ma. 28 apr 2025
9:30

- De beursvloer kleurde vrijdag zowat over ter wereld groen, met 0,4% winst voor de Euro Stoxx 600, 0,7% voor de S&P500 en 1,26% voor de Nasdaq. Nochtans was er achterliggend geen dominant verhaal of richtinggevend nieuws aan te wijzen. Zo blijft de communicatie van president Trump over de volgende stappen in de handelsbesprekingen met de handelspartners onduidelijk én onderhevig aan discussie, terwijl de bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal eveneens behoorlijk wat volatiliteit opleveren.
- Op de brede markt leverde de goudprijs ietwat in (3,299 dollar per ounce), net zoals de bitcoin (94.055 dollar), terwijl de olieprijs een pas op de plaats maakte (66 dollar per Brent-vat). Ondertussen daalde de Europese gasprijs tot 32,43 euro per MWh, vlot 33,5% lager sinds 1 januari en dus vergelijkbaar met juli 2024. Desinflatoir, heet dat dan.
- Maar de sfeer in Azië zat er vannacht goed in, want sentiment werd gestimuleerd door “enkele tekenen van een dooi” in de handelsrel tussen China en de VS, zeker nadat president Trump vrijdag sprak met de Chinese leider Xi Jinping. De indexen in het Oosten sloten bijna allemaal boven het nulpunt af: China, Hongkong en Zuid-Korea (+0,1%), Japan (+0,9%) en India en Taiwan (+0,7%). Voor de Japanse Nikkei is dat de vierde winstdag op rij, dankzij winst voor de gehele auto-industrie.
- Op de Europese rentemarkten ging het debat over de ruimte en timing van een renteverlaging door de ECB. Volgens directeur Holzmann liggen alle opties open, vooral omdat het netto-effect van de verhoogde tarieven eerder desinflatoir is. Maar een renteverlaging met 25 basispunten in juni is al zo goed als een uitgemaakt zaak, zodat de beleidsrente ergens in 2026 kan dalen tussen 1,50% en 1,75%.
- De Duitse rente steeg vrijdag tussen 3,5 basispunten op 2 jaar en 1 punt op 30 jaar, terwijl de Amerikaanse rente verder blijft dalen (-6 basispunten op 30 jaar, -1 punt op 2 jaar). Dat lijkt veel, maar gelet op de recente turbulentie slaat dat niet meteen een deuk in een pakje boter. En zo was het ook op de valutamarkten, waar er amper beweging was. De dollar bleef hangen tegenover de euro (€1 = $1,1377) en de yen ($1= 143,5 JPY). Een meer neutraal risicosentiment en een derde maand op rij van 'opmerkelijk' solide Britse detailhandelsverkopen ondersteunden dan weer het Britse pond (€1 = £ 0,852).
- De man rekent de komende drie tot vier weken wel op een aantal handelsovereenkomsten, terwijl de Chinese besprekingen “ingewikkeld” blijven. Zo ontkent China dat er handelsbesprekingen gevoerd worden, al overweegt China wél om een aantal (cruciale) goederen vrij te stellen van het 125% tarief op import uit de VS. De-escalatie of gewoon puur eigenbelang? De tijd zal het uitwijzen. Feit is wel dat het Chinese Politbureau de noodplannen blijft voorbereiden, en dat is op zijn minst een dubbelzinnig signaal.
- Wat verder op de wereldkaart klopten de VS en India een deal af over het referentiekader voor een bilaterale handelsovereenkomst. Dat moet tegen vanaf 2025 de markttoegang voor Amerikaanse landbouwproducten en Indiase arbeidsintensieve exportproducten vergemakkelijken, e-commercetransacties soepeler laten verlopen en regels voor gegevensopslag aan pakken. Denk verder ook aan energie en kritieke mineralen, oorsprongsregels en versterking van defensie. Concreet zou India de historisch hoge landbouwheffingen verlagen en de VS de 26%-tarieven die op "Bevrijdingsdag" werden aangekondigd weer verlagen. Tegen India 2030 moet de bilaterale handel opgevoerd zijn van 127,6 miljard dollar naar tot 500 miljard dollar.
- Over naar kwartaalcijfers. Zo’n 180 S&P500-bedrijven, goed voor meer dan 40% van de marktwaarde van de index, zullen deze week kwartaalresultaten bekendmaken. De belangrijkste namen zijn natuurlijk Apple, Microsoft, Amazon en Meta Platforms, vier van de "Magnificent Seven" megacap tech- en groeibedrijven.
- Die cijfers komen boven op de reeds gerapporteerde cijfers, want al meer dan een derde van de S&P 500 kwam naar buiten. De bedrijfswinsten lijken op schema te liggen om de verwachtingen te kloppen, want gemiddeld stegen ze met 9,7% op jaarbasis, terwijl er per 1 april ‘slechts’ gemikt werd op een toename met 8%.
- Van economisch nieuws is er vandaag amper tot geen sprake. Uit het VK krijgen we CBI retail data over april, terwijl Spanje data over de kleinhandelsverkoop over maart in petto heeft. Niets om wild van te worden, dus, en dat zou u van de Zweedse producentenprijzen ook niet mogen worden.
- Qua bedrijfsresultaten wordt het natuurlijk wél weer spannend en plezant. Op de rol staan onder meer Alexandria Real Estate, Brown & Brown, Cadence Design, Domino’s Pizza, Nucor, NXP Semiconductor, Revvity, SBA Communications, Teradyne, Universal Health, Waste Management, Deutsche Boerse en Galp Energia. Maar zoals we hierboven al aanstipten staat er deze week nog véél meer op de rol!