di. 13 mei 2025
9:30

- De Europese markten schoten meteen na de opening fors hoger dankzij de “substantiële vooruitgang” tijdens de eerste handelsbesprekingen op hoog niveau tussen de VS en China. Europa klokte uiteindelijk 1,3% hoger en effende zo het pad naar 3,3% winst voor de S&P500 en 4,3% voor de Nasdaq. Met uitzondering van farmabedrijven werd het een topdag. Op de obligatiemarkten schoten de rentetarieven overal ter wereld beduidend hoger, terwijl de Amerikaanse dollar zich tot dé ster van de valutamarkten ontpopte: de greenback steeg zelfs even tot onder 1,11 tegenover de euro, om te stabiliseren rond 1,111. De risk-on beweging duwde de goudprijs omlaag tot 3.259 dollar per ounce, terwijl de bitcoin stand hield op 102.632 dollar.
- De VS verlaagde de Chinese importtarieven van 145% naar 30% (10% basistarief en 20% “fentanyltarief”), terwijl China de importheffingen van 125% naar 10% verlaagt. Er werd dus gewerkt aan een “sterke verlaging aan beide kanten van de importtarieven” en dat gedurende 90 dagen. De Amerikaanse minister van financiën Bessent declameerde in dat verband dat de 10% een bodem is waar "waarschijnlijk niet onder zal worden gegaan”, terwijl de 34% “Bevrijdingsdagtax” een plafond is. Inclusief fentanyltarief komt dat neer op een maximumtarief van 54%. Diezelfde Bessent blijft van mening dat “Victory is a three-legged stool” is, en dat moet voor einde 2025 uitkomen. Het gaat om 1/ een regeling voor (het grootste deel van) de handelsgeschillen, 2/ de afronding van de belastingwet en 3/ deregulering in alle sectoren.
- Op de beursvloer schakelden risicovolle activa een versnelling hoger dankzij deze details, niet in het minst omdat president Trump voorafgaand aan de besprekingen een veel hoger tarief van 80% als “correct” omschreven. Zijn ‘art of the deal’ komt daarmee eens te meer wat belachelijk over. Bij de slotbel behield Europa 1,2% winst, waarna Wall een forse openingswinst van zo’n 4% makkelijk kon vasthouden.
- Iedereen blij, behalve de farmasector, want daar werd groen gelachen nadat Trump zijn eerdere streven om de prijzen van Amerikaanse medicijnen te verlagen hard maakte. Enfin, toch in woorden. De daden moeten zoals altijd nog volgen, of niet. Op sectorniveau kroonden technologie en consumentengoederen zich tot de grote winnaars, terwijl nutsbedrijven de boot misten.
- In Azië kwamen de aandelenmarkten op adem na de forse initiële winsten van gisteren. China trappelde ter plaatse, terwijl de technologiezware index van Hong Kong 1,4% verloor. Taiwan (+1,6%) en Japan (+1%) trokken het peloton, waarin onder meer Zuid-Korea (-0,1%) en India (1,1%) niet mee wilden werken.
- Op de obligatiemarkten kwam het toen een kleine uitverkoop, omdat de Amerikaanse beleidsbocht de kans op (nodige) actie van de centrale banken verkleint. De 10-jaarsrente in de VS steeg tussen 5 basispunten (op 30 jaar) en 11 basispunten (op 2 jaar), terwijl de Duitse rente op dezelfde looptijden 5 tot 13 basispunten hoger trok, zodat de 10-jaarsrente (2,64%) opnieuw op het niveau aangekomen is toen de Duitse kanseler Merz begin maart een blanco cheque uitschreef voor de defensie-uitgaven.
- Elders in Europa daalde de rente zelfs nog meer, zodat het verschil met de Duitse 10-jaarsrente (de zogenaamde spreads) verkleinde. Dat leest u best als een normalisatie, dus niet langer een vlucht naar de Duitse veiligheid in de hoop op een snelle doorbraak in de handelsbesprekingen tussen de VS en Europa. Zo’n deal zou de onzekerheid verder moet afbouwen en een scherpe groeivertraging helpen voorkomen. Een ander argument is dat de deal tussen de VS en China de kans verkleint dat goedkope Chinese goederen herbestemd zouden worden naar de Europese markt, al had dat de inflatie verder kunnen drukken. De financiële markten mikken daarom nog op een beleidsrente van de ECB van 1,75% tegen einde 2025, waar dat eerder 1,5% was.
- Volgens het maandelijkse IFO onderzoek menen Duitse industriële bedrijven dat ze hun concurrentievermogen drastisch verliezen. 24% van de bedrijven beoordeelde hun concurrentievermogen in vergelijking met landen buiten de EU als laag, terwijl voor 21% de concurrentie binnen de EU harder wordt. Bijna geen enkel bedrijf zag zijn positie ten opzichte van de wereldwijde concurrentie verbeteren. "We hebben nog nooit zo'n inzinking in de internationale concurrentie gezien in zo'n korte tijd", onder meer in de hard getroffen auto-industrie en de metaal- en chemische industrie. Het Ifo-instituur eist van de regering ‘doortastende maatregelen” om te voorkomen dat “de Duitse industrie nog verder achterop raakt in de internationale concurrentie”. Wordt vervolgd.
- Het is met stip uitkijken naar een update van de Amerikaanse consumentenprijzen, want de inflatiecijfers over april zouden naar schatting op 2,4% op jaarbasis uitgekomen moeten zijn. Ook de Japanse M3-geldhoeveelheid boeit, al weegt dat rapport net als het Britse arbeidsmarktrapport en daar bij horende data over de werkloosheid niet bepaald zwaar. Dan is de Europese en Duitse ZEW-indicator voor mei wél belangrijker!
- Bedrijfsresultaten krijgen we vandaag van onder meer AZA, ACS, Alcon, Bayer, Carl Zeiss Medical, DCC, Ferrovial, Infrastrutture, LEG Immobilien, Merlin Properties, Munich Re, PKOPB en PSP Swiss.