di. 22 apr 2025
9:30

- Het investeerderssentiment op Wall Street (-2,5%) werd gisteren fors getemperd nadat president Trump zijn aanvallen op Fed-voorzitter Powell opvoerde. Dat deed nieuwe zorgen ontstaan over de onafhankelijkheid van de Federal Reserve. Voor President Trump moet de Fed de rentetarieven onmiddellijk verlagen, zodat het Witte Huis met het idee speelt om topman Powell te ontslaan. Op Truth Social noemde Trump Powell een 'major loser', zelfs dat kan tegenwoordig zomaar. De goudprijs spiegelde de dollardaling in omgekeerde vorm en steeg daarom door tot 3.483 dollar per ounce, goed voor een nieuw record en een stijging met 30% tot dusver in 2025.
- Op de wisselmarkten blijft de dollarzwakte aanhouden, onder meer tegenover de euro (€1 = $1,1533). De dollar daalde in april al met bijna 6%, vooral tegenover de euro, de yen en de Zwitserse frank. De dollarindex noteert daardoor nog op 98,4 punten, na maandag een nieuw driejarig dieptepunt aan te hebben getikt. Op de obligatiemarkten klom de Amerikaanse tienjaarsrente opnieuw tot 4,43% procent, terwijl de 2-jaarsrente stabiliseerde op 3,78%. Dat brengt het verschil op 64,7 basispunten, wat veel is, maar tegelijkertijd ook minder dan de 81 basispunten verschil tussen de Duitse 10-jaarsrente (2,47%) en 2-jaarsrente (1,65%).
- Eén en ander komt boven op het gebrek aan vooruitgang in de wereldwijde handelsbesprekingen. Zo dreigde China met vergeldingsmaatregelen tegen landen die gehoor geven aan Amerikaanse oproepen om Beijing te isoleren op handelsgebied. Ook vertrok de Japanse handelsdelegatie weer uit de VS zonder een deal te sluiten. President Trump goochelde van zijn kant met beschuldigen over onder meer het manipuleren van wisselkoersen, het dumpen van goederen, overheden die exportsubsidies verstrekken, het niet respecteren van intellectuele eigendommen en nog meer. Het circus bleef ook tijdens Pasen op volle toeren draaien, zoveel mag duidelijk zijn.
- Wall Street tikte dus 2,5% lager af, zowel voor de S&P500 als de Nasdaq. Voor de Europese slotkoersen moet u al terug naar vorige week donderdag, dus die zijn niet langer relevant, dus wat telt is dat de Europese beurzen zich niettemin op lijken te maken voor een relatief stabiele opening. Dat komt deels door stabiele Aziatische beurzen, al bleef het sentiment ook daar eerder nerveus vanwege het handelsbeleid van Trump en diens dreigement om Fed-voorzitter Powell te ontslaan. Japan verliest vannacht 0,1%, de Chinese Shanghai Composite trok 0,3% hoger, terwijl de Hang Seng index ter plaatse bleef trappelen.
- Op de grondstoffenmarkten daalden de olieprijzen met 2,5% tot 66,9 dollar per Brent-vat, in een reactie op berichten dat Iran en de VS verder zullen praten na opnieuw een “positieve” ontmoeting afgelopen week. Zo’n vooralsnog mogelijke nucleaire deal zou een sanctieverlichting inhouden voor Iran, waardoor de oliemarkt overspoeld kan worden met extra vaten. En dat gebeurt dan op een moment dat de OPEC+ de productie de komende tijd verder op zal voeren en de wereldeconomie eerder trager dan sneller evolueert.
- Op de economische kalender moet u niet rekenen op al te veel vuurwerk. De VS publiceren wel interessante sentimentsindicatoren uit Philadelphia en Richmond, maar die zullen naar verwachting stevig vertekend zijn door het losbarsten van de tarievenoorlog. Dichter bij huis krijgen we inzicht het Europese en Belgische consumentenvertrouwen over april, terwijl er speeches op het menu staan van Lagarde en Knot (ECB) en Kashkari, Harker en Jefferson (Fed).
- Qua bedrijfsresultaten wordt het deze week even interessant dan spannend. Nabeurs vandaag opent Tesla de boeken, kort nadat de leveringscijfers over het eerste kwartaal teleurstelden. Op woensdag presenteren onder meer IBM en Texas Instruments kwartaalcijfers, gevolgd door Alphabet en Intel op donderdag. Maar de lijst is deze week véél langer dan dat, met onder meer 3M, Lockheed Martin, SAP, BNP Paribas, Delivery Hero, Orange, Sanofi en Boeing. Vergeet dus zeker niet om de agenda hieronder te bekijken.