wo. 7 mei 2025
9:30

- Het lijkt erop dat de aandelenmarkten deze week het relatieve optimisme van vorige week niet zullen kunnen doorzetten, want ook gisteren kleurden de koerstabellen rood. Centraal staat nog altijd de bezorgdheid over invoerrechten en hun impact op de economie, terwijl ook de Duitse conservatieve leider Merz slechts erg moeizaam tot kanselier benoemd kon worden. En laat net diens regering de taak toebedeeld gekregen hebben om de ondertussen jaarlange amechtige economische groei te herstellen. Terwijl de productieverhoging van de OPEC+ de olieprijs weghielp van het laagste peil in vier jaar (+1,1% tot 62,9 dollar per Brent-vat), steeg de goudprijs 1,4% tot 3,386 dollar per ounce, het hoogste peil in twee weken. Maar wat vandaag écht belangrijk is, is de combinatie “Federal Reserve” en een concrete Chinees/Amerikaanse toenadering.
- Het Duitse kanseliers nieuws duwde de euro tijdelijk hoger, maar die winst werd weer teruggenomen (€1 = $1,1315). Wel bleef de dollar in solden staan tegenover de valuta van de Aziatische handelspartners. De Japanse yen steeg 0,3% tot 143,24 per dollar, terwijl de recente recordstijging van de Taiwanese dollar een pauzemoment inlaste ($1 = 30,28 TW$) rond het hoogste peil in drie jaar. Een herwaardering van valuta wordt gezien als een bruikbare strategie om tot handelsconcessies met de VS te komen. Zo ook in Hongkong, al moest de centrale bank al 7,8 miljard dollar aankopen om de eigen munt niet zo sterk te laten worden dat de koppeling met de Amerikaanse dollar onder druk zou komen. De Chinese yuan steeg vannacht dan weer naar het hoogste niveau sinds november ($1 = 7,2105 CNY).
- De S&P500 daalde net zoals de Nasdaq met zo’n 1%, nadat de Duitse Dax op het laagste peil 2% van zijn waarde verloor. Dit gat werd uiteindelijk goeddeels dichtgereden tot 0,41%, maar dat wil niet veel zeggen. De passieve houding van beleggers wordt deels verklaard door het wachten op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, al zal die de rente normaliter stabiel zal houden. Normaliter, want het Witte Huis wil maar wat graag lagere rentes om de door de tarievenoorlog gehavende economie te onderschragen. Later in 2025 zouden Powell & Co de rente in totaal wel met 75 basispunten moet verlagen, maar de eerste stap lijkt pas voor juli te zullen zijn.
- Ondanks de handelsspanningen tussen de VS en China natuurlijk niet van de baan zijn, lijkt er recent wel een relatieve periode van dooi aan te zijn gebroken. Vannacht werd zelfs afgesproken dat Amerikaanse en Chinese handelsfunctionarissen elkaar dit weekend in Zwitserland zullen ontmoeten, wat een kans biedt om de tarieven af te zwakken. “Mijn gevoel zegt dat dit over de-escalatie zal gaan," liet de Amerikaanse minister van Financiën Bessent zich ontvallen. We zijn mee benieuwd.
- Voorafgaand aan dat onderonsje verlaagde China de rente en beloofde het om de aandelenmarkten te ondersteunen. Terwijl de (reverse repo-) rente onveranderd bleef op 1,50 procent, tegenover gemiddeld 2,54% tussen 2012 tot 2024, daalde de basisrente met 10 basispunten, terwijl de reserveratio voor banken 50 basispunten werd ingeknipt om het bankensysteem extra liquiditeit te geven. Verder komt er een “uitgebreide regeling” om verzekeringsbeleggingen naar de aandelenmarkt te sturen en zullen “de vastgoedmarkten ondersteund worden”.
- Als uitsmijter geven we nog mee dat Amerikaanse handelstekort in maart opliep tot 140,5 miljard dollar, goed voor een nieuwe recordhoogte. De import steeg met 4,4% tot 419 miljard dollar, maar dat is natuurlijk voor de importtarieven in werking traden, terwijl de export amper 0,2% steeg, weliswaar ook tot een recordhoogte van 278,5 miljard dollar.
- Wie vandaag aan economie denkt, kan maar best volledig focussen op de centrale banken. En dan met name de Amerikaanse variant, want de Federal Reserve maakt straks het rentebesluit bekend. Volgens waarnemers zal de beleidsrente stabiel blijven, ondanks duidelijke druk vanuit het Witte Huis om een renteknip door te voeren. Maar die riskeert het sowieso al verhoogde inflatierisico aan te jagen, zodat Powell en de zijnen bepaald niet staan te springen voor zo’n onverhoeds maneuver. Andere centrale banken die vandaag over de rente beslissing zijn Tsjechië en Polen.
- Ander economisch nieuws komt er vanuit Japan, met een finale lezing van de PMI-index over april, en Europa, waar inzicht gegeven wordt in de kleinhandelsverkoop in maart. Zweden kruidt één en ander af met inflatiecijfers.
- Bedrijfsresultaten zijn er alweer bij de vleet. “Brace yourselves!” is het credo op voornamelijk de Europese beursvloer, want daar worden de meerderheid van de cijferraporten op losgelaten.