do. 8 mei 2025
9:30

- Het sentiment op de Europese beurzen stond de hele dag onder druk, niet in het minst omdat het Witte Huis werkt aan een pakket van importtarieven die de Europese farmasector zal treffen en omdat ook de verkoopsprijzen van farmaproducten in de VS mogelijk lager moeten worden gezet omwille van aangepaste regelgeving. Behalve Novo Nordisk, dat een kentering verwacht in de verkoop van Wegovy, eindigde zowel alle sectoren onder de nulgrens.
- De Euro Stoxx 600 dook 0,5% lager, terwijl de BEL20 onder impuls van UCB en argenx zowat 1,1% verloor. Wall Street verdapperde wel, ondanks een fors verlies voor tech-icoon Alphabet (-7,2%) en zette daarmee de toon op de Aziatische markten, die over het algemeen met winst de dag uitgingen. Maar de goudprijs (€3.329 dollar per ounce), dollar (€1 = $1,1288) gaven gisteren amper een krimp, terwijl de Amerikaanse 10-rente wel weer een ietsiepietsie hoger trok (4,295%).
- In de VS was het wachten op het verdikt van de Amerikaanse centrale bank. Die hield de rente gisteren zoals verwacht onveranderd op 4,25-4,50%. Voor de markt was de hoofdvraag echter waar het mogelijk breekpunt ligt dat de Fed toch over de streep kan trekken om de rente verder te verlagen. Alvast niet hier. In de mediatraining voor de persconferentie had Powell duidelijk goed geoefend om vooral niets concreets te zeggen en uit te komen bij de conclusie ‘zien en wachten’.
- De argumentering die de Fed-voorzitter opbouwde was niet meer dan een ‘copy-paste’ van een speech over de economie midden april. “Als de aangekondigde grote tariefverhogingen worden doorgezet, zullen ze waarschijnlijk leiden tot een stijging van de inflatie, een vertraging van de economische groei en een stijging van de werkloosheid”, liet Powell optekenen.
- Wall Street verdapperde niettemin, met een winst van 0,5% voor de S&P500 en 0,3% voor de Nasdaq bij de slotbel. Dat optimisme weerspiegelt de hoop dat China en de VS dit weekend op hun handelsbesprekingen in Zwitserland wat toenadering kunnen realiseren. Of, zoals dat dan heet, tot een “de-escalatie” overeen kunnen komen. Aan tafel zitten de Amerikaanse minister van Financiën Bessent, handelsvertegenwoordiger Greer en de belangrijkste economische vertegenwoordiger van Beijing.
- De beursvloer kreeg ook steun van een bericht dat pas laat op de handelsdag binnenrolde. Trump en zijn kornuiten zouden enkele beperkingen van de regering Biden op de verkoop van kunstmatige intelligentiechips kunnen terugdraaien.
- Na de Fed-meeting gisteren is het vandaag de beurt aan de Bank of England om het rentebesluit al dan niet bij te sturen. Er wordt gemikt op een renteknip met 25 basispunten, terwijl ook de persconferentie minstens even belangrijk zal zijn. Ook de centrale banken van Noorwegen en Zweden herbekijken vandaag hun beleidsrente.
- Elders in de wereld levert de VS zijn wekelijkse werkloosheidsaanvragen aan, maar vooral ook inzicht in de productiviteit in het eerste kwartaal én inflatieverwachtingen. Minder belangrijk, maar eveneens leuk om in de smiezen te houden, zijn cijfers over de Duitse industriële productie én export- en importdata over maart.
- Bedrijfsresultaten zijn er natuurlijk ook weer, in wat – eveneens alweer - een Europese overload is, aangevuld met Belgische kleppers zoals AB Inbev, Solvay, argenx, Montea en Titan Cement. Genieten, genieten.