do. 10 jul 2025
9:30

- De Europese aandelen waren meer dan gewoon goed gezind, met op kop de defensieaandelen en de financiële sector. Het wachten op een handelsakkoord met de VS verloopt dus “ordelijk en constructief”, dus laat ons hopen dat het velletje papier ook in die optiek zal beschreven worden. De Financial Times leek al te weten dat EU-onderhandelaars aan een deal werken met hogere tarieven dan die voor het VK, met naar verluidt op maat gemaakte uitzonderingen voor sommige sectoren en bedrijven (Airbus, Duitse autofabrikanten met een Amerikaanse productie, …).
- De Euro Stoxx 600 kreeg er zo’n 0,9% bij, tegenover 0,6% voor Wall Street. Op de Nasdaq (+0,9%) gooide Nvidia (+2,25%) andermaal hoge ogen, want de recente AI/Tech-rally nog grotere vleugels geeft. Met de mooie rally van gisteren bereikte Nvidia ook als eerste de mythische kaap van $4.000 miljard marktwaarde. De Aziatische markten, met China, Zuid-Korea en India zeilden mee op het positieve momentum van Nvidia. Terwijl Japan terrein moest prijsgeven.
- Verder stonden ook de grondstoffenaandelen natuurlijk in de kijker, nadat Trump een importtarief van 50% wil heffen op geïmporteerd koper. Heel veel impact had dat echter niet in Europa, met hoogste wat extra marktwaarde voor de sectorspelers en een stabiele Europese koperprijs. De Amerikaanse producenten varen er wel goed bij, bijvoorbeeld Freeport McRoran, onder meer omdat de Amerikaanse koperprijs (Comex) op twee dagen tijd zo’n 10% duurder werd.
- Na het koper komen de reeds lang hangende heffingen op halfgeleiders en farmaceutische producten kort nadien aan de beurt en vooral dat laatste zorgde voor gefrons. Een heffing van 200% op de invoer van medicijnen is even stratosferisch dan ongeloofwaardig. Maar goed, de tarieven kunnen nog “met ongeveer een jaar kon worden uitgesteld”. Dank u, Donald.
- De obligatiemarkten gingen ondertussen onverminderd door op hun neerwaartse elan. De wereldwijde lange termijn rentes zijn immers al een tijdje aan het stijgen, zodat de Duitse 10-jaarsrente momenteel op 2,64% noteert, tegenover 2,48% op 12 juni. Ook de Amerikaanse 10-jaarsrente steeg tot 4,42%, tegenover 4,22% op 30 juni. Veel impact had dat niet op de valutamarkten, want de euro verloor slechts een flinterdun streepje terrein (€1 = $1,1721), terwijl de recente verliezen van de Japanse yen ietwat getemperd werden ($1 = 146,5 JPY).
- Afsluiten doen we in China, alwaar de “Chinese Staatsraad” nieuwe maatregelen nam om de werkgelegenheid te stabiliseren. Denk aan uitgebreide socialezekerheidssubsidies, speciale leningen en gerichte steun voor werkzoekende jongeren. En dat is nodig omdat de binnenlandse economie het moeilijk blijft hebben, terwijl de tarievenoorlog op de exportsector weegt. Beide factoren zetten opwaartse druk op de Chinese werkloosheid, die in mei gelukkig wel relatief laag bleef op 5%. Die teller noteerde in februari nog op 5,4%, hoogste peil in twee jaar. De jeugdwerkloosheid voor 16- tot 24-jarigen bedraagt niettemin 14,9%, terwijl dat voor 25- tot 29-jarigen 7% bedraagt.
- De economische kalender heeft opnieuw weinig om het lijf. Zo zorgt de VS de wekelijkse update van de nieuwe werkloosheidsaanvragen, maar vooral de speeches van Musalem en Daly, beide Fed-directeurs, verdienen aandacht. De evolutie van de Japanse producentenprijzen is eveneens interessant, terwijl de Britse huizenprijzen en de Italiaanse en Zweedse industriële productie iets minder van belang zijn. Dat kunnen we niet zeggen van de Noorse consumenteninflatie over juni, want die kan de Noorse kroon danig doen bewegen.
- Bedrijfsresultaten komen er van Delta Air Lines, Conagra Brands en Gerresheimer.