wo. 23 apr 2025
9:30

- Wall Street weer op winst (+2,6%) want - dit verzin je natuurlijk niet zomaar - president Trump is dan toch NIET van plan om Fed-topman (en "grote verliezer") Powell te ontslaan. Dat nieuws werd nabeurs meegedeeld en houdt een scherpe bocht in ten opzichte van de recente retoriek tegen de man. Daarnaast zorgde ook minister van Financiën Bessent voor wat sfeer, want de VS blijft zowaar een "de-escalatie" in de handelsoorlog met China na te streven, want de Trump-administratie is er “niet op uit om de twee grootste economieën ter wereld te ontkoppelen”. De importtarieven zouden “aanzienlijk” kunnen dalen bij een deal, maar wel niet tot nul.
- Op de brede markt herwon de dollar wat terrein tegenover alle wereldmunten, inclusief de euro (€1 = $1,1383), terwijl de goudprijs 1,7% moest inbinden tot 3.320 dollar per ounce. Niet zo bij de bitcoin, want die blijft zonder verpinken stijgen (+2,7% tot 93.815 dollar). De olieprijzen vertaalden het nieuws uit de VS in een lichte stijging tot 68,4 dollar per Brent-vat, terwijl de Europese gasprijzen gisteren 0,9% hoger afklokten op 34,55 euro per MWh.
- Aandelenbeleggers op Wall Street zagen het ook graag gebeuren en stuurden de indexen ook na het beursslot nog eens 1% hoger. Alle 11 belangrijke sectoren in de S&P 500 gingen erop vooruit, waarbij financials en consumentengoederen de grootste procentuele winsten boekten.
- Azië stoomde vannacht ook lekker op, met 0,3% winst voor China, 2,2% voor Hongkong, 1,5% voor Zuid-Korea en Japan en tot 4,3% voor Taiwan. De technologiesector deden het overal goed, zodat de HS Tech index vlot 2,6% aandikte. Het optimisme kreeg daarnaast nog een duw in de rug vanuit China, waar naar verschillende Chinese provinciale en gemeentelijke overheden naar verluid overwegen om via alweer een nieuwe stimuleringsronde de consumptie extra te stimuleren.
- Deze onzekerheden hebben ertoe bijgedragen dat het Internationaal Monetair Fonds zijn prognoses voor de Amerikaanse economische groei heeft verlaagd naar 1,8% in 2025, onder verwijzing naar de impact van de Amerikaanse tarieven die het hoogste peil in 100 jaar hebben bereikt. Het IMF verwacht geen recessie, maar dat deed eigenlijk niemand: vertraging, dus, zonder dat er een wiel afgaat, met tussentijdse rentesteun van de centrale banken. De verwachte expansie van de wereldeconomie werd teruggebracht van 3,3% in januari naar 2,8%, het laagste peil sinds de Covid-19 pandemie in 2020.
- U moet weten dat het IMF altijd een laatkomer is inzake groeivooruitzichten, dus hun stellingen trappen nogal wat open deuren in, met de belangrijke disclaimer dat ook zij niet weten waar het nu heen gaat met de Trumpiaanse fratsen. En dus met de inflatie en groei. Het IMF meldde wél dat het mondiale systeem voor veranderingen staat: Trump staat immers niet enkel garant voor chaos, onvoorspelbaarheid en wispelturigheid, maar even zo goed voor halsstarrigheid en vastberadenheid. De productie moet en zal (goed deels) naar de VS komen, Europa moet op eigen benen leren staan en wie weet landen we met hele grote nultariefzones. Samengevat zegt het IMF wat we eigenlijk allemaal weten: change is a-coming. Bob Dylan wist dat al.
- Er staan vandaag belangrijke sentimentsdata op het economische menu. Die data komen van S&P Global, HCOB, Jibun en geven inzicht in de maakindustrie en de dienstensectoren, zowel in de VS, Japan, het VK, EU, Duitsland, Frankrijk, etc. Ze geven de eerste inzichten na de "tariff scare", dus dalingen worden de norm. Verder speecht de halve ECB en Fed, al zullen die niet meer zeggen dan wat frontvrouw- en man Lagarde en Powell de voorbije dagen en weken al hebben meegedeeld.
- Ook qua bedrijfsresultaten wordt het razend interessant, want er is al meteen lawinegevaar. De lijst van bedrijven die de boeken over het eerste kwartaal openen is eveneens een belangrijke graadmeter voor de onderliggende gang van zaken met betrekking tot voorraden, marges, kosten, etc … Neem er chips en popcorn bij en zet u schrap!