do. 15 mei 2025
9:30

- Het effect van de ontdooiing in de relaties tussen de VS en China lijkt op zijn laatste benen te lopen, aangezien aandelen over ter wereld na een vierdaagse rally wat op adem moeten komen. De Euro Stoxx 600 werd gisteren 0,2% lager gezet, waarbij de BEL20 (-0,25%) en de CAC40 (-,5%) de duimen moesten leggen voor onder meer de AEX (+0,2%). Goldman Sachs verhoogde de 12-maands prognose voor de STOXX 600 van 520 naar 570 punten verhoogde, verwijzend naar de afnemende bezorgdheid over de impact van de wereldwijde handelsoorlog en een verkleinde recessiekans.
- Wall Street ging gisteren wél nog door op het elan van de voorbije dagen om 0,1% (S&P500) en 0,7% (Nasdaq) hoger af te sluiten. In Azië zit de klad zit er wel wat in, want de aandelenmarkten verlieszen er bijna over de hele lijn: China, Hongkong, Zuid-Korea en Japan verliezen 0,8%, terwijl India (-0,15%) en Taiwan (-0,24%) nog redelijk standhouden.
- Maar de realiteit blijft er wel eentje waarbij de bedrijfswinsten onder druk staan. Dat zien we onder meer op sectorniveau. De Europese farma-aandelen vormden met een verlies van 1,5% de grootste rem op de markt, onder impuls van Alcon. Die incasseerde zijn grootste dagverlies sinds maart 2020 na het niet halen van de verwachtingen voor de kwartaalresultaten en het bijstellen van de vooruitzichten voor 2025 om de impact van de Amerikaanse tarieven weer te geven.
- Ook de cyclisch gevoelige aandelen, zoals transport, industrials en consumptie, bengelden onderaan de ladder. Treinproducent Alstom verloor meer dan 17% omdat de jaarprognose stevig teleurstelde. TUI, Europa's grootste reisorganisatie, verloor 11% omdat de zomerboekingen 1% terugvielen. De uitzondering was voor de Europese banken (+1,4%), omdat ABN Amro onder meer grote sier maakte met zijn kwartaalrapport.
- Het Amerikaanse sectoroverzicht kleurde overwegend rood, met uitgesproken verliezen voor de farmasector (-2,3%) en de grondstoffen (-1%). En anders dan de Amerikaanse techwaarden (+1%) ondergingen de Aziatische technologiespelers de wetten van de zwaartekracht (-2,3%). Dat moet u echter kaderen in een recente rally.
- Ondertussen groeide de Britse economie in het eerste kwartaal met 0,7% op kwartaalbasis, iets boven de verhoopte 0,6% en meer dan de 0,1% groei in het vierde kwartaal van 2024. De sterkste groei in 3 kwartalen, ja, maar dat blijft al bij al slechts “bescheiden veerkrachtig”, of gewoon net niet “heel zwak”. De netto handel leverde wel nog een positieve bijdrage, want de export steeg met 3,5%, terwijl de import met 2,1% toenam. En de consumptie door huishoudens steeg met 0,2%, zodat het BBP-cijfers op jaarbasis 1,3% aantrok. De data zetten de schijnwerpers helemaal op de BBP- en industriële productiecijfers voor de eurozone, die later vandaag het sentiment in de hele regio zouden kunnen bepalen.
- De economische kalender omvat een pak BBP-cijfers. Die kijken natuurlijk naar het verleden, en zijn als dusdanig eerder machteloos om het beleggerssentiment te sculpturen, maar ze wél interessant. De data komen van het VK, de EU, Noorwegen en Polen. Verder staat de VS in de kijker, met cijfers over de kleinhandelsverkoop én de evolutie van de producentenprijzen (PPI) in april. En vergeet zeker ook niet de Philadelphia Fed index voor mei op de agenda te zetten, want die geldt als betrouwbare barometer.
- Bedrijfsresultaten komen er onder meer van KBC, Solvac, Wereldhave Belgium, Applied Materials, Deere, Take Two Interactive, Walmart, 3i, Allianz, Deutsche Telekom, Dino Polska, Engie, Interpump, Merck KgaA, Nibe, Syensqo, Talanx, Tag Immobilien, Vallourec, Unipol en Thyssenkrupp.