ma. 10 feb 2020

De jaarcijfers van Melexis werden dit weekend verwerkt in het waarderingsmodel van KBC Securities. Die concludeerde dat er nog té veel gemengde signalen zijn om al te spreken van gewettigd optimisme. De aanhoudende marktonzekerheid en de impact van het coronavirus verklaren de eerder voorzichtige vooruitzichten voor 2020. De conference call bevestigde dat gevoel, zodat koersdoel en advies behouden blijven en de winstschattingen voor 2020 en 2021 marginaal verlaagd werden.
Schattingen
Melexis rapporteerde een beter dan verwachte omzet in het vierde kwartaal van 2019, al blijven de marges wat onder de verwachtingen. De conference call die naar aanleiding van de publicatie van de cijfers gehouden werd leverde – net zoals het persbericht zelf - weinig concrete kapstokken op om de verwachte winstcijfers op te krikken. Integendeel zelfs, want de verwachte winst per aandeel in 2020 en 2021 werden 3% verlaagd.
Dat reflecteert het feit dat de voorraadvermindering in de automobielsector aan zijn eind is gekomen, maar ook dat de eindmarkten nog geen noemenswaardig herstel laten zien. Tel daarbovenop de aanhoudende geopolitieke onzekerheid en de moeilijk in te schatten impact van het coronavirus.
Groeimotor blijft intact.
Het bedrijf blijft profiteren van een steeds strengere wetgeving die gericht is op het verminderen van de vervuiling door verbrandingsmotoren. Dat blijft een sterke langetermijngroeier van het verhaal waarin steeds meer halfgeleiders hun weg zullen vinden naar de auto. Het bedrijf ziet in dat verband trouwens een snellere adoptie van elektrische wagens. Dat is een trend waarin Melexis goed gepositioneerd is om er voordeel uit te halen.
Onzekerheid op korte termijn
Het huidige trimester zou erg sterk moeten zijn. Het bedrijf mikt op een omzet van 134 à 138 miljoen euro, een brutomarge van zo’n 41% en een bedrijfswinst (EBIT) die ongeveer 17% van de omzet moet bedragen. Ondanks dat erg sterk eerste kwartaal, toonde het management zich duidelijk terughoudend om dat optimisme door te trekken naar heel 2020.
Er wordt ‘slechts’ op 10% omzetgroei gemikt, wat een brutomarge van 41% en een EBIT-marge van 17% moet opleveren. Warm en koud, zeg maar. In die visie staat de waarneming centraal dat de voorraadcorrecties voorbij zijn en het bestelgedrag van de klanten in het vierde kwartaal van 2019 en het begin van het nieuwe jaar verder verbeterden. Hoewel het onmogelijk is om de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus nog in te schatten, onthield KBC Securities van de conference call dat de groeiende epidemie niet werd meegenomen in de verwachtingen. KBC Securities mikt voor 2020 op een omzetgroei met 12,5% tot 547,6 miljoen euro, wat een bedrijfskasstroom (EBITDA) van 146,1 miljoen euro moet opleveren. Dat staat gelijk met een marge van 26,7% en een groei met 24,4% op jaarbasis. De nettowinst moet de komende twee jaar fors herstellen (+38% in 2020 en +52% in 2021).
Het coronavirus
KBC Securities staat al enige tijd erg voorzichtig tegenover de automobielsector, omdat autofabrikanten te maken hebben met een groeiend aantal uitdagingen. Naast de druk van de wetgeving, de tarieven en de noodzaak om te investeren in elektrificatie en ADAS terwijl de wereldwijde autoverkoop daalt, voegt het Corona-virus extra onzekerheid toe. Bovendien worden de wereldwijde toeleveringsketens voor de auto-industrie verstoord. Vorige week zei Fiat Chrysler nog dat het binnen een paar weken zonder Aziatisch aanbod van kritieke onderdelen zou kunnen komen te zitten. Dat zou kunnen leiden tot de sluiting van een Europese fabriek. Eerder al liet Hyundai Motor weten dat het de productie in Zuid-Korea zal opschorten omwille van een tekort aan onderdelen. Ook andere wereldwijde autofabrikanten kondigden daarom al fabriekssluitingen aan in China. Onder meer Hyundai, Tesla, Ford, PSA Peugeot Citroen, Nissan en Honda Motor.
De visie van KBC Securities
De winstschattingen voor 2020 en 2021 werden marginaal gewijzigd (met gemiddeld -3%), maar het koersdoel van 68 euro blijft wel onveranderd. Terwijl de voorraadvermindering in de automobielsector ten einde kwam, blijft het wachten op een structureel herstel van de eindmarkten. Daarbovenop komt de impact van het coronavirus. Het “Houden”-advies blijft daarom op de tabellen staan.
