do. 3 jul 2025
9:30

- De aandelenmarkten van Europa (0,18%), S&P500 (+0,5) en Nasdaq (+1%) blijven op dreef, net zoals de Aziatische beurzen. Zuid-Korea (+1,2%,) Taiwan (+0,6%), China (+0,5%) en India (+0,3%) leidden de dans, terwijl Hong Kong wat uitschoof (-1%), door zwakte onder de technologie-aandelen.
- De Amerikaanse dollar (€1 = $1,1794) behield voor de verandering nog eens wat waarde, terwijl de Amerikaanse 2- en 10-jaarsrente daalde tot 3,77% en 4,26%, tegenover een stijging in Duitsland tot 1,86% en 2,62%. Dat reflecteert de groeiende overtuiging dat de Fed zich stilaan klaarmaakt voor een uitgesponnen rondje renteverlagingen, terwijl de ECB mogelijk nog maar 1 keer aan de bak zal gaan (tot 1,75%). De goudprijs stond erbij en keek er onbewogen naar (3.358 dollar per ounce), de bitcoin doorbrak alweer een bovengrens om 2% hoger te koersen op 109.393 dollar, terwijl de olie- en gasprijzen geen enkele rol van belang spelen.
- Er werd gisteren een handelsdeal aangekondigd tussen VS en Vietnam en dat zorgde voor wat drukte. Alle Vietnamese export naar de VS valt nu onder een tarief van 20%, terwijl voor goederen die via derde landen worden omgeleid een tarief van 40% geldt. Vietnam zal zijn markt ook volledig openstellen voor de VS, waardoor Amerikaanse goederen tariefvrij toegang krijgen.
- Naast nieuwe uitdagingen voor de supply chain kettingen, leverde het vooral wat tariefhoop op. Dat is cruciaal in de aanloop naar de deadline van 9 juli, moment waarop de wereld riskeert om opnieuw met de exuberante en niet onderbouwde Amerikaanse wederkerige tarieven te maken te krijgen (ook al rekent niemand daar écht op). Feit is dat Trump herhaalde om “geen verdere verlenging” te overwegen. Lees: de kans op uitstel blijft reëel.
- Het Diplomatieke Mirakel is wél optimistisch over een mogelijke handelsovereenkomst met India, maar sceptisch over de onderhandelingen met Japan. En Europa? Wel, er zou langzaam vooruitgang worden geboekt. En ook met China wordt er gepraat en gehandeld: zo heeft de VS de exportbeperkingen naar China voor ontwikkelaars van chipontwerpsoftware en ethaanproducenten opgeheven, waardoor Synopsys, Cadence Design Systems en Siemens de toegang tot hun software en technologie voor Chinese klanten konden herstellen.
- De versoepeling van deze beperkingen maakt deel uit van de onlangs aangekondigde handelsovereenkomst tussen de VS en China, die bepalingen bevat om de handel in zeldzame aardmetalen en geavanceerde technologieën te hervatten. Chipgerelateerde aandelen ware dus wél in zwang in Azië, met winst voor Foxconn Industrial (+8%), Luxshare Precision (+3,8%), Eoptolink Technology (+1,7%) en Victory Giant (+3,9%).
- De tweede rode draad van gisteren werd geweven door het wachten op het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, maar die kon bij het schrijven van dit stuk nog geen witte rookpijlen ontsteken met betrekking tot de One Big Beautiful Bill. Die werd (eer)gisteren door de Republikeinen wel al door de Senaat geloodst, met de meest flinterdunne marge.
- Op sectorniveau bewoog er daarom eerder weinig: In de VS noteren we vooral verlies voor farma (-1%) en nutsbedrijven (-1%), tegenover winst voor Big Tech (+1,3%), energie (+1,7%) en grondstoffen (+1,3%). In Europa temden telecom (-0,5%), consumptieproducten (-0,5%) en nutsbedrijven (-1,3%) de winst van cyclisch gevoelige sectoren zoals grondstoffen (+1,5%), energie (+1,4%) en industrials (+0,5%).
- Vooral de duurzame energiebedrijven waren overal in goeden doen. De Amerikaanse Senaat kwam met een herziene versie van de begrotingswet op de proppen en die was positiever voor de windindustrie dan de versie die eerder op tafel lag. Vestas (+9,4%) was de grootste stijger in de Euro Stoxx 600, terwijl ook Orsted (+4,1%) opklom tot zijn hoogste koers in drie maanden.
- De arbeidsmarkt in de VS vertraagt en dat zie je duidelijk in de cijfers. Het rapport van loonstrookverwerker ADP wees gisteren op de eerste daling sinds maart 2023 (-33.000 banen). In mei kwamen er al maar 29.000 nieuwe banen bij, met name door zwakte in de belangrijke dienstensector (-66.000 banen). Ook viel de loongroei op jaarbasis terug van 4,5% in mei naar 4,4% in juni. Straks krijgen we een update van het nog belangrijker arbeidsmarktrapport aangereikt, en net dat "Payrolls"-rapport bleef de voorbije twee maanden opvallend sterk. Als ook die cijfers teleur zouden stellen, zou dat wijzen op afnemende inflatiedruk, wat dan weer de druk op de Fed zal verhogen om de rente te verhogen. Koren op de molen van Trump’s “Too Late Powell”-verhaal.
- Eindigen doen we in het VK, waar de rente op Britse staatsobligaties gisteren fors steeg, wat de waarde van het Britse pond deed tuimelden. Die beweging volgde daags op de regeringsplannen om de bezuinigingen op uitkeringen sterk terug te schroeven, waarna minister van Financiën Rachel Reeves erg verontrust bleek in het parlement. De Britse 10-jaarsrente steeg gisteren op een bepaald moment een forse 20 basispunten naar 4,66% en het pond noteerde 0,6% lager op 1,366 dollar.
- Achterliggend blijven beleggers argwanend over de staat van de Britse overheidsfinanciën, want er wordt wel degelijk volop gespeculeerd over een mogelijk vertrek van de minister Reeves. Haar vervanger zal de budgettaire teugels aanzienlijk kunnen versoepelen, met alle budgettaire gevolgen van dien.
- Op de economische kalender vinden we vooral de publicatie van het Amerikaanse arbeidsmarktrapport, waarbij een update hoort van de evolutie van de uurlonen in juni en de werkloosheid. Verder krijgen we ook in zicht in de Amerikaanse fabrieksbestellingen, maar echt belangrijk is dat dan ook weer niet. Dat is wél zo voor een nieuwe update van de altijd nuttige sentimentsindicatoren die komen van ISM, HCOB en S&P Global, voor landen zoals Japan, de VS, het VK, EU en Zweden. Afkruiden doet het VK, met een update van de inflatieverwachtingen, terwijl de notulen van de ECB-vergadering een traditionele lekkere kluif is voor exegeten.