di. 29 apr 2025
9:30

- De Europese aandelenmarkten handhaafden zich maandag op hun beste niveau in meer dan drie weken. Dat weerspiegelt de hoop dat het ergste van de tarifaire pijn voorbij is, al blijft de verwarring over het Amerikaanse handelsbeleid. Het vertrouwen in de ‘US of A’ is daarmee alleszins nog niet terug, wat verklaart waarom de dollar aanhoudend zwak blijft tegenover de euro (€1 = $1,1386). Zelfs de goudprijs (-0,9% tot 3.313 dollar per ounce) had er gisteren geen zin in, wat op voorzichtig verbetering van het risicosentiment wijst: noem gisteren dus een overgangsdagje, maar dan wel eentje met een pak bedrijfsresultaten om de aandacht af te trekken. En uit die hoek komt vandaag nog véél meer moois.
- Ook Wall Street moest op adem komen nadat Big Tech vrijdag nog de kar trok. De S&P500 bleef net zoals de Nasdaq hangen rond het nulpunt, onder meer omdat er van het rentefront weinig extra steun kwam. De Amerikaanse 10-jaars rente (4,22%) bleef net zoals de Duitse evenknie (2,49%) hangen op. De korte rente bewoog evenmin, want de ECB wordt verwacht om nog eens in te knippen, terwijl de Fed al in juni in actie kan komen. Tegen 2026 moet die trouwens de beleidsrente met 125 basispunten inknippen om ze “neutraal” te maken” rond 3,25%.
- Vannacht druppelde het nieuws, of gerucht zo u wil, dat president Trump de recent ingestelde autotarieven wil verlichten. Dat zorgde in Azië voor iets dat op een zucht van opluchting lijkt, want het kan een opstapje zijn naar de afbouw van de huidige 145%-importtarieven op Chinese goederen. Maar veel optimisme leverde dat niet op, want het is wachten op échte toenadering tussen beide grootmachten. In Azië hield de algemeen teneur daarom ook aan: Japan hield de deuren dicht, zodat Hong Kong (-0,1%), Zuid-Korea (+0,45%), Taiwan (+1%) en India (+0,2) zowat alle kanten opgingen.
- De economische kalender is aardig opgevuld, met onder meer een heel belangrijk banenrapport in de VS (JOLTS). Verder staat de consument centraal, met vertrouwenscijfers uit de VS, EU, Duitsland en Italië. En dan is er ngo de update van de Europese inflatieverwachtingen en vertrouwensindicatoren. Afkruiden doen we met eveneens belangrijke data over de evolutie van de consumentenprijzen in België en Spanje, terwijl beide landen ook BBP-cijfers over het eerste kwartaal vrijgeven.
- En dan, om écht met een knal af te sluiten. Vandaag mag terecht de moeder der resultatenkalenders genoemd worden, want we krijgen een ongeziene lawine aan data over ons heen. Allen daarheen, maar vergeet vooral niet een extra kop koffie te bestellen.