wo. 9 jul 2025
9:30

- Ondanks de eindstand het niet zou doen vermoeden, werd het een redelijk bewogen dag. Er kwam nieuws uit alle kanten, en die stroom hield zich netjes in balans. Zowel de Europese (+0,4%) als de Amerikaanse aandelenindexen (+0,1%) eindigden de dag daardoor rond het nulpunt, terwijl de Amerikaanse dollar niet thuis gaf (€1 = $1,1735) en de goudprijs 0,2% lager werd gezet (3.292 dollar per ounce).
- De sector van hernieuwbare energie stond gisteren andermaal onder druk omwille van een decreet dat de federale agentschappen opdraagt om de handhaving van de “One Big Beautiful Bill Act” aan te scherpen. Daarni werden de belastingvoordelen voor wind- en zonne-energie teruggeschroefd omdat hernieuwbare energiebronnen “onbetrouwbaar, duur en schadelijk zijn” voor “het milieu én het elektriciteitsnet”.
- Het ministerie van Binnenlandse Zaken moet nu alle beleidsmaatregelen herzien die de voorkeur geven aan hernieuwbare energie boven andere energiebronnen, wat de belastingvoordelen voor wind- en zonneprojecten na 2026 moet uitfaseren. Europese spelers als Vestas Wind, Orsted en SMA Solar kregen duidelijke klappen, net zoals Amerikaanse spelers zoals Enphase Energy en Solaredge technologies.
- Interessant nieuws voor de optimisten, want Goldman Sachs verwacht de komende twaalf maanden nog eens 11% winst voor de S&P500, zodat die rond 6.900 moet afklokken. De komende drie maanden wordt alvast 3% stijging verwacht tot 6.400 punten, met nog eens 3% nadien 6.600 punten. Dat optimisme wortelt in de overtuigingen dat beleggers bereid zijn om door eventuele winstzwakte op korte termijn heen te kijken.
- Maar ook spelen “veerkrachtige vooruitzichten voor de winstgroei in 2026 (de teller moet op 7% landen), de hervatting van de renteverlagingen door de Fed en de neutrale positionering van beleggers” een cruciale rol. Dat alles moet de huidige rally, die beperkt is in omvang, verbreden naar de hele markt, waardoor de waardering van de S&P500 van 20,4 naar 22 keer de winst kan aandikken.
- De Chinese consumentenprijzen stegen in juni met 0,1% op jaarbasis en dat is best wel nieuws. Het wil onder meer zeggen dat de daling met 0,1% in de voorgaande drie maanden werd omgebogen, wat goed is voor de eerste stijging op jaarbasis sinds januari. Non-foodproducten werden 0,1% duurder, terwijl de prijzen voor voedingsproducten minder snel daalden (-0,3% vs -0,4%). Nu goed, dat cijfer is wel nog de vijfde terugval op rij. De kerninflatie steeg meer uitgesproken met 0,7% op jaarbasis, het hoogste peil in 14 maanden. Goed nieuws, al geven we meteen ook mee dat de Chinese producenten in juni opnieuw daalden. Een verhaal van warm en koud, wat zich laat lezen als: “De overheid heeft nog bakken werk om de economische motor aan te zwengelen”
- The Donald breidde vannacht zijn handelsoorlog nog wat verder uit met een reeks nieuwe tarieven. Eerder al waren er heffing op geïmporteerd staal (50%) en aluminium (50%), maar nu is er ook een taks op timmerhout. Auto’s passeerden ook al de revue en nu komen daar nog 50% importtarieven op geïmporteerd koper bovenop. Dat moet natuurlijk de Amerikaanse productie stimuleren en zo de toelevering verzekeren van een metaal dat cruciaal is voor elektrische voertuigen, militaire hardware, het elektriciteitsnet en nog veel meer. Binnenkort volgen nog eens “grote heffingen” op computerchips en farmaceutische producten (mogelijk tot 200%)
- Amerikaanse aandelen reageerden echter rustig op het nieuws, waarbij de S&P index dinsdag vrijwel vlak sloot. Sommige analisten schrijven dat toe aan de zogenaamde “TACO trade”, een afkorting voor Trump Always Chickens Out. En ergens is dat logisch én te verwachten: de tarieven moeten wel verlengd worden omdat de dreigementen met torenhoge tarieven niet de verhoopte snelle deals opleveren. Op hele korte termijn is het wachten op de “brief naar de EU”, die waarschijnlijk tegen het einde van de week op de post zal gaan. En wat China betreft liet Trump zich eerder al ontvallen dat hij “het nu goed kon vinden met Peking” en dat de regering daar “heel eerlijk was geweest in de handelsbesprekingen”.
- De economische kalender oogt redelijk leeg, met wat leesvoer vanuit de VS (de publicatie van de notulen van de recente Fed-vergadering) en Japan (M3 geldhoeveelheid in juni). Niet te vergeten zijn we vandaag aangekomen bij de officiële tariefdeadline, al is die ondertussen al verwaterd, verschoven en gemilderd.
- Bedrijfsresultaten krijgen we enkel van Kongsberg Gruppen. Stilte voor de storm, heet dat dan.