vr. 2 mei 2025
9:30

- De wereldwijde aandelenmarkten kleurden alweer groen, waarbij Aziatische aandelen en Amerikaanse en Europese indexfutures stegen nadat China aangaf bereid te zijn om handelsbesprekingen aan te gaan met de VS. De meeste Europese beurzen hielden gisteren de deuren dicht, maar de S&P500 (+0,6%) en de Nasdaq (+1,5%) wonnen terrein, onder meer dankzij een handvol stevige technologieresultaten (op woensdag en donderdag).
- Azië volgde die trend vannacht min of meer (Taiwan +2,6%, Japan +0,6%, India +0,6%, Hongkong +1,6%), al moest “mainland China” afhaken. Op basis van de huidige stand van de Duitse aandelenfutures (+1,4%) mogen we ons opmaken voor Europese winst.
- Op politiek vlak primeert natuurlijk het nieuws dat Beijing een aanbod van Washington om gesprekken te voeren over de tarieven van 145% “evalueert”. Het Chinese ministerie van Handel waarschuwde meteen wel dat de VS zich niet in moet laten met “afpersing en dwang” en dat de VS bereid moeten zijn om “verkeerde praktijken te corrigeren” en “unilaterale tarieven in te trekken”. Washington moet dus "oprecht” zijn in de gesprekken waar Peking wel voor openstaat.
- Dat lijkt een mogelijke eerste de-escalatie in de handelsoorlog in te luiden, iets waar beleggers natuurlijk oren naar hebben. Maar een oplossing is er nog niet, niet in China en niet in Japan. Die laatste liet bij monde van zijn minister van Financiën weten dat de ruim 1 biljoen dollar aan Amerikaanse schatkistcertificaten een troef kunnen worden in de handelsbesprekingen met Washington. Een nukkig schuldeiser is een lastige klant.
- Over naar het “winstseizoen”, waar de schijnwerpers natuurlijk vol op de kosten van het grillige Amerikaanse handelsbeleid gericht worden. Het steekspel over tarieven die nu weer hoog en dan weer lager zijn, zet bedrijven wereldwijd aan om hun winstverwachtingen te verlagen, te bevriezen of gewoonweg op te geven. Gisteren werd in dat kader uitgekeken naar Apple, dat het inkoopprogramma met 10 miljard dollar verlaagde én waarschuwde dat hogere invoertarieven dit kwartaal 900 miljoen dollar zal kosten, waarmee het optimisme dat volgde op sterke resultaten van Microsoft en Meta Platform enigszins werd getemperd.
- Qua economisch nieuws prijkt het Amerikaanse arbeidsmarktrapport met stip boven de rest uit. Uitkijken, dus, naar de evolutie van onder meer de uurlonen en werkloosheid in april. Daarnaast krijgen we inzicht in de fabrieksbestellingen in maart. Elders in de wereld krijgen we eveneens inzicht in de werkloosheid (EU, Japan, België), al zullen de Europese consumenteninflatiedata over april de toon veel meer kunnen zetten. Het economisch bulletin van de ECB mag daarna als kers op de taart fungeren.
- Bedrijfsresultaten komen er van BASF, Dankse Bank, GBL, ING, NatWest Group, Shell en Standard Chartered