wo. 12 apr 2023
9:45

- De intradaggrafiek van Wall Street vat alles mooi samen: wachten op het inflatierapport, wachten op de eerste lading eerste kwartaalresultaten, wachten op richting, ... En dus klokte de S&P500 exact op 0% af, nadat Europa eerder 0,6% in het groen eindigde. De aandelenindexen blijven dus weifelend aftellen naar enkele drukke dagen met economische data, internationale financiële bijeenkomsten en kwartaalcijfers die de volgende rentestap van de Federal Reserve vorm kunnen geven.
- Druk wordt het dus wel, maar per saldo kozen beleggers er voor om de inflatiedata van later vandaag af te wachten. Die cijfers zijn héél belangrijk om het rentebeleid in te kunnen schatten, waarbij de grote meerderheid vandaag op een extra 25 basispunten mikt. De recente economische cijfers wakkeren alvast de hoop aan dat de Fed de inflatie onder controle kan houden zonder een recessie te veroorzaken. Niettemin zullen zwakkere bedrijven blootgesteld worden aan hogere rentevoeten, wat her en der neerwaartse druk op de koersen veroorzaakt.
- Maar vooralsnog bleef de 10-jaarsrente in de VS quasi stabiel op 3,43%, tegenover 3,41% maandag. In Duitsland ging de rente naar 2,3%, tegenover 2,1% enkele weken geleden. De dollar (€1= $1,0935) verloor weer enkele pluimen die werden verdiend door het Amerikaanse banenrapport vorige week vrijdag. De Amerikaanse munt verzwakte ook tegenover de Japanse yen en het Britse pond, maar desondanks dartelde de Brent-olieprijs nerveus hoger tot 85,7 dollar per vat. UBS verwacht dat de olieprijzen de komende kwartalen kunnen stijgen naar 100 dollar per vat. Dat vloeit voort uit de recente daling van sommige olie voorraden.
- Een optimist zou mogelijk wel een sprankel hoop in de relatieve sterkte van cyclische aandelen gisteren. De Dow Jones Industrial Average steeg immers met 0,29%, terwijl de Nasdaq 0,4% liet liggen. Zelfde verhaal in Europa, waar de Stoxx Europe 600 0,6% steeg, onder impuls van grondstoffen en auto-aandelen. In Azië steeg de Japanse Nikkei met 0,8% en de Hang Seng in Hong Kong verloor 0,6%. Zoals gezegd zat en zit er niet veel richting in de markten.
- In de financiële sector is het wachten op een inzicht in het eerste kwartaal bij heel wat banken. JPMorgan Chase, Wells Fargo en Citigroup trappen eind deze week immers het winstseizoen af, moment waarop ze meer informatie zullen geven over de huidige kredietvoorwaarden, de evolutie van de deposito’s en mogelijk ook uitstroom in het geval van heel wat regionale banken. De Europese banken wonnen gisteren 0,45%, terwijl de Amerikaanse evenknieën 0,85% stegen.
- Afsluiten doen we met het IMF, dat gisteren de groeiprognoses voor 2023 verlaagde omdat de wereldeconomie afstevent op de zwakste groei sinds 1990. De groeiverwachting daalde van 2,9% naar 2,8% voor 2023 en van 3,1% naar 3% voor 2024, door de strenge beleidsmaatregelen inzake de inflatie, de recente verslechtering van de financiële omstandigheden, de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de toenemende geo-economische fragmentatie. Die wereldwijde groei zal de komende vijf jaar trouwens slechts zo’n 3% bedragen, de laagste middellangetermijnprognose in een World Economic Outlook sinds meer dan 30 jaar. Pessisme, of realisme?
- Een tweede belangrijk rapport betrof de Europese kleinhandel. Die daalde in februari 2023 met 0,8% op maandbasis, tegenover 0,8% groei in januari. Op jaarbasis daalde de verkoop 3%, de vijfde krimpmaand op rij. Daarmee wordt alweer duidelijk dat de matige binnenlandse vraag in het hele blok onder druk staat door de hardnekkig hoge inflatie, stijgende financieringskosten en zorgen over een mogelijke recessie. Als opsteker geven we mee dat de online handel weer eens groeide (+2,6%), waarmee een einde komt aan een periode van vier maanden van daling.
- Vandaag staat dus hét belangrijke inflatiecijfer op de rol in de VS. De markt verwacht een cijfer van 5,2%. Bijna in de marge staat de publicatie van de Fed-notulen op de rol én de loonevolutie. Inflatiedata krijgen we vandaag ook uit Japan en Hongarije, terwijl een rist speeches van onder meer Fed-directeur Harper, BoE-gouverneur Bailey en ECB’s Villeroy de boel mogelijk wat opleuken.