ma. 19 mei 2025
9:30

- De Amerikaanse dollar ondervond weinig hinder van de (in zekere zin verrassende) verlaging van de kredietrating van de Amerikaanse overheid, terwijl ook de zorgen over de handelsconflicten het sentiment niet bepaald veel konden drukken. Het risk-on sentiment houdt dus onverminderd aan, waardoor de Euro Stoxx 600 index 0,5% hoger afklokte, de S&P500 0,7% hoger afsloot en de de Nasdaq er 0,5% bijkreeg.
- Op sectorniveau kenden enkel de Europese grondstoffen (-0,36%) en technologie (-0,5%) een wat zwakkere dag, terwijl in de VS enkel energie (-0,2%) onder het nulpunt sloot. De goudprijs bewoog amper (-0,11% tot 3.217 dollar per ounce), net zoals de bitcoin (-0,6% tot 102.884), terwijl de olieprijs een maagdenzucht lager eindigde (65,01 dollar pet Brent-vat). Kalmte en optimisme, hand in hand struinend op een mooie lentedag, dat voelt natuurlijk fijn.
- Onderliggend, echter, waren er weinig tot geen opstekers te rapen, want het consumentenvertrouwen dook fors lager, de handelsretoriek verscherpte opnieuw en de kredietscore werd wel degelijk verlaagd. Make America great again blijft vooralsnog een noodzaak, eerder dan een realiteit.
- Moody’s ontnam vrijdag als laatste van de grote kredietbeoordelaars de hoogste kredietwaardigheid (Aaa) van de VS. De kredietscore ging één trapje lager vanwege zorgen over de groeiende schuldenberg van 36 biljoen dollar, terwijl de opeenvolgende regeringen geen maatregelen blijken te kunnen nemen om de trend van aanzwellende jaarlijkse begrotingstekorten en stijgende rentelasten om te keren. En het ratingbureau verwacht niet meteen beterschap, want president Trump wil de belastingverlaging uit zijn eerste ambtstermijn verlengen.
- Concreet daalde de kredietscore van Aaa naar Aa1, wat het voor de VS duurder kan maken om geld te lenen. De beslissing op zichzelf is enigszins pro forma, omdat S&P Global al op 5 augustus 2011 in de rating knikte en Fitch dat deed op 1 augustus 2023. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht in dat kader dat de VS dit jaar een begrotingstekort van 6,5% van het BBP zullen boeken en de komende vijf jaar tekorten van zowat 5,5%. De overheidsschuld riskeert daarom op te lopen van 122,5% van het bbp in 2025 naar 128,2% in 2030. Die cijfers zeggen veel over de “Reus op lemen benen” die de VS meer en meer aan het worden is.
- De euro ondervond weinig tot geen deining (€1 = $1,1186), maar de munten van de andere handelspartners stegen wél duidelijk tegenover de greenback. De dollar verloor bijvoorbeeld 0,6% tot 144,80 Japanse yen, terwijl de Australische dollar opstoomde, deels gesteund door een verwachte renteverlaging van de Reserve Bank of Australia morgen. Dat is altijd tijdelijk een pauze in de opmars van de dollar, na enkele sterke weken gestimuleerd door een stijgend optimisme voor Amerikaanse handelsovereenkomsten en vervolgens een dooi in de betrekkingen met China die de angst voor een wereldwijde recessie verminderde.
- De indicator van het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in de eerste helft van mei met 1,4 punt gedaald naar 50,8 punten, het tweede laagste peil ooit. Dat grote pessimisme linkt met de bezorgdheid over de inflatoire gevolgen van de invoerheffingen. Logisch, dus, dat de consumenten sinds 1980 nooit zo somber waren over de economische vooruitzichten, terwijl ook de inflatievrees verder toenam. De consumenten verwachten in 2025 7,3% inflatie, het hoogste cijfer sinds 1981, waar die schatting in april nog 6,5% bedroeg. De komende vijf tot tien jaar moet 4,6% inflatie opleveren, het hoogste cijfer sinds 1991. De centrale bank streeft naar 2 procent inflatie.
- Na vooruitgang te hebben geboekt op het gebied van handel met het VK en China, lijkt het erop dat de Trump-administratie geen geduld meer heeft om geval per geval deals te sluiten met de rest van de wereld. “150 tegenpartijen ontmoeten die allemaal op zoek zijn naar deals is wat veel”, en dus zal de VS haar handelspartners aanschrijven “om ze te vertellen wat ze moeten betalen om zaken te doen in de VS”. Die partijlijn werd braaf overgenomen door Minister van Financiën Scott Bessent: “onderhandel “in goed vertrouwen” of krijg maximale tarieven aangesmeerd”, klonk de duidelijke verharding van het Amerikaanse standpunt.
- Sommige landen kunnen geconfronteerd worden met tarieven van meer dan 100%, China is tijdelijk gedëscaleerd tot 30%, terwijl Vietnam, Cambodja en Laos nog steeds aankijken tegen tarieven tussen 45 en 49%. Anders gezegd etaleert Bessent dat het Amerikaanse geduld op is en dat er geen getalm meer wordt geduld. De VS stelt de voorwaarden: aanvaard de deal of verwacht een klap. Diplomatisch.
- De Chinese industriële productie groeide in april met 6,1% op jaarbasis, terwijl slechts op 5,5% groei werd gemikt. Sterk, al moet gezegd dat de economie in maart nog met 7,7% op jaarbasis groeide, de sterkste expansie sinds juni 2021, omdat fabrieken vooruitliepen op de dreiging van de forse Amerikaanse tarieven. Het koelde met andere woorden dus wat af in april en dat was zichtbaar in alle grote sectoren: verwerkende industrie (6,6% vs 7,9%), elektriciteit, warmte, gas en water (2,1% vs 3,5%) en mijnbouw (5,7% vs 9,3%). In de eerste vier maanden van 2025 steeg de industriële productie met 6,4%, tegenover 5,8% vorig jaar. Het zit dus nog wel goed.
- Ondertussen steeg de kleinhandelsverkoop met 5,1% op jaarbasis, eveneens minder dan de toename met 5,9% in maart, wat toen ook al het hoogste cijfer in een jaar tijd was. De ietwat zwakke binnenlandse consumptie wordt geweten aan de economische onzekerheid, trage inkomensgroei en zorgen over de impact van de stijgende Amerikaanse tarieven. Maar even zo goed geen krimp, zodat de kleinhandel er in de eerste vier maanden van 2025 met 4,7% op vooruitging.
- Qua economische cijfers hebben we de belangrijkste data ondertussen al achter de rug, want China gaf al inzicht in zijn industriële productie en kleinhandelsverkoop over april. Later komt Europa nog met finale inflatiedata aandraven, gevolgd door een nest speeches van Muller (ECB) en Bostic, Jefferson, Williams, Logan en Kashkari (Fed).
- Bedrijfsresultaten komen er onder meer van Bakkafrost, Rockwool, Ryanair, Sunrise Communication en Nextensa. Ook hier blijft het stil, en dat mag al eens na de drukte de voorbije weken.