wo. 30 mrt 2022

Gisteravond, na het luiden van de bel, pakte Micron Technology uit met cijfers over zijn tweede kwartaal. Die waren beter dan verwacht, onder meer dankzij de vraag naar 5G, AI en EV’s. De groep legde de lat voor het huidige kwartaal boven die van analisten en gaf meteen ook wat kleur bij de impact van de oorlog in Oekraïne op de aanvoer van grondstoffen. Op korte termijn lijkt die beperkt, maar zeker is dat de kosten wel zullen stijgen. Ondertussen slaagt de groep er wel in om de marges op te trekken, weet financieel-econoom Tom Simonts.
Hogere brutomarges
De omzet van Micron Technology steeg in het voorbije tweede kwartaal met 24,8% tot 7,79 miljard dollar en versloeg daarmee de ramingen van 7,52 miljard dollar. Exclusief posten kwam het nettoresultaat uit op 2,14 dollar per aandeel, eveneens hoger dan de ramingen van 1,97 dollar. De operationele kasstroom klom van 3,06 miljard dollar naar 3,63 miljard. Micron rekende meer voor zijn NAND- en DRAM-geheugenchips, waardoor de brutomarges als percentage van de omzet stegen van 26,4% vorig jaar tot 47,2%.
Micron Technology’s vooruitzichten
In een toelichting bij de cijfers stak topman Sanjay Mehrotra zijn enthousiasme over de kwartaalprestatie niet onder stoelen of banken: "De uitstekende resultaten van Micron over het tweede kwartaal overtroffen de hoogste verwachtingen voor zowel omzet als marge, wat onze sterke uitvoering weerspiegelt. We zijn toonaangevend in DRAM- en NAND-technologie en onze productportefeuille wordt steeds beter. Met de uitstekende resultaten van het eerste halfjaar ligt Micron op schema voor een recordomzet en een robuuste winstgevendheid in het boekjaar 2022."
Micron voorspelt voor het lopende derde kwartaal alvast een omzet van 8,7 miljard dollar en geeft zichzelf daarbij een marge van 200 miljoen dollar in de plus of in de min. Analisten rekenden op 8,06 miljard dollar. Voor de brutomarge wordt de lat opnieuw op 47% gelegd en per aandeel rekent de groep op een winst van 2,23 tot 2,43 dollar.
Impact van Oekraïne-crisis
Micron Technology verwacht geen impact op de productie op korte termijn van componententekorten als gevolg van de Oekraïne-crisis, maar de kosten zullen naar verwachting wel stijgen. De twee grootste neonleveranciers van Oekraïne, die ongeveer de helft van de wereldvoorraad van het belangrijkste chipingrediënt produceren, hebben hun activiteiten stopgezet, waardoor de prijzen dreigen te stijgen en de aanhoudende crisis in de halfgeleidersector dreigt te verergeren.
De wereldwijde productie van chips stond al onder druk nadat de pandemie de vraag naar mobiele telefoons, laptops en later auto's had opgedreven, waardoor sommige bedrijven gedwongen werden hun productie terug te schroeven.
"We verwachten op dit moment geen negatieve gevolgen voor onze productievolumes op de korte termijn als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, maar we verwachten wel een stijging van onze kosten omdat we de levering van bepaalde grondstoffen veilig moeten stellen," aldus Mehrotra in een conference call na de winst. Recente inspanningen om de bevoorrading te diversifiëren en voorraden van grondstoffen en edelgassen aan te houden, hielpen de klap te beperken, voegde hij eraan toe.
