vr. 17 nov 2023
10:30

- De jus is uit de renterally die midden vorige week werd ingezet. Dat vertaalde zich niet enkel in lage volumes, maar ook in een licht verlies voor zowat alle aandelenindexen. De Euro Stoxx werd 0,6% lichter, de S&P500 moest 0,1% lager, terwijl de Nasdaq met een minieme winst (+0,1% ) een stevig gekruid debat hield met de wet van de zwaartekracht.
- Anders gezegd: er werd een welgekomen adempauze ingelast na de recente rally die her en der historische topniveaus opleverde op de aandelenmarkten.In Europa kregen energieaandelen klappen (-2,7%) omdat de olieprijs door de verzwakkende economie daalde tot 77,7 dollar per Brent-vat. Dat drukte ook de grondstoffenaandelen, terwijl er zelfs de luxegoederensector wordt geworsteld met weifelende klanten.
- In de VS deden vooral de defensieve waarden zoals telecom (+0,9%) en nutsbedrijven (+0,4%) het goed, geflankeerd door de onvermijdelijke technologiesector (+0,7%). De Aziatische aandelenmarkten konden evenmin een vuist maken. Hongkong dook 2%, onder invloed van Alibaba (-8%), iets waar ook Australië, Zuid-Korea en China zich niet aan konden onttrekken.
- Tegenover het verlies van gisteren stonden nochtans economische data die wel degelijk in lijn lagen met de aan kracht winnende overtuiging dat de centrale bank het rentekanon echt wel in de mottenbollen mag steken. In de VS daalden de importprijzen in oktober bijvoorbeeld met 0,8%, terwijl slechts op een krimp met 0,3% werd gemikt. Ook steeg het aantal wekelijkse werkloosheidsclaims met 231.000 stuks zo’n 11.000 stuks boven verwachting, waarmee de druk op de arbeidsmarkt ook verder lijkt weg te ebben en op die manier de inflatie minder moet aanjagen. Dat bleek ook uit een daling van de producentenprijzen met 0,5% in oktober, meteen de grootste terugval op maandbasis sinds april 2020.
- De 10-jaarsrente daalde tot 4,46% in de VS en 2,58% in Duitsland, terwijl de 2-jaarsvariant afklokte op respectievelijk 4,84% en 2,95%. Daarmee koerst de Duitse 2-jaarsrente op het laagste peil sinds 8 juni. Maar de hernieuwde daling van de korte- en lange termijn rentes gaven aandelen geen vleugels en ergens is dat wel begrijpelijk. De S&P 500 won deze maand al meer dan 7%, tegenover 10% voor de Nasdaq en 4,6% voor de EuroStoxx 600.
- Volgens beurshuis Barclays is het trouwens tijd “om wat risico te nemen in de aandelenmarkt” . Die zouden de komende tijd immers weer beter moeten presteren dan vastrentende waarden. Tegenover een afkoelende economie staat in 2024 het feit dat de neerwaartse risico's voor de wereldeconomie behoorlijk sterk zijn afgenomen. We zitten volgens het beurshuis dicht bij een vrij gunstige bodem van de conjunctuurcyclus en daar is het goed om aan bodemvissen te doen.
- Het is lang geleden, maar vandaag is het genieten geblazen van een erg dunne kalender. Qua economische data trekken enkel de Britse kleinhandelsverkopen de aandacht, want de Europese inflatiedata betreffen finale cijfers. Of er in een ware tsunami van speeches veel nieuws te verwachten is, is nog maar de vraag. Over naar Lagarde, Villeroy, Nagel, Wunsch, Holzmann (ECB), Ramsden, Greene (BoE), Collins, Goolsbee en Daly (Fed).
- Ook de bedrijvenkalender blijft voor de verandering eens quasi leeg. Het is enkel uitkijken naar Johnson Controls en Generali, en misschien ook een klein beetje naar So-Young, al was het maar om de mooie bedrijfsnaam.