di. 8 mrt 2022

Mithra boekte in 2021 een omzet van 22,7 miljoen euro en puurde daar een bedrijfskasstroom (EBITDA) uit van -77,5 miljoen euro. Onderaan de resultatenrekening verscheen een nettoverlies 116,8 miljoen euro, terwijl op 77,5 miljoen euro werd gemikt. De lancering van Estelle verloopt trager dan verwachtin de VS, maar zit op schema in Europa. Voor KBC Securities-analist Thomas Vranken tonen deze resultaten aan dat Mithra klaar is voor de verdere lancering van Estelle, terwijl het wachten is op een wereldwijde commerciële deal voor Donesta (lancering in 2024). Ongewijzigd koersdoel van 33 euro en “Kopen”-advies, besluit hij.
Estelle: geen cijfers over verkoop
De eerste marktgoedkeuringen zijn verkregen voor het anticonceptiemiddel in de VS, Canada en verscheidene Europese landen. Hoewel er geen cijfers over de wereldwijde verkoop van het geneesmiddel in de tweede helft van 2021 zijn meegedeeld, meldde het bedrijf een tragere lancering in de VS als gevolg van de COVID-19-impact en problemen met de toegang tot de terugbetaling. De lancering in Europa zou volgens plan verlopen.
Donesta: studies lopen
De fase III-studie voor Donesta is nog steeds aan de gang voor veiligheidsparameters (uitslag voorzien in 2de helft van dit jaar voor de VS en in de eerste helft van volgend jaar in de EU). De studie leverde solide resultaten op inzake werkzaamheid na vier en twaalf weken, hoewel het eindpunt van de vermindering van de ernst van de ziekte na vier weken bijna een misser was (OK op week vijf). Mithra herhaalde zijn ambitie om een commerciële overeenkomst te sluiten voor Donesta (verwacht in 2022).
Mithra meldde drie bijkomende Donesta-studies naar vulvovaginale atrofie, gezondheid van de huid en haarkwaliteit, evenals een fase I-studie van E4 (Estetrol, het natuurlijk oestrogeen dat in Estelle zit) naar neonatale hypoxisch-ischemische encefalopathie (NHIE, uitlezing: 2de helft van 2022) en het nieuwe partnerschap met BCI Pharma voor het onderzoek van tyrosinekinaseremmers bij endometriose en vrouwenkankers.
Financiële resultaten
De resultaten voor boekjaar 2021 laten een totale omzet zien van 22,7 miljoen euro, terwijl op 20,4 miljoen was gerekend. De omzet werd voornamelijk aangedreven door de verkoop van Estelle (13,4 miljoen). Het bedrijf kondigde ook aan nog zo’n 290 miljoen euro aan cash te innen voor Estelle op out-licensing en verkoopgerelateerde mijlpalen. De onderzoeks- en ontwikkelings (O&O)kosten stegen met een groter dan verwachte 9% tot 85,2 miljoen euro, voornamelijk als gevolg van de verdere opvoering van de Donesta fase III proef. Dit resulteerde in een negatieve bedrijfskasstroom van 77,5 miljoen euro, tegen 73,8 miljoen euro een jaar eerder. Het nettoverlies steeg van 92,1 naar 116,8 miljoen euro.
Centen op de rekening
Het bedrijf rapporteerde 32,9 miljoen euro in de spaarpot op het einde van het jaar, met verdere middelen beschikbaar via een financieringsovereenkomst van 100 miljoen euro met Goldman Sachs en 41 miljoen met LDA Capital. Dat biedt ruim voldoende vuurkracht om de klinische ontwikkeling van Donesta voort te zetten, aanvullende O&O-programma’s na te jagen en de bedrijfsontwikkeling voort te zetten.
KBC Securities over Mithra
In het algemeen ziet analist Thomas Vranken geen grote verrassingen nu Mithra goedkeuring kreeg voor het op de markt brengen van Estelle en enkele strategische verschuivingen in de pijplijn doorvoerde met een grotere nadruk op Donesta. De opmars van Estelle in de VS verliep naar verluidt eerder traag, maar was in het algemeen in lijn met de verwachtingen van analist Thomas Vranken.
De potentiële waarde van het vastleggen van een wereldwijde commerciële samenwerking voor Donesta, waarvoor de markt aanzienlijk groter wordt geacht dan voor Estelle, kan niet over het hoofd worden gezien. Het is dan ook duidelijk dat een positieve aankondiging op dit front een belangrijke waardetrigger kan zijn voor Mithra in de nabije toekomst, vindt analist Thomas Vranken. Hij bevestigt het “Kopen”-advies en het koersdoel van 33 euro.
