wo. 16 jul 2025
9:30

- Zowel de Europese als Amerikaanse aandelenbeurzen hebben er een twijfeldagje opzitten, met kleine bewegingen voor beide. De Euro Stoxx 600 verloor 0,4%, terwijl Wall Street rond het nulpunt eindigde. Ook de Aziatische markten behielden vannacht hun cool, maar ook niet meer dan dat. China (+0,3%), Hongkong (+0,2%) en Taiwan (+1%) surfen na op de technologiehausse, terwijl de rest rond het nulpunt dobbert.
- Over de winst van de Chinese tech-aandelen zoals Alibaba, JD.com en Baidu valt trouwens wel wat te zeggen, want de Amerikaanse tarieven blijven toch een bedreiging, variërende van 10% tot 60% op Chinese goederen. Maar de Chinese binnenlandse vraag en beleidsmaatregelen worden gezien als buffers. In dat verband weegt de Chinese economische veerkracht in het tweede kwartaal nogal zwaar door. De kleinhandelsverkopen stegen in juni met 5,2% op jaarbasis, meer dan verwacht, terwijl de industriële productie met 5,1% aan trok. De Hang Seng Index steeg gisteren al met 1,4%, tegenover 1% voor de Chinese CSI 300-index.
- In eerste instantie zag er gisteren naar uit dat de obligatiemarkten de focus zouden houden op de 30-jaarsrentes, die al dagen kampen met oplopende risicopremies. Zo steeg de Japanse 10-jaarsrente topniveaus van zo’n 1,6% en tikte de 30-jaarsrente een “all-time high” aan van 3,21%. Maar het bleef beperkt tot Japan, in afwachting van dat andere belangrijke nieuws: een update van de Amerikaanse consumenteninflatie. De Duitse 10-rente, die recent fors van leer trok tot 2,72%, milderde tot 2,715%, terwijl de Amerikaanse 10-jaarsrente rond 4,45% bleef hangen. Maar de 30-jaarsrente in de VS blijft natuurlijk wel hangen rond recordniveaus van zo’n 5%.
- Uit Duitsland noteren we nog dat de ZEW-indicator van het economische vertrouwen meer dan verwacht verbeterde, zowel voor de inschatting van de huidige situatie (van -72 punten naar -59,5) als voor de toekomstige verwachtingen (van 47,5 punten naar 52,7). Interessant voor de richting van de economie, maar niet zo voor de aandelenmarkten. Die toonde zich eerder onverschillig, al houding (lichte winsten voor Eurostoxx 50 en Amerikaanse aandelen), waarbij beleggers hoopvol blijven over een redelijke uitkomst van de handelsonderhandelingen.
- En dan moest het Amerikaanse inflatierapport van juni nog komen, iets waar reikhalzend naar werd uitgekeken. Hoewel de cijfers voor wat deining zorgden, gaven ze niet meteen duidelijke richting aan. De inflatie steeg met 0,3% op maandbasis, en dus met 2,7% op jaarbasis tot het hoogste peil sinds februari, terwijl de kerninflatie 2,9% hoger trok op jaarbasis, eveneens het hoogste peil sinds februari.
- Dat is redelijk dicht bij de verwachtingen, waarbij de kledingprijzen (+0,4%) en sommige huishoudelijke artikelen en apparatuur duurder werden, maar autoprijzen bijvoorbeeld wél daalden en huisvesting een bescheiden toename met 0,2% optekende. Het rapport schept dus opnieuw (nog) geen duidelijkheid over de welke mate waarin de hogere importtarieven doorfilteren naar de consumentenprijzen. Dat kost tijd, zo blijkt.
- Op de obligatiemarkten ontlokten de cijfers de overtuiging dat een renteverlaging door de Fed tijdens de FOMC-vergadering op 30 juli nu helemaal van de tafel zou zijn, maar eigenlijk werd zo’n scenario al grotendeels ingeprijsd. De markt verwacht voor 2025 nog twee renteknipjes van elk 25 basispunten. De 2-jaarsrente in de VS bleef stabiel op 3,94%, tegenover 4,48% op 10 jaar. De dollar herwon wat van zijn verloren dapperheid (€1 = $1,1616)
- Tot slot liet de OPEC in haar maandelijkse rapport weten dat de wereldeconomie in de tweede helft van het jaar beter kan presteren dan verwacht, ondanks de aanhoudende handelsconflicten. Op korte termijn en tijdens de zomermaanden zou de aanvoer van ruwe olie door raffinaderijen hoog blijven, wat de vraagvooruitzichten zou ondersteunen. Aan de aanbodkant bracht het oliekartel geen wijzigingen aan in de eerdere groeiverwachtingen voor 2025 en 2026. Het rapport had ook daarom geen impact op de olieprijzen. Voor een vat Brent-olie betaalt u nog steeds zo’n 69 dollar.
- De economische kalender omvat vandaag weer een pak inflatienieuws over juni. De VS levert de producentenprijsindex aan over en het VK en Polen geven inzicht in de consumentenprijzen. Ander nieuws komt onder meer uit de VS, waar de industriële productie en de capaciteitsbenutting in juni toegelicht wordt en waar de Fed vandaag het Beige Book publiceert. Dat wordt geflankeerd door de Britse huizenprijzenindex en de Europese handelsbalans, al dateren die beide ondertussen al uit mei.
- Bedrijfsresultaten komen er onder meer van Ontex, ASML, Bank Of America, Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Kinder Morgan, Morgan Stanley, PNC Financial, Progressive, Prologis, United Airlines, Sandvik, SEB, Svenska Banka, Sweco, Swedish Orphan, Barco en NSI.