ma. 14 jul 2025
9:30

- Het Stabiele Genie dreigde er dit weekend mee om 30% importtarieven te heffen op Europese (en Mexicaanse) goederen vanaf 1 augustus, ook al zijn ze verwikkeld in lange onderhandelingen. En dat is qua nieuws dan ook belangrijker dan de traditionele exegese van de slotkoersen in Europa (-1%) of Wall Street (-0,65%). De DAX futures noteren voorbeurs zo’n 0,61% lager, bij een duidelijk lagere euro (€1= $1,1675). Niet lang geleden waren er paniekmomenten toen ene Trump nog maar het woord “tarief” dacht, maar die traditie wordt lijkt ook vandaag dus slechts met een schouderophaling onthaald te zullen worden.
- Op politiek vlak reageerde de Europese Unie met een herhaling van de eerdere opschorting van tegenmaatregelen tegen de Amerikaanse tarieven. Die werden eerder al verlengd tot begin augustus en dat verandert niet. De EU blijft wél netjes en beleefd aandringen op een onderhandelde regeling, ook al riep de Duitse minister van Financiën op tot “harde actie” indien de heffingen effectief zouden ingevoerd worden. Wordt vervolgd, zoveel is duidelijk.
- De tariefdreiging lijkt (vooralsnog?) dus geen schokgolven op de Europese markten op te leveren. Zo ook niet in Azië, waar Zuid-Korea (+0,6%), Japan (+0,3%), China (+0,2%) en Hongkong (+0,1%) met winst de deur achter zich toe trekken. India (-0,2%) en Taiwan (-0,7%) bengelen wel onderaan, maar dat is het verhaal van de uitzondering en de regel. Op de wisselmarkten verzwakt de euro wel duidelijk (€1 = $1,1675) Ondertussen blijven de Duitse rentes stijgen: 2,67% op 10 jaar en 1,91% op 2 jaar. De goudprijs bleef stabiel op 3.358 dollar per ounce.
- Belangrijk voor het aandelenmomentum is dat bedrijven uit de S&P hun winsten naar verwachting met 5,8% kunnen hebben opgekrikt ten opzichte van een jaar eerder, wat een daling impliceert tegenover de eerder verwachting van 10,2% winst. In dat kader merkte investeringsbank BofA op dat de lat voor de winst deze keer erg laag ligt, aangezien de analisten een groeivertraging tot 4% inprijzen, vergeleken met 13% groei in het vorige kwartaal. BofA verwacht een bescheiden winstgroei van 2%, maar koppelt dat wel aan een “constructievere evolutie” op de middellange termijn.
- De export vanuit China versnelde in juni 2025 van 4,8% tot 5,8% op jaarbasis tot het hoogste peil in vier maanden, terwijl slechts op 5% groei werd gemikt. De teller landde op 325,2 miljard dollar, dankzij de (tijdelijke?) tariefverlichting. De export van zeldzame aardmetalen steeg met 32% nadat de VS en China de beperkingen versoepelden. Qua bestemming steeg de export naar Japan (6,6%), Taiwan (3,4%) en de EU (7,6%), terwijl die naar de VS daalde (-16,1%). In de eerste helft van 2025 steeg de Chinese export met 5,9% op jaarbasis. Leuk, maar wel niet vergeten dat er een deadline vervalt begin augustus…
- De Bitcoin gooit met een klim van 3,2% tot 121.259 dollar wél hoge ogen, onder meer omdat het nog nooit eerder zo hoog noteerde. President Donald Trump noemde zichzelf eerder al de “cryptopresident” en spoorde beleidsmakers in dat kader aan om de regels ten gunste van de industrie te herzien. Vanaf vandaag debatteert het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden daarom over een reeks wetsvoorstellen om de industrie van digitale activa te voorzien van het nationale regelgevende kader waar het al zo lang om vraagt.
- Bitcoin dikte dit jaar ondertussen 29% aan en sleepte andere cryptocurrencies in zijn hausse mee, met als rode draad de chaotische tarievenoorlog van Trump en alle economische problemen die daarmee samen kunnen gaan. Ether, de tweede grootste cryptmunt, tikte zonet 3.048,23 dollar aan, het hoogste peil in vijf maanden. Dat brengt de marktwaarde van de cryptosector ondertussen op zo’n 3,78 biljoen dollar.
- Terwijl de Duitse rente blijft stijgen, bleef de Amerikaanse 10-jaarsrente stabiel op 4,41%. De korte termijn rente bewoog eveneens amper (3;89%), al houden beleggers er wel meer en meer rekening mee dat er in 2026 meer renteverlagingen dan verwacht kunnen doorgevoerd worden. Fed-topman Powell blijft echter aangeven om “geduldig” te zijn en geen haast te hebben met renteverlagingen, omdat de man en zijn troepen afwachting in welke mate de inflatie zal toenemen door de invoerheffingen.
- Maar Trump voert ondertussen de politieke druk op voor agressievere stimuleringsmaatregelen. Zo meldde Kevin Hassett, economisch adviseur van het Witte Huis, dat Trump wel eens een reden zou kunnen hebben om Powell te ontslaan vanwege de kostenoverschrijdingen bij de renovatie van het hoofdkantoor van de Fed in Washington. Dat leest u goed, ja. Toestanden.
- Er is amper economisch nieuws in de aanbieding vandaag. Japan komt met een update van de machinebestellingen op de proppen, maar net zoals de capaciteitsbenutting zijn dat data uit mei. Een oud verleden, zeg maar. De Chinese import en exportdata, en daaruit voortvloeiend de handelsbalans, dateren wél van juni.
- Ook qua bedrijfsresultaten blijft het pover. We mogen vandaag uitkijken naar kwartaalcijfers van Fastenal, Lifco,, Orkla en Sagax, maar dat zijn geen van al zwaargewichten.