di. 20 jun 2023
9:30

- Wall Street bleef gisteren gesloten. Dat vertaalde zich in Europa in een lichte handel en lagere noteringen voor de belangrijkse indices. De Stoxx Europe 600 liet 1% liggen. Na de recente stijging die de Duitse DAX 40 naar een nieuw recordhoogte stuwde en resulteerde in de beste week voor belangrijke Europese indices in twee maanden was het duidelijk tijd voor een adempauze.
- Na de rentebesluiten van de Fed, de ECB en de BoJ was het reikhalzend uitkijken naar die van de Chinese centrale bank. Die verlaagde vandaag voor het eerst in 10 maanden zijn rentetarieven voor benchmarkleningen (LPR). De verlaging van 10 basispunten voor de vijfjaars LPR was echter kleiner dan verwacht en dus waarschijnlijk weinig impact zal hebben. Een grotere verlaging zou een "sterkere boodschap" hebben gegeven die het sentiment in de Chinese vastgoedsector zou kunnen stimuleren. De Chinese vastgoedindex daalde in elk geval met 1,41%, terwijl de brede Chinese markt een pas op de plaats maakte. De MSCI Asia-Pacific schiet er 0,7% bij in. Op de wisselmarkten daalde de yuan verder richting het laagste niveau in zeven maanden. De euro De euro daalde licht ($1,0915) maar bleef op de hoge niveaus staan nadat twee ECB-leden maandag zeiden dat de bank zich moet onthouden van verdere renteverhogingen omdat de inflatie nog hoger zou kunnen uitvallen dan verwacht.
- Vanmorgen kregen we ook al de Duitse producentenprijzen te verwerken en die stegen in mei 2023 met 1% ten opzichte van een jaar eerder, een vertraging ten opzichte van de stijging van 4,1% in de voorgaande maand en lager dan de marktverwachtingen van 1,7%. Het was de laagste producenteninflatie sinds januari 2021, met dank aan de energieprijzen (-3,3%). Exclusief energie stegen de producentenprijzen met 3,2%.
- De aardgasfutures in Europa daalden gisteren terug naar ongeveer 30 euro per megawattuur na het bereiken van een hoogste punt van bijna twee maanden op 49,95 euro op 15 juni, toen de volatiliteit in verband met de mogelijkheid van een lager aanbod en warmer weer afnam. Nederland gaat Europa's grootste gaslocatie bij Groningen sluiten vanwege het risico op aardbevingen vanaf 1 oktober. Tegelijkertijd zijn verschillende onderbrekingen bij Noorse gasvelden verlengd en de reparatiewerkzaamheden zullen tot in juli duren. Noorwegen heeft ondertussen trouwens Rusland vervangen als een van de grootste bronnen van aardgasimport in de Europese Unie, goed voor ongeveer 25%. Aan de vraagzijde wordt voorspeld dat het weer warmer zal worden, wat de vraag naar airconditioning zal stimuleren. Toch is de Europese gasopslag voor 74% gevuld, een recordniveau voor deze tijd van het jaar, en de Europese Unie streeft naar een opslagvoorraad van 90% tegen 1 november.
- Met de Duitse producentenprijzen en het Chinese rentebesluit achter de kiezen staat er nog maar weinig anders op de macro-kalender. De leden van de Europese en de Amerikaanse centrale bank staan ondertussen wel te dringen om een speech te geven. In de resultatenhoek krijgen we na het luiden van de bel de cijfers van FedEx, een leuke graadmeter voor de economische activiteit.