di. 15 jul 2025
9:30

- De aandelenmarkten waren gisteren allerminst in paniek, ondanks The Donald hoge invoerrechten op onder meer Europa en Mexico in het verschiet stelde. Maar de TACO-trade indachtig (Trump Always Chickens Out) gaan beleggers er sowieso van uit dat ook die tarieven zullen worden verlaagd. De EU en Mexico gaven in dat kader alvast aan dat ze nog deze maand willen praten in een poging het eens te worden over een lager tarief, iets waar Japan ook actief op zit te azen. En die laatste moet komende zondag eerst nog een stembusgang verteren, wat gelet op de recente strubbelingen op de obligatiemarkt bepaald een dingetje is.
- Resultaat van dat alles wat een nulresultaat voor Europese aandelen (-0,1%) en lichte winst voor Wall Street (+0,2%). Azië kleurde vannacht lentegroen, met 0,4% winst voor Zuid-Korea, 1% voor Hongkong en Taiwan en een status quo voor China en Japan. Conclusie is dus dat de beleggers optimistisch blijven, onder meer voor wat betreft de kwaliteit van het tweede kwartaal cijferseizoen, dat vanaf vandaag van start gaat. Op de brede markt stabiliseerde De dollar (€1 = $1,1683), terwijl het lethargie troef was op de obligatiemarkten. Een voorzichtig risk-on sentiment, met andere woorden.
- Op sectorniveau dreef technologie eens te meer boven, en dan met name in de VS (+0,7%) en Azië (+3,3%). Niet dat Nvidia (-0,5%) alweer opstoomde naar een nieuw record, maar de aanhoudende groei en het niet aflatende optimisme omtrent AI houden beleggers warm.
- In Europa kreeg vooral de farmasector pluimen (+0,5%), weliswaar na enkele lastige weken (en maanden), naast makers van consumptieproducten (+0,5%) en nutsbedrijven (+0,6%). De energiesector (-1,1% in Europa en -1,2% in de VS) bengelde helemaal onderaan de ladder omdat Trump en Zijn Veertig Revolvers de druk opvoeren op Rusland om vrede te sluiten met Oekraïne. Andere verliezers vinden we zowat overal in de cyclische sfeer, zoals grondstoffen en industrials (-0,5%).
- Temidden van de tariefgekte groeide de Chinese economie in het tweede kwartaal van 2025 met 5,2% op jaarbasis, nadat de groei in kwartaal één op 5,4% landde. 5,3% in het eerste halfjaar, met andere woorden, en dat is een maagdenzucht boven verwachting. Centraal staat een fragiel handelsbestand, dat de industriële productie onverwacht naar het hoogste niveau in drie maanden duwde en de export ondersteunde, maar de consumptie groeide het minst in vier maanden. De groei zou in de tweede helft van 2025 verder moeten afzwakken, al hangt alles af van de tariefdeadline die op 12 augustus werd geprikt. Maar zelfs een deal, of iets dat daar op moet lijken, zal op korte termijn niet veel veranderen aan de blijvend zwakke binnenlandse vraag.
- Dat het een drukke week wordt met een pak economische data en winstcijfers wordt vandaag écht duidelijk. Zo verschijnt vandaag het belangrijke Amerikaanse inflatierapport over juni (consumentenprijsindex), waarin de teller op jaarbasis mogelijk zal toenemen tot 2,7%. Daarnaast is het uitkijken naar de evolutie van de uurlonen in de grootste economie ter wereld.
- Aan deze kant van de Grote Plas krijgen we inzicht in de Europese industriële productie (mei) en – belangrijker – de ZEW-sentimentsindicator voor juli. Die laatste wordt ook berekend voor Duitsland. Nagelbijten wordt dat.
- En dan is er natuurlijk nog de langverwachte eerste lading van het tweede kwartaal cijferseizoen. We trappen vandaag af met onder meer Blackrock, Citigroup, Hunt Transport, JPMorgan Chase, Omnicom Group, State Street, Wells Fargo, Adutech, Aker BP, Castellum, Elisa, Ericsson, Fastighets, Indutrade, Thule Group, Immo Moury en TomTom. Later deze week volgen er heel wat meer, zoals bijvoorbeeld PepsiCo, American Express en Netflix.