Amerikaanse ADP arbeidsmarktrapport al uw aandacht verdiend. Er wordt gemikt op de creatie van 150.000 banen in maart, waarna het aftellen geblazen is tot het officiële arbeidsmarktrapport van komende vrijdag (en ja, die data lopen al eens uit elkaar).
- Tot slot kijken we ook naar de Amerikaanse en Japanse ISM-indexen, die als barometer fungeren voor onder meer de dienstverlenende sectoren. En voor ik het vergeet: ook België speelt mee met de grote jongens, al worden er hier enkel werkloosheidscijfers vrijgegeven.
- Bedrijfsresultaten zijn er ondertussen amper, tot niet. Dat wordt dus inspiratie harken voor het beursnieuw van Kanaal Z deze avond. En daar zal Golden Heaven, Sheng Feng of UPower me niet bij helpen. Op zoek naar wat anders, is dus de boodschap.