di. 6 mei 2025
9:30

- Wall Street liet gisteren zo'n 0,6% liggen, nadat de Euro Stoxx 600 afklokte met 0,3% winst. In het Oosten heropende de Chinese beurzen na de “May Day”-vakantie met 0,9% winst, in een risk-on sessie die de hele regio deed opveren, behalve India (-0,3%). Het beleggerssentiment werd gestimuleerd door tekenen van hernieuwde inspanningen tussen Beijing en Washington om de handelsspanningen te verminderen. En ook al heeft Trump “geen plannen om deze week met Xi Jinping te spreken”, een verlaging van het huidige tarief van 145% op Chinese import is wel een optie.
- Ontspanning, dus, al zagen we dat gisteren niet helemaal weerspiegeld op de obligatiemarkten. De Amerikaanse 2-jaarsrente bleef dan wel stabiel op 3,83%, maar de 10-jaarsrente trok 4 basispunten aan tot 4,36%. De dollar bewoog (€1 = $1,1338) amper ondanks die extra rentesteun, onder meer omdat ook de Duitse 10-jaarsrente aantrok tot 2,54% (+2 basispunten tegenover vrijdag). Elders in de wereld blijven de munten hun grillig parcours voortzetten, zo onder meer in China waar de yuan tot 7,2188 daalde tegenover de dollar.
- Ondertussen herstelde de goudprijs tot 3.361 dollar per ounce. Dat is het hoogste niveau in meer dan een week, met dit keer als aanleiding een nieuw front in de handelsoorlog. Ene Trump meldde zondag immers dat films die buiten de VS worden geproduceerd een tarief van 100% zullen worden opgelegd. En gisteren klonk het dat er in de komende twee weken farmatarieven aan zullen komen.
- Op sectorniveau leiden Aziatische technologieaandelen de aanval, met opmerkelijke stijgingen van Talkweb Information (2,5%), Shijiazhuang Chan (4,3%), Shenzhen Tianyuan (20%), Gigadevice Semiconductor (2,7%) en Eoptolink Technology (4,7%). Maar ook de bredere markt kleurt volledig groen, met forse winst voor onder meer telecom en gematigde winst voor zowat alle cyclische sectoren. Op Wall Street ontsnapten enkel de consumptiegoederen (+0,02%) aan de rode cijfers, met duidelijke verliezen voor energie (-2%) en discretionaire consumptiegoederen (-1,3%). De Europese sectoren hielden het wat meer bescheiden, al gingen telecom (+0,5%), nutsbedrijven (+0,4%) en financials (+0,6%) wel met winst de dag uit.
- De winst voor de Aziatische beurzen is deels een inhaalbeweging met de internationale markten, maar de eerste statistieken wijzen er ook op dat de vakantie-uitgaven 8% hoger lagen dan een jaar eerder. Hoop, dus, al bleek dat de Chinese PMI-sentimentsindex voor dienstensector in april terugviel van 51,9 punten naar 50,7 punten, terwijl op 51,7 gemikt werd. April 2025 levert dus de zwakste expansie op sinds september 2024, waarbij het aantal nieuwe orders op het laagste peil in 28 maanden ligt en het ondernemerssentiment tot naar tweede laagste niveau sinds november 2005 terugviel. De impact van de handelsoorlog is daarmee voelbaar.
- Op de economische kalender staat de publicatie van een hele nest sentimentsindicatoren centraal (komende van PMI, HCOB, Caixin en S&P Global). Die geven zoals altijd een betrouwbaar inzicht in de groeivooruitzichten voor de komende 6 maanden, dit keer voor het VK, EU, China en Zweden. Naast een inzicht in de Amerikaanse handelsbalans in maart, publiceert Europa en Tsjechië inflatiecijfers voor de consumenten- en producentenprijzen, terwijl Frankrijk de evolutie van de industriële productie in maart uitklaart.
- Maar het is vooral wachten nu op het beleidsbesluit van de Federal Reserve en op toespraken van verschillende Fed-functionarissen deze week. De Amerikaanse centrale bank zal de rente naar verwachting ongewijzigd laten, ondanks de aanhoudende druk vanuit het Witte Huis om de beleidsrente te verlagen.