vr. 18 jul 2025
9:30

- Het werd alweer een topdag voor aandelenbeleggers. De recordreeks op de financiële markten houdt immers onverminderd aan, omdat de hernieuwde “exitspeculatie” over de toekomst van Fed-topman Powell door Trump himself vakkundig de nek werd omgewrongen: hij was niet écht van plan olijke bankier te ontslaan, wat dacht u nu? Ook leek Trumps toon ten aanzien van China te verzachten, zodat een topontmoeting met Xi Jinping in zicht komt, en dus ook een handelsovereenkomst. En ten derde kregen we een rist bedrijfsresultaten waar niet meteen een grote uitschuiver tussen te vinden was: het komt dus wel goed met het resultatenseizoen, of zo is althans de mening van het beleggersheir.
- Dat alles duwde de Euro Stoxx 600 fluks 1% hoger, terwijl de BEL20 dankzij 1,1% winst erg dicht bij zijn historische recordkoers aanschurkt. Ook de Franse CAC40 (+1,3%) en de Nederlandse AEX (+1,4%) waren goed op dreef, waarbij het podium van de sectorwinnaars bevolkt werd door de chippers en industriële aandelen. Op sectorniveau bleven trouwens enkel de farmaspelers (-0,4%) en de nutsbedrijven (-0,1%) hangen onder de nulgrens. Ook Wall Street wreef zich andermaal in de handen. De S&P500 (+0,5%) en de Nasdaq (+0,75%) surften alweer hoger, in een beweging die enkel werd afgeremd door de farmasector (-1,1%). De rest van de sectoren sloot wél positief af, met op kop financials (+0,92%), grondstoffen (+0,9%) en technologie (+0,85%).
- De obligatiemarkten komen ondertussen ook meer en meer in de kijker van waarnemers en beleggers, want een stabieler politiek klimaat (al kan dat snel omslagen) en het sluiten van enkele handelsakkoorden effent de weg voor versnellende groei. Of het vermijdt al zeker de wereldwijde recessie waarvoor werd gevreesd na Liberation Day.
- Zo wordt de ECB verwacht om de rente te verlagen, al zou dat volgens Citi pas in september kunnen gebeuren, eerder dan deze maand. En voor de T. Rowe Price is het Amerikaanse monetaire beleid momenteel té restrictief. Het beurshuis verwacht nog twee renteverlagingen van elk 25 basispunten voor het einde van 2025.
- Ook de Bank of England zal de rente volgende maand waarschijnlijk verlagen, aldus MHA dat zich daarvoor baseert op kersverse data over de loonstijgingen in het VK. Maar die mening deelt de Deutsche Bank niet helemaal, wijzend op de voorwaarden voor snellere renteverlagingen. En daar is niet aan voldaan.
- Over naar de Fed. Volgens T. Rowe Price zal Trump's One Big Beautiful Bill het primaire tekort van de VS duidelijk verhogen, wat verder druk zal blijven zetten op de dollar en de lange termijn rentes zo zal blijven aanjagen. Die dollar stabiliseerde gisteren trouwens tegenover de euro (€1 = $1,1616), terwijl de 10-jaarsrente in de VS licht daalde tot 4,4%. Hier geven we mee dat Fed-directeur Waller gisteren eerder verrassend opriep om de beleidsrente al op de bijeenkomst van 30 juli te verlagen. Die visie staat haaks op het standpunt van topman Powell, maar ligt wél helemaal in lijn met de visie van Trump.
- De Japanse inflatie daalde in juni van 3,5% op jaarbasis naar 3,3%, het laagste peil sinds november 2024. Dat volgt uit lagere elektriciteits- en gasprijzen, terwijl ook de kost voor huisvesting, vervoer en huishoudproducten matigde. Maar de voedselprijzen stegen wél met 7,2%, omwille van stijgende rijstprijzen (+100% op jaarbasis!). De kerninflatie, die geen rekening houdt met energie en voeding, steeg ook met 3,3%, een dieptepunt in drie maanden na de 3,7% toename van mei.
- Het antwoord op deze vraag is duidelijk én simpel: weinig! De VS leveren wel nog een update van de sentimentsindicator van de universiteit Michigan en inzicht in het aantal nieuwbouwhuizen, beide over juni. Duitsland komt aandraven met de evolutie van de producentenprijzen over juni.
- Bedrijfsresultaten American Express, Market Axess, Schlumberger, Charles Schwab, Truist Financial, 3M, Atlas Copco, Beijer, Boliden, Bridgepoint, Danske Bank, Epiroc, Hexpol, Kone, Saab,Skanska, SKF, Telenor, Telia, Yara en Wereldhave Belgium.