do. 24 apr 2025
9:30

- De Europese beurzen kenden een sterke dag, in lijn met de reactie van de Aziatische markten op alweer een “knippermoment” van president Trump. Plots mag Fed-topman Powell wél aanblijven, nadat de minister van Financiën Bessent eerder al aangaf dat er gewerkt wordt aan een deal met China. En na het sluiten van de Amerikaanse beurs kwam er alweer goed nieuws, want een deel van de recente ingestelde tarieven op auto-onderdelen zou ook in de ijskast gestoken worden.
- De Amerikaanse rente ging door een nieuwe “bocht van Trump” duidelijk lager: de tweejaarsrente ging fluks 13,8 basispunten onderuit, terwijl ook de Duitse rentecurve afvlakte. De rente steeg bij onze oosterburen namelijk met 2,2 basispunten op 30-jaar en 6,3 basispunten op 2 jaar. Dat bevestigt zowel de status van Duitse overheidsobligaties als veilige haven én de overdreven optimistische ECB-renteverlagingsverwachtingen. Alles bij elkaar bleef de dollar stabiel ten opzichte van de euro (€1 =$1,14).
- De Euro Stoxx 600 klokte 1,8% hoger af, onder impuls van technologie, financials, consumentengoederen en cyclische industrieën. De forse winst van onder meer SAP en BESI, om er maar enkele te noemen, spelen daarin zeker een rol.
- Ook Wall Street opende fors hoger, geholpen door wat we genoegzaam afdoende sterke kwartaalresultaten kunnen noemen. Maar nadat Bessent verduidelijkte dat president Trump niet heeft aangeboden om de tarieven op China eenzijdig te verlagen, ontstond er toch weer wat twijfel over hoe eenvoudig een oplossing met China zal zijn.
- De S&P 500 gaf een beetje van de openingswinsten prijs, maar ging wél nog met 1,7% winst de dag uit. De Nasdaq Composite kreeg er 2,5% bij, terwijl de Dow Jones iets meer dan 400 punten steeg, iets minder dan de het dagmaximum van zo’n 900 punten. Ook hier deden technologie, telecom en consumentenbedrijven het erg goed, terwijl de energiesector in het rood ging. Dat is te wijten aan een daling van de olieprijs met 2,5%, tot 66,2 dollar per Brent-vat.
- Aziatische aandelen stopten hun vijfdaagse winstreeks omdat het momentum verloren ging na gemengde signalen van de regering-Trump over haar plannen voor Chinese tarieven. De MSCI Asia-Pacific Index daalde 0,3% en de aandelen in Hongkong daalden 1,2%, de eerste keer in vier dagen. De yen sloeg om na twee dagen van verliezen en de dollar verzwakte. Ondertussen heeft China de eerste partij speciale staatsobligaties van het jaar uitgegeven als onderdeel van de door de autoriteiten aangekondigde stimuleringsmaatregelen om de klap van de handelsspanningen met de VS te verzachten.
- Belangrijk waren gisteren de sentimentsenquêtes die doorheen april afgenomen werden bij de bedrijfsleiders wereldwijd. In Europa wees dat uit dat de bedrijvigheid in grote lijnen onveranderd bleef: de index daalde van 50,9 naar 50,2 punten en bleef daarmee voor de vierde maand op rij nipt boven het “boom/bust”-niveau van 50 punten. Vooral de dienstensector ging in achteruit, net zoals de subcomponent die de nieuwe bestellingen opvolgt. En dat wil zeggen dat we ons de komende maanden aan een verdere vertraging mogen verwachten. Een kleine opsteker is dat productie in de maak industrie voor de tweede maand op rij steeg tot het hoogste peil in 35 maanden, ondanks het 10% importtarief en 25% autotarieven door de VS
- Het zwaartepunt van de economische kalender bevindt zich in Duitsland, waar we een update krijgen van de betrouwbare, en dus belangrijke, IFO-indicator voor april. De VS zet daar de wekelijkse update van de nieuwe werkloosheidsaanvragen tegenover, naast een inzicht in de bestellingen voor duurzame goederen en de Chicago Fed index. Ook interessant zijn de Europese cijfers over de autoverkoop en het Belgische zakelijke vertrouwen over april, al wegen die té licht om het sentiment te maken.
- Qua bedrijfsresultaten wordt het ook vandaag weer razend druk, en dus interessant. Op het menu staan opnieuw een rist hele interessante namen, waaronder Alphabet. Benieuwd of de advertentiemachine bleef draaien temidden van het tarieventumult.