vr. 4 jul 2025
9:30

- De Europese beurzen noteerden bij de slotbel 0,5% hoger en daarmee ver boven het nulpunt dat rond 15u op de tabellen stond. Sindsdien ging het plots hard, want de kans op een snelle renteverlaging door de Fed (in juli) ging plots van “een beetje” (20%) naar “niet” (0%). Dat was volledig te wijten aan een solide Amerikaans arbeidsmarktrapport over juni. En of dat belangrijk is: de voorbije weken ontwaarden we a een lichte verandering in de toon van de Fed-commentaren, die daarmee opschoven richting snelle renteverlaging. Quid non.
- We halen er de cijfers bij. In juni kwamen er op nettobasis 147.000 banen bij in de VS, terwijl gemikt werd op 106.000 stuks. Sterk! Maar een kanttekening is dat de particuliere sector amper 74.000 banen creëerde, meteen het laagste peil sinds oktober 2025. En terwijl het werkloosheidscijfer daalde van 4,2% naar 4,1%, verlieten toch meer mensen de arbeidsmarkt dan er bijkwamen. De gemiddelde loongroei vertraagde wel van 3,8% op jaarbasis naar 3,7%. Samengevat levert dit sterke banenrapport de centrale bank alweer geen duidelijk bewijs om de these te staven dat Trump’s importtarieven de inflatiedruk opvoeren en/of de economie verzwakken. Geen inflatiepiek, geen recessiedruk, en dus geen renteknip. Economie is poëzie.
- De marktreactie die kwam was duidelijk: de Amerikaanse rente steeg over de hele lijn: de 2-jaarsrente kreeg er 10 basispunten bij tot 3,88% en de 10-jaarsrente 3 basispunten tot 4,34%, zodat de rentecurve vlakker werd. Het stijgende renteverschil met Europa gaf de dollar nog eens wat respijt (€1 = € 1,1757). De aandelen herwonnen wat kracht, want zoals we al schreven herstelden de Europese beurzen fluks van wat niet meer of minder was dan een fletse voormiddag.
- Wall Street klokte vlot 1% hoger af, alweer gegangmaakt door winst voor de technologie-aandelen (Nasdaq: +1%). Risk-on modus, heet dat dan. De Aziatische beurzen kleuren overwegend rood, met op kop Zuid-Korea (-1,5%), Taiwan (-0,9%) en Hongkong (-0,6%), terwijl China (+0,4%) wint en India stabiliseert
- Naast het marktrapport waren alle ogen gericht op het Amerikaanse Congres. Daar moest een ei gelegd worden over de “One Big Beautiful Bill Act” (OBBBA). De belastingverlagingswetgeving werd onder zware politieke druk aangenomen met 218 stemmen voor en 214 stemmen tegen. Een belangrijke overwinning voor het zelfverklaarde “stabiele genie” Trump, die nu via extra schulden het immigratiebeleid kan financieren, de belastingverlagingen van 2017 permanent maken en nieuwe belastingvoordelen kan geven. En dat is in feite niet meer of minder dan wat de man beloofde tijdens zijn campagne voor 2024. Je kan voor of tegen The Donald zijn, maar kent u veel andere politici die ook effectief doen wat ze beloven?
- Soit, de Bill biedt natuurlijk niet voor ieder wat wils. Zo wordt er gesneden in programma's voor de veiligheid van gezondheid en voedsel en werden tientallen stimuleringsmaatregelen voor groene energie afgeschaafd of “gecancelled”. En dat alles in ruil voor een extra 3.400 miljard dollar aan schulden, zo berekende het onpartijdige Congressional Budget Office. Waanzin, ook al is het volgens House Speaker Mike Johnson "jet fuel voor de economie, en alle boten zullen stijgen”. Waanzin, dus.
- En er was na de slotbel in Azië nog belangrijk nieuws! Washington zal vandaag brieven beginnen versturen met uitleg over welke importtarieven zullen gelden in de VS. Dat is een verschuiving van eerdere beloften om tientallen individuele deals te sluiten, waarmee de handelskrijger de complexiteit erkent van zo’n individuele tactiek met 170 landen. Over naar tientallen landen tegelijk, met specifieke tarieven die gedetailleerde onderhandelingen vermijden. Volgens minister van Financiën Bessent zullen zo’n 100 landen waarschijnlijk een wederkerig tarief van 10% aan de broek gelapt krijgen, in “salvo van deals vóór de deadline van 9 juli”. Opmerkelijk is dat dat minder landen zijn dan oorspronkelijk voorzien. Wordt vervolgd.
- De elementen op de economische kalender wegen niet erg zwaar, en zijn dan nog eens gericht op alles wat maakindustrie is. Zo publiceren Duitsland en VS een inzicht in de PMI-sentimentsindex voor de bouwnijverheid in juni, terwijl Europa met een update van de producentenprijzen voor mei op de proppen komt. Dat cijfer zou moete blijven steken op 0,1% op jaarbasis. Duitsland voegt daar de evolutie van de fabrieksbestellingen over mei een toe en Frankrijk een update van de industriële productie. De VS, tot slot, komt met nieuwe autoregistraties over juni, maar die zullen niet veel impact hebben omdat Wall Street vandaag de deuren dicht houdt voor Independance Day. Lang leve Will Smith, met andere woorden.