wo. 9 apr 2025
9:30

- De Europese aandelenhandel kleurde groen in wat een klassiek technisch hersteldagje was. Links en rechts ondersteunen de eerste bodemvissers het sentiment, maar van een structurele ommezwaai lijkt vooralsnog geen sprake te zijn. Feit is dat de Euro Stoxx 600 er 2,4% bij kreeg, terwijl de Bel20 1% steeg en de CAC40 0,8% won. Maar daar lijkt de prille lente alweer te eindigen, want Wall Street eindigde alweer 1,5% (S&P500) en 2% (Nasdaq) in de min. Centraal stond teleurstelling door het gebrek aan concrete ontwikkelingen in de handelsbesprekingen, zorgen over een escalerende wereldwijde handelsoorlog omdat de Chinese importbelasting nu al oploopt tot een cumulatieve 104%, recessievrees voor de Amerikaanse en de wereldeconomie.
- Dat de ingrijpende Trump-tarieven gisteren van kracht gingen, inclusief de cumulatieve heffing van 104% op Chinese import, stuurde escalatievrezende Aziatische beleggers opnieuw richting Prozac. De schade viel nog mee in India (-0,5%), China (-0,1%), terwijl Zuid-Korea (-1,8%), Hongkong (-1,7%) en vooral Vietnam (-2,8%), Taiwan (-5,7%) en Japan (-4%) dieprood kleurden.
- Op de rentemarkten gaat het plots helemaal de andere kant uit. We stipten in dit overzicht eerder al de discrepantie aan tussen de initiële vlucht naar veiligheid (lagere rente) en het risico op een inflatoire schok en vertrouwensverlies (hogere rente). Het tweede argument wint ondertussen in sneltreinvaart terrein, want de Amerikaanse 10-jaarsrente tot 4,45%, ei zo na het hoogste niveau in zes weken, terwijl de teller in Duitsland steeg tot 2,63%. De Amerikaanse dollar vertaalde het vertrouwensverlies in een hernieuwde uitschuiver tegenover de euro (€1 = $1,1047).
- Recent speelde ook de 30-jaarsrente zich in de kijker, want die steeg gisteren tot boven 5% uit! En da’s bepaald geen laag niveau met het oog op de toekomstige herfinanciering van de immense schuldenberg. Meer en meer buitenlandse investeerders zouden Amerikaanse Treasuries inruilen voor obligaties van “veilige landen” vanwege zorgen over het handelsgerelateerde beleid. In Japan klom de 10-jaars rente zo weer tot boven 1,3% op, kort nadat een laagste peil in drie maanden werd aangetikt.
- Omdat er meer en meer gemikt/gehoopt wordt op renteverlagingen door de centrale banken om de kwakkelende economieën te schragen, stijgen de kortetermijnrentes amper tot niet. Daardoor vergroot het verschil tussen de rente op lange en korte termijn, wat de rentecurve een pak steiler maakte.
- De centrale bank van India verlaagde de beleidsrente (reporente) met 25 basispunten naar 6%, nadat er eerder ook al met 25 punten werd ingeknipt. Dat brengt de rente op het laagste niveau sinds november 2022, met dank aan een dalende inflatie, vertragende economische groei én oplopende handelsspanningen. Doel is om de groei dit jaar op 6,5% te brengen, tegenover een eerdere 6,7%, weliswaar met de verwachting dat de teller tegen het vierde kwartaal gradueel zal dalen tot 6,3%.
- De Chinese Premier Li Qiang vertrouwt in de economische veerkracht van China, dat over “voldoende beleidsinstrumenten beschikt om externe schokken volledig te compenseren". Tegenover Ursula von der Leyen vertelde de man dat China rekening hield met onzekerheden en dat het land een stabiele economische ontwikkeling wil realiseren op lange termijn. President Trump zal vanaf 9 april de Chinese import belasten aan een forse 104%, iets wat China ervaart als “economische druk”, “onproductieve tactieken” en “schadelijk voor alle betrokken partijen”. Goeie samenvatting, denken we dan.
- Er staat alweer weinig nieuws op de economische kalender, behalve misschien de vrijgave van de notulen van de recente Fed-meeting. Verder geeft Japan een update van het consumentenvertrouwen, publiceert Noorwegen inflatiecijfers (producentenprijzen) en heeft de centrale bank van Nieuw-Zeeland zoals verwacht de beleidsrente verlaagd met 25 basispunten.
- Bedrijfsresultaten krijgen we van Constellation Brands, Delta Air Lines en DGB Group.