Tue. 1 Oct 2024
9:30
- We kijken alweer terug op een bewogen dag op de aandelenmarkten, terwijl de obligatiemarkten andermaal de schouder ophaalden. Samengevat werd in Europa (-1%) door enkele winstwaarschuwingen stevig op de rem getrapt door de autosector, terwijl Wall Street (+0,4%) koos voor de Opwaarts Weg van de Minste Weerstand. De Dow klokte met 0,04% af op een nieuw historisch record, terwijl de S&P 500 (+0,42%) en de Nasdaq (+0,38%) hand in hand met de Russell 2000 small cap index (+0,24%) een vervolg breiden aan het ondertussen al twee jaar durende positieve momentum.
- Op sectorniveau sloot Europa bijna integraal af met verlies, met enkel de energiesector (+0,1%) als kleine uitzondering op de regel. De consumentenaandelen (2%) stonden door de automalaise fors onder druk, terwijl ook technologie (-1,4%) en industrie (-1,2%) er geen zin in hadden. In de VS waren Chinese techaandelen natuurlijk bijzonder gegeerd, net zoals de sectoren energie, regionale banken en levensverzekeraars, terwijl halfgeleiders, producenten van industriële metalen en de vrijetijds sector aan de kant werden gezet.
- Elders op de markt steeg de dollarindex met 0,4%, maar dat raakte de euro amper (€1 = $1,1131). De goudprijs eindigde 0,1% lager op 2643.9 dollar per ounce, terwijl Bitcoin caprioleerde tussen 0,1% winst en 3,3% verlies om af te klokken op 63.844 dollar. De Brent-olieprijs eindigde fractioneel lager op 71,79 dollar, ondanks aanhoudende onzekerheid in het Midden-Oosten.
- Maar het échte vuurwerk kwam andermaal vanuit China (+8,9%!), waar de aandelen de grootste eendaagse winst in 16 jaar boekten. In die beweging tekenden binnenlandse A-aandelen voor de hoogste omzet ooit, wat natuurlijk aangevuurd werd door een rist stevige stimuleringsmaatregelen vanuit de overheid. De CSI300 index kreeg er sinds het dieptepunt in februari bijna 30% bij. De bredere Shanghai Composite won 8,1%, terwijl de HS Tech index 6,7% aandikte, terwijl de kleinere Shenzhen-index 11% steeg. Wat een ommekeer na jaren van pure beleggersmalaise.
- Er werd gisteren ook uitgekeken naar een speech van Fed-voorzitter Powell. Daarin toonde de man zich eerder agressief, want het rentebesluit van november zal worden bepaald door nieuwe data, met als basisscenario nog eens twee verlagingen met 25 basispunten per stuk. Dat zou in lijn zijn met een these van een zachte landing, maar de markt rekent nog altijd op een renteknip in de komende maanden met 75 basispunten. Heel wat andere Fed-directeurs gaven tegelijkertijd ook hun visie, maar echt veel waard is dat niet: het is wachten op nieuwe data.
- In Europa trok ECB-topvrouw Christine Lagarde de aandacht naar zich toe. De 2%-inflatiedoelstelling ligt binnen handbereik omdat de inflatie de jongste twee maanden versneld aan het dalen ging en dus is een nieuwe renteknip in oktober een optie. Dat is zeker zo omdat de economie meer afkoelt dan verwacht, wat onder meer zichtbaar is in de economische activiteit in de privésector. Zwakke vertrouwensindicatoren zijn doorgaans een goede barometer voor renteverlagingen.
- Er staan vandaag alweer sentimentsindicatoren op het menu, dit keer vanuit de verwerkende nijverheden van Japan, de VS, het VK en de EU. De cijfers over september zullen zeker geen ‘renaissance’ inluiden, en dus is het vooral de vraag of ze niet lager zullen zijn dan verwacht. Verder brengt de VS zijn JOLTS-banenrapport over augustus naar buiten, en dat is net zoals de Japanse werkloosheiddata eerder te lezen als een bevestiging van wat we al weten: afkoeling. In Europa worden de veelal eerder gepubliceerde inflatiedata samengebundeld in een enkele inflatiecijfers over september, en zal dus niet voor beroering zorgen. Over naar speeches, dus, en die zijn er in grotere getale dan je leven lief is.
- Bedrijfsresultaten krijgen we onder meer van Lamb Weston, McCormick, Nike en Paychex