wo. 29 apr 2020

Het Melexis-aandeel (+1,7%) reageert positief op een kwartaalrapport waarin beleggers niet erg veel nieuws leerden over de stand van zaken tot dusver in 2020. De impact van COVID-19 blijft van die aard dat er nog geen concrete verwachtingen voor 2020 geformuleerd kunnen worden, terwijl de groep onderliggend wel behoorlijk wat orders blijft optekenen. Die zorgden in het eerste kwartaal alvast voor hele sterke cijfers, ondanks de late impact van de pandemie op de activiteiten. Afwachten blijft de boodschap, met ongewijzigd koersdoel en advies bij KBC Securities.
Meer dan afdoende eerste kwartaal
Op 1 april kondigde Melexis al aan dat het verwachtte in het eerste kwartaal een omzet van ongeveer 138 miljoen euro te draaien, aan de bovenkant van de op 5 februari gecommuniceerde doelstellingen van 134 à 138 miljoen euro. Ondanks de relatief solide start van 2020 schrapte de groep tegelijkertijd zijn 2020 vooruitzichten, met verwijzing naar de niet-kwantificeerbare gevolgen van de coronapandemie.
De omzet kwam in het eerste kwartaal uiteindelijk uit op 138,2 miljoen euro, wat een brutomarge van 40,6% oplevert (vs. prognose van zo’n 40,4%). Het management geeft mee dat de omzet op weg was om de kaap van 140 miljoen euro te ronden, maar dat was buiten de impact van de pandemie op de hele sector gerekend.
De operationele kosten bleven onder controle, zodat de marge op de bedrijfswinst uitkwam op 17,2%, zoals verwacht. De nettowinst voor het kwartaal bedroeg 20,7 miljoen euro, zo’n 0,7 meer dan wat het analistenheir verwacht had.
De beter presterende productlijnen waren temperatuursensoren, druksensoren, magnetische positiesensoren en ingebouwde motordrivers. De grotere vraag naar temperatuursensoren, gekoppeld aan het feit dat de producten kritieke onderdelen zijn in heel wat apparatuur die gebruikt wordt om (de gevolgen van) het virus te overwinnen, variërend van diagnostica over koortsmeting en ademhalingsapparatuur.
In de automobielindustrie profiteert de zogenaamde 'China-6-norm' op meerdere manieren van de druksensoren van Melexis, onder meer op het vlak van benzinedeeltjesfilters. Ook autonoom rijden en geëlektrificeerde aandrijflijnen, bijvoorbeeld, creëren nieuwe uitdagingen voor de chips van Melexis, die voldoen aan het hoge functionele veiligheidsniveau. Het management ziet een toenemende trend, zowel voor nieuwe energie als voor conventionele brandstofauto's, in de richting van kleine koelingspompen of sensorkleppen voor een beter thermisch beheer. De verkoop aan klanten uit de automobielsector vertegenwoordigde in het eerste kwartaal van 2020 91% van de totale omzet. Het aandeel van standaardproducten (ASSP's) vertegenwoordigde 65% van de totale omzet.
Aanzienlijke COVID-19 impact (vooral in 2Q)
Zoals verwacht herhaalt het bedrijf dat het geen nieuwe jaarvooruitzichten in de markt zet, zoals aangekondigd in de update van 1 april. De COVID-19 impact doorkruist immers de verwachtingen en omfloerst de zichtbaarheid.
Ook voor het tweede kwartaal worden er geen vooruitzichten gekwantificeerd, al zegt Melexis wel dat het "gecombineerde effect van verstoringen, zowel aan de aanbod- als de vraagkant, een significante negatieve invloed op de omzet zal hebben". Geen verrassing, maar wel een duidelijk signaal dat beleggers (nog) niet moeten gaan dromen over een snel herstel.
Het bedrijf ziet voortdurende verstoringen in de toeleveringsketen, voornamelijk bij de assemblage van chips (verpakkingen). Veel klanten - vooral in Europa en de VS - hebben hun activiteiten door de lockdowns stopgezet, terwijl de meeste Aziatische klanten hun activiteiten hebben hervat. Positief is alvast dat Melexis de voorraadniveaus van zijn producten bij klanten laag inschat, zodat elk herstel zich onmiddellijk zou moeten vertalen in een toenemende vraag.
De visie van KBC Securities
KBC Securities-analist Marcel Achterberg had al flink gesnoeid in de winst- en omzetschattingen. Op 3 maart, na de vooraankondiging, werden de winstramingen voor 2020-2021 al met gemiddeld 25% verlaagd, ervan uitgaande dat de wereldwijde autoverkopen in 2020 niet meer dan 10% zou kunnen dalen. Dat leidde tot de verwachting van een stabiele omzet, gebaseerd op een verdere groei van het aantal benodigde chips in wagens. Dat moet uitmonden in een EBIT-marge van minder dan 14% dit jaar, aanzienlijk minder dan de 25%-marge die tussen 2010 en 2018 werd geboekt.
Een jaar om snel te vergeten, met andere woorden, zeker omdat de winstverwachtingen fors ingeknipt werden. De kwartaalupdate van vandaag zou echter niet moeten leiden tot nieuwe belangrijke wijzigingen aan het waarderingsmodel van KBCS, zodat het koersdoel van 60 euro en het "Houden"-advies behouden blijven.
Op basis van dat koersdoel zou de EV/EBIT-waarderingsmultiple uitkomen op een eerder voorzichtige 17x.