vr. 25 apr 2025
9:30

- De grote uitdaging blijft om doorheen de ruis van de Trump-administratie en diens wispelturige houding ten opzichte van tarieven in het algemeen, de uiteindelijke status van de handelsrelatie met China (ondanks de vele krantenkoppen die alle richtingen uitgaan) en het leiderschap van de Federal Reserve heen te kijken. Er zijn daardoor meer mogelijk scenario’s dan wenselijk, waardoor de aandelenmarkten wijselijk een pauzedagje inlasten.
- De dollar kabbelde na zijn lichte winst van eergisteren wat verder aan (€1 = $1,1389) en de goudprijs trappelde ter plaatse (3.334 dollar per ounce). De olieprijzen zetten hun recente terugval verder (-0,3% tot 65.57 dollar per Brent-vat), omdat de OPEC+ zou overwegen om de olieproductie in juni sneller te verhogen. Ook de aardgasprijzen blijven dalen, in de VS zelfs tot 2,9 dollar per MMBtu. Dat is het laagste niveau in vijf maanden, door een ruim aanbod en een onzekere vraag door de economische vertraging. Ondertussen zorgde de lage groei en de aanhoudende handelsoorlog met de VS ervoor dat de Chinese import van LNG met 20% daalde ten opzichte van de vorige maand, en de lagere steenkoolprijzen zorgden ervoor dat India zijn LNG-verbruik beperkte.
- De Europese aandelen openden de dag licht lager, maar herstelden doorheen de dag tot een winst van zo’n 0,4% voor de Euro Stoxx 600. Dat is in zekere zin opvallend, want de rode draad werd geweven door een pak bedrijfsresultaten die de beleggers lang niet allemaal konden plezieren. Vooral in Frankrijk bleek mediocriteit de norm, maar niettemin klokte de CAC40 0,2% hoger af. En dat was niet anders op Europees sectorniveau, waar enkel de financials (-0,3%) in het rood afsloten. Winst was er daarentegen voor grondstoffen, industrials en technologie, al was ook dat niet geweldig uitgesproken.
- De MSCI Asia-Pacific Index breidde zijn winst uit nadat Bloomberg meldde dat de Chinese regering overweegt het tarief van 125% op sommige Amerikaanse invoer op te schorten. De aandelen in Zuid-Korea stegen met 1% toen minister van Financiën Scott Bessent zei dat de VS al volgende week een "overeenkomst van overeenstemming" over de handel zouden kunnen bereiken. De Nikkei-225 klom maar liefst 2% na positieve commentaren van de handelsbesprekingen tussen de VS en Japan.
- Wél was er een pak aandacht voor de obligatiemarkten. Die ontspanden opnieuw wat, want de 10-jaarsrentes zakten overal. In de VS ging het over een daling met 8 basispunten tot 4,31%, terwijl de Duitse rente 5 basispunten afkalfde tot 2,44%. Ook de 2-jaarsrentes vielen terug, in beide gevallen met 3-tal basispunten, wat de neerwaartse druk op de economie weerspiegeld.
- De financiële markten houden rekening met iets meer dan 80 basispunten aan Amerikaanse renteverlagingen tegen december, maar zeker is dat allerminst. In Europa wilde ECB-bestuurslid Rehn grotere renteverlagingen niet uitsluiten, omdat het monetair beleid “wendbaar en actief” moet zijn. De grote onzekerheid “vereist dat de ECB een open geest houdt over de volgende stappen”, wat weinig goede argumenten geeft om de verlagingscyclus te pauzeren. Iets met groeirisico’s en minder goede financiële voorwaarden.
- De renteverwachtingen op basis van de Euribor-futures wijzen op minstens nog 2 tot 3 verlagingen. Afwachten of dat bewaarheid zal worden.
- De regering Trump zou ondertussen nog altijd kijken naar een verlaging van de tarieven op geïmporteerde Chinese goederen in afwachting van gesprekken met Beijing. Dat is tenminste wat een “bron” aan Reuters vertelde. Dat werd bevestigd door Minister van Financiën Bessent, voor wie de “hoge tarieven tussen de VS en China niet houdbaar waren”. Maar, en dat is belangrijk, een “dergelijke stap zou niet eenzijdig worden genomen”. Aan de andere kant van deze aardkluit meldde het Chinese ministerie van Handel dat de VS “alle unilaterale tariefmaatregelen tegen China zouden moeten opheffen om de handelskwestie “echt” op te lossen”.
- Van de economische kalender zal u niet wild worden, want er staan enkel tweederangs Amerikaanse en Europese cijfers op het menu. Daaronder valt de sentimentsindicator van de universiteit van Michigan en een inzicht in het Britse consumentenvertrouwen over april, in combinatie met de kleinhandelsverkoop. De Japanse inflatiedata over april zijn dan wél weer belangrijk, want de consumentenprijzen zullen naar schatting met 3,3% aangedikt zijn.
- Qua bedrijfsresultaten zijn alle dagen tegenwoordig interessant, zelfs in die mate dat het best een drukke dag wordt voor een “doordeweekse vrijdag”.