ma. 7 jul 2025
9:30

- Zelfs zonder te openen, bereikte de Amerikaanse S&P 500 op vrijdag een record. De Euro Stoxx 600 noteerde vrijdag bij de slotbel 0,46% lager, wat de winst tot nu toe in 2025 deed slinken tot 6,6%. De S&P 500 noteert dit jaar ondertussen 6,76% hoger, een recordhoogte. De blijvende angst voor Amerikaanse tarieven duwt de Europese aandelen de voorbije weken met andere woorden stelselmatig lager, terwijl de Amerikaanse indexen een recordhoogte bereikten omdat de inflatie (tot nu toe) niet fors toenam, de groeivooruitzichten op peil bleven en de Fed zich klaarmaakt voor een verlengd rondje renteverlagingen.
- Met name de grote Amerikaanse techbedrijven schraagden de winst van de S&P 500, terwijl ook de Nasdaq dit jaar op 6,7% winst noteert. Voor Europese beleggers moet je die winsten wel corrigeren voor de evolutie van de Amerikaanse dollar, want die munt verloor tot dusver in 2025 al 13,6% van zijn waarde (€1 = $1,1775). Per saldo, en uitgedrukt in euro, noteert Wall Street dus zo’n 7% lager
- De Europese aandelenmarkten daalden vrijdag dus, ietwat bevreesd, met zo’n 0,5%, terwijl de Duitse rente daalde met een paar basispunten tot 2,57% op 10 jaar en 1,81% op 2 jaar. Dat is een pak minder dan de Amerikaanse rentes, want die noteren quasi ongewijzigd op 4,33% en 3,86%. Dat renteverschil is groot, maar kan omwille van de aanhoudende “Sell USA”-attitude nog altijd niet via een stijgende dollar verzilverd worden. Volgens ECB-directeur Nagel moet de ECB vooral kalm blijven, ook als de inflatie door de dure euro (“tijdelijk”, klinkt het, al hoorden we dat woord eerder al eens in “inflatie”-context) onder de 2%-grens zou zakken.
- Er werd vrijdag vooral luidop afgeteld naar het weekend, moment waarop heel wat handelsbesprekingen zouden moeten landen, of waarin we tenminste al een pak duidelijkheid zouden krijgen over de concrete omvang daarvan. De deadline voor de tijdelijk verlaagde importheffingen (tot de 10% basislijn) verstrijkt immers op woensdag 9 juli en tot dusver konden enkel het VK en Vietnam al (contouren van een) handelsovereenkomst veiligstellen.
- Maar de lijst met ‘nog te regelen akkoorden’ is omvangrijk en dus wisselden Trump en Zijn Veertig Revolvers vorige week al van strategie: er het zullen brieven verstuurd worden aan de handelspartners met “toepasselijke” tarieven. En die tarieven kunnen volgens Trump tussen 10% en 70% landen, waarbij dit weekend plots nog een extra tarief van 10% werd ingesteld op elk land dat zich aansluit bij het anti-Amerikaanse beleid van BRICS (Brazilië, Rusland, India en China). Tenzij een akkoord gevonden wordt, zullen die tarieven vanaf 1 augustus ingaan, tot op het tariefniveau van 2 april, zeg maar ‘liquidation day’.
- Concrete tarieven krijgen we nog niet, maar de VS staan alleszins “dicht bij het sluiten van verschillende handelsovereenkomsten”, zo oreerde minister van Financiën Bessent. Die stelde, niet zonder een zweem van trots, alvast enkele “grote aankondigingen” voorop voor de komende dagen.
- De aandelenmarkten in Azië daalden vannacht, ietwat in dubio en wat meer in verwarring, omdat het uitblijven van concreet nieuws al dan niet een nieuw uitstel van de tarieven zou kunnen impliceren. Maar echt geloven deed niemand dat, zodat de indexen voornamelijk rood kleurden. China verloor 0,4%, terwijl Japan en Taiwan 0,5% daalden. Hongkong (-0,2%), India (-0,02%) en Zuid-Korea (+0,2%) hielden nog het meest staand.
- Op de olieprijzen caprioleerden de prijzen nadat OPEC+ de markten verraste door de productie in augustus met 548.000 vaten per dag te zullen verhogen. Dat was meer dan verwacht, wat analisten toeschrijven aan de een meer agressievere concurrentie om marktaandeel te heroveren. In april kwamen er al eens 138.000 vaten per dag bij, gevolgd door 411.000 extra vaten in mei, juni en juli. Verwacht wordt dat OPEC+ nog een laatste verhoging van 550.000 vaten per dag zal aankondigen voor september, alvorens daar te pauzeren. Daarmee zijn nagenoeg alle vrijwillige productiebeperkingen weer tegen gedraaid.
- Ondertussen weegt de onzekerheid over de Amerikaanse tarieven en hun mogelijke impact op de wereldwijde economische groei op de vraag, zodat de prijs voor een vat Brent-olie met 0,7% daalde tot 67,77 dollar. Dat de prijsdaling beperkt blijft, is dan weer terug te voeren op een prijsverhoging door Saoedi-Arabië. Diens “Arab Light crude” bestemd voor Azië zal in augustus het hoogste niveau aantikken in vier maanden. Ook de Europese gasprijzen blijven rond de laagste niveaus van de voorbije 12 maanden (en meer) schommelen: gas voor levering in augustus kost vandaag 33,41 euro per MwH, tegenover 58 euro begin februari 2025.
- Veel bruikbaar nieuws zal u op de economische kalender niet vinden. De Japanse data omtrent de inkomens beroerden de Nikkei en de naburige indexen al zeker niet, terwijl ook de Europese kleinhandelsverkoop en het investeerdersvertrouwen eerder informatief dan richtinggevend zal zijn. Verder komen Duitsland en Noorwagen met cijfers over de industriële productie op de proppen, maar omdat die alweer uit mei dateren, completteren ze eerder historische reeksen eerder dan beleggersverwachtingen. De Zweedse inflatiecijfers, tot slot, zijn niet interessant voor aandelenbeleggers.
- Ook qua bedrijfsresultaten is er vooralsnog weinig animo, met kwartaalcijfers van Wallenstam en Wihlborgs Fastigheter. Het is ook hier wachten, met name op het begin van het cijferseizoen. Dat staat voor eind volgende week op het menu, zodat witte rook omtrent de Amerikaanse invoerheffingen de markt eerst zal beroeren.