wo. 2 jul 2025
9:30

- De quasi onafgebroken winstreeks van de voorbije maand stokte gisteren in de buurt van meerjarige recordkoersen. De Euro Stoxx 600 liet 0,2% liggen, terwijl de S&P500 0,1% lager werd gezet en de Nasdaq 0,8% verloor. Dat wordt grotendeels verklaard door een milde vorm van hoogtevrees (vooral bij de Amerikaanse technologiezwaargewichten, die een plotse appelflauwte kenden), een gezonde dosis ‘reality check’ en de onzekerheid over de aankomende tarievendeadlines.
- Op de brede markt bewogen de olieprijzen opnieuw niet, onder meer omdat er gemikt wordt op een OPEC+ productieverhoging in augustus. De prijs voor een vat ruwe Brent-olie daalde tot 66,89 dollar. Elders op diezelfde brede markt steeg de goudprijs met bijna 1,5% tot 3.331 dollar per ounce. Voor een bitcoin telt u weer 107.033 dollar neer.
- Daarnaast was er natuurlijk ook nog de stemming over de controversiële belastingverlagings- en uitgavenwetgeving van de vleesgeworden Keizerlijkheid, Donald J. Trump. Vooral dat laatste kreeg veel aandacht omdat het leidde tot een marathondebat in de Senaat, alwaar oeverloos gedebatteerd werd over een lange reeks amendementen van zowel Republikeinen als Democraten.
- Maar diep in de Europese nacht kringelde er alsnog witte rook uit de schoorsteen, want de Republikeinen haalden het pleit met een nipte meerderheid. Op naar lagere belastingen, minder sociaal vangnet en meer militaire en immigratiehandhavingsuitgaven. De wetgeving gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden voor mogelijke definitieve goedkeuring, hoewel een handvol Republikeinen daar al bezwaar hebben gemaakt tegen een aantal van de Senaatsbepalingen.
- De dollar verzwakte gisteren eens te meer. Ten opzichte van de Japanse munt daalde de greenback met 0,8% tot 143 yen, terwijl de positie tegenover de euro ongewijzigd bleef (€1 = $ 1,1778), min of meer het laagste peil sinds september 2021. In de eerste zes maanden daalde de dollarindex meer dan 10% in waarde, wat goed is voor de slechtste prestatie in ten minste 50 jaar. Hard.
- Ondertussen hield Fed-voorzitter Powell in wat commentaar de marktverwachtingen levend voor een renteverlaging tijdens de vergadering van 29 en 30 juli, waardoor beleggers de mogelijkheid van een verlaging licht verhoogden. De Amerikaanse 2-jaarsrente klokte af op 3,79%, een paar basispunten hoger dan een dag eerder, terwijl de 10-jaarsrente op 4,27% noteert.
- Tijdens de Aziatische handelsdag werd er gestemd over de ingrijpende wet voor belastingverlaging en uitgaven, al had dat niet meteen erg veel impact. Bij de slotbel koerste Japan 0,3% lager, met name door de onzekerheid over de handelstarieven, want de onderhandelingen met de VS blijken moeilijk te lopen. En dus circuleren er geruchten dat Japan mogelijk geen overeenkomst zal bereiken met de VS. Tokio vecht er immers voor het voorgestelde tarief van 25% op Japanse auto's en een wederkerig tarief van 24% op andere Japanse importproducten te schrappen. Dat wederzijdse tarief is opgeschort tot 9 juli, maar na bijna drie maanden onderhandelen heeft Japan nog steeds geen handelsovereenkomst gesloten.
- Na een relatief lange periode van stilte en sereniteit, zat het er gisteren weer bovenarms op tussen Trump en Elon Musk. Die laatste hernieuwde zijn aanvallen op de One Big Beautiful Bill, die volgens hem niet gezond zijn voor de VS en niet stroken met de verkiezingsbelofte om de operationele kosten van de VS te doen dalen. Integendeel, de nieuwe wet zou meer dan 3,5 biljoen dollar aan schulden toevoegen, boven de reeds bestaande schuldenberg van zo’n 38 biljoen dollar. Trump riposteerde dat de DOGE-afdeling maar eens goed de subsidies aan de bedrijven van Musk onder de loep moet nemen, want daar is “Big money” te rapen, waarop Musk opriep om “alles te schrappen, en wel nu”. Dat kostte het aandeel van Tesla 5% van zijn marktwaarde, voorafgaand aan leveringsdata te midden van zware concurrentie
- Het blijft vandaag eens een beetje stiller op de economische kalender, met enkel het ADP-arbeidsmarktrapport op de rol. Maar dat is dan meteen wel een 'kloeffer', die naar schatting moet uitwijzen dat er 110.000 'geknipte loonstrookjes' waren in juni. Verder komt er ook arbeidsmarktdata vanuit de EU en België onze richting uit, afgekruid met véél "Blabla uit Sintra"