ma. 30 jun 2025
9:30

- Vrijdag werd een topdag, met winsten tot 1,15% in Europa en 0,75% op Wall Street. Daarmee wordt het risk-on sentiment onverminderd verdergezet, wat de Euro Stoxx 600 sinds begin 2025 op 10% winst zet, de DAX zelfs op 20% en de S&P500 op 5%. Dat laatste kan u niet zomaar vergelijken met de Europese winsten, omdat de Amerikaanse dollar in dezelfde periode 13,4% van zijn waarde verloor (€1 = 1,1736, ongeveer het laagste niveau in meer dan drie jaar).
- Het optimisme op de aandelenmarkt kreeg opnieuw een duw in de rug door vooruitgang in de handelsbesprekingen tussen de VS en China, het blijvende staakt-het-vuren tussen Iran en Israël en de hoop dat er minstens drie renteverlagingen aan zitten te komen in de VS. Leuk, al blijft het natuurlijk ietwat bang afwachten op de deadline van 9 juli alvorens we zullen weten hoe het zit met de importtarieven op Europese goederen.
- Het belangrijkste nieuws in dit overzicht werd gepubliceerd na de slotbel op Wall Street. Zo liet Canada zondag laat weten dat het niet langer doorgaat met een belasting op digitale diensten, wat miljarden dollars moest opleveren van Amerikaanse techbedrijven. De plannen van voormalig premier Trudeau werden opgeofferd om de handelsbesprekingen met de VS te redden, want werden vorige week vrijdag nog door president Trump in de ijskast gezet. Beide landen hopen nu om tegen 21 juli tot een akkoord te komen.
- Verder bleek vrijdag al dat de favoriete inflatiemaatstaf van de Amerikaanse centrale bank (Fed) uitwees dat er (nog) geen opwaartse druk zichtbaar is door de tarieven. De inflatie klom in mei zoals verwacht tot 2,3%, tegenover een opwaarts herziene 2,2% in april. De kerninflatie (zonder voeding en energie) steeg wel meer dan verwacht van 2,6% naar 2,7%, wat aangeeft dat de Amerikaanse inflatie hardnekkiger hoog blijft. En dan moet de volle impact van de huidige en toekomstige tariefverhogingen nog doorgerekend worden. Niettemin bleef de 10-jaarsrente in de VS stabiel
- Vrijdag was één van de meer opvallende bewegers de sector van bedrijven die actief zijn in nucleaire energie. Ze kenden een topdag nadat dat Trump voortgang maakt om de groei van Al te stimuleren. Zo wil Washington vooral ook de stroomvoorziening stimuleren. Oklo kreeg er 5% bij, Nuscale Power 4,2%, Nano Nuclear Energy 3,3%, Constellation Energy 1,4% en Energy Fuels 2,3%. Dat komt omdat het gemakkelijker moet worden voor energieopwekkingsprojecten om verbinding te maken met het net en omdat de overheid grond ter beschikking wil stellen waarop de datacenters kunnen worden gebouwd.
- Over naar Azië, waar China vannacht de belangrijke sentimentsdata vrijgaf voor de fabrieksindustrie en dienstensector. In de maakindustrie klom de barometer van 49,5 punten in mei naar 49,7 punten. Ja, zoals verwacht, maar wel de derde opeenvolgende krimp maand op rij. Zowel de verkoopsprijzen als de aankoopkosten bleven dalen.
- In de dienstensector verbeterde het sentiment van 50,3 naar 50,5 punten, dankzij een soort van handelsbestand met de VS en de voortdurende overheidsinspanningen om de binnenlandse vraag te stimuleren en de deflatoire druk te beteugelen. Qua kosten noteren we dat de inputprijzen na vier opeenvolgende maanden van daling stabiliseerden (49,9 punten), terwijl de verkoopprijzen minder en minder dalen. Goed voor de marges, of toch zo’n beetje.
- Vraag is en blijft of de motor in de tweede economie ter wereld al wat meer aanslaat, maar dat bleek maar half zo. Samen met de “Canadese Knieval” ondersteunden de al bij al meevallende Chinese PMI-data de Aziatische aandelenmarkten: Zuid-Korea (+0,9%), Japan (+0,7%), Vietnam (+0,4%) compenseren zwakte in Taiwan (-0,6%) en Hongkong (-0,4%). HSTech +0,12%.
- Er staat een pak interessant nieuws op de economische kalender, komende vanuit inflatie- en sentimentshoek. We bespraken al de Chinese sentimentsindicatoren (PMI-indexen) voor juni, en die worden in de VS dunnetjes overgedaan door de PMI-index voor Chicago. Japan geeft inkijk in de industriële productie in mei, terwijl het VK met finale BBP-groeicijfers op de proppen komt over het eerste kwartaal, geflankeerd door de altijd interessante Lloyds business barometer voor juni. Europa zet daar een update van de M3 geldhoeveelheid tegenover, terwijl beleggers zich voornamelijk zullen richten naar de Duitse inflatie (CPI) over juni. Dat cijfer zal naar verwachting 2,1% hoger liggen dan een jaar eerder. Bijna in de marge, maar daarom zeker niet oninteressant, is de evolutie van de Duitse kleinhandel in mei.
- Tot slot is er nog de bedrijfskalender, maar die ziet er héél erg leeg uit ziet deze week. Enkel MarketAxxess en Constellation staan tot en met vrijdag op rol, zodat de actie gemaakt zal moeten worden door tarieven, geopolitiek en contracten!