ma. 19 jul 2021

Het aandeel van vaccinproducent Moderna steeg vrijdag nabeurs met 6%, omdat bevestigd werd dat het op 21 juli zal toetreden tot de S&P500-index, ter vervanging van Alexion Pharmaceuticals (dat wordt overgenomen door AstraZeneca). Daarmee worden de verwachtingen bevestigd, maar de koers ging niettemin alweer een pak hoger. Het Moderna-aandeel steeg in 2021 al met 150%, tot een marktkapitalisatie van 100 miljard dollar. Sectorgenoot CureVac, die ook een mRNA-platform op poten heeft gezet, zag zijn marktwaarde in 2021 echter met 38% dalen tot 3,3 miljard dollar. KBC Senior Financial Economist Tom Simonts maakte een vergelijkende studie.
CureVac
Met hoofdkwartier in het Duitse Tübingen ontwikkelt dit biofarmaceutische bedrijf messenger RiboNucleicAcid- of mRNA-therapieën voor profylactische vaccins, oncologie en proteïnetherapieën. Die zijn gebaseerd op een eigen technologieplatform (RNAoptimizer), dat in zekere zin het gevolg is van één enkele ontdekking waarmee CureVac de wereld voor het potentieel van mRNA om ziekten te behandelen en vaccins te maken opende. CureVac is officieel opgericht in 2000, maar claimt ‘s werelds eerste bedrijf te zijn dat met succes mRNA inzet voor medische doeleinden, “omdat zij mogelijkheden zagen waar anderen obstakels zagen”. Momenteel heeft Curevac drie mRNA-producten in klinische ontwikkeling:
- CVnCoV (SARS-CoV-2-vaccin in klinische onderzoeksfase 2b/3)
- CV7202 (rabiësvaccin in klinische onderzoeksfase 1)
- CV8102 (kankervaccin in klinische onderzoeksfase 1)
Moderna
Sinds de oprichting in 2010 heeft Moderna gewerkt aan het opbouwen van een mRNA-technologieplatform in de sector, de infrastructuur om de ontdekking van geneesmiddelen en vroege ontwikkeling te versnellen, een snel groeiende pijplijn en een team van wereldklasse. Anders gezegd: Moderna is een biotechbedrijf dat mRNA ontwikkelt als een modaliteit voor therapeutica.
De pijplijn omvat kandidaat-geneesmiddelen in ontwikkeling voor op mRNA gebaseerde vaccins en behandelingen in verschillende therapeutische gebieden, en er lopen meerdere klinische studies met andere ontwikkelingskandidaten die op weg zijn naar een marktlancering. Bovendien beschikt Moderna over tal van ontdekkingsprogramma’s in de ontwikkelingsfase. De groep kan dankzij zijn Covid-19-vaccin buigen op een sterk en gevalideerd onderzoeks- en ontwikkelingsplatform, met 21 kandidaat-geneesmiddelen en 10 klinische programma's. Dat suggereert dat het mRNA-platform een kerntechnologie zou kunnen zijn voor vele vaccins tegen infectieziekten.
In een verdere fase zou de combinatie van doeltreffendheid, ontwikkelingssnelheid en productieflexibiliteit de seizoensgriep kunnen promoveren tot de volgende grote markt voor Moderna. Zover is het echter nog niet, omdat de tijdschema’s behoorlijk strak en strikt zijn, omwille van blijvende beperkingen inzake Covid-19. Griep is verder ook een markt waar héél wat concurrenten, zoniet alle, naar kijken.
mRNA-technologieplatform
Beide bedrijven hebben een solide mRNA-technologieplatform.
- Het Covid-19-vaccin van Moderna is goedgekeurd (waardoor zijn mRNA-platform wordt gevalideerd), de pijplijn is vrij groot en ver gevorderd (er lopen meerdere vaccinprogramma's, waaronder een fase 3-studie met een vaccin tegen het cytomegalovirus), en bijgevolg is de beurswaardering hoger.
- De technologie van CureVac is ook gevalideerd, hoewel de data van het Covid-19-vaccin van de eerste generatie niet zo goed zijn als die van Moderna en BioNTech. Maar de tweede generatie zou veel betere resultaten moeten opleveren. De pijplijn van CureVac is breed, maar omvat wel nog heel wat onderzoek in preklinisch stadium. De groep heeft met GSK een stevige partner in huis.

Waardering en koersevolutie
Onderstaande grafieken vergelijken de evolutie op de beurs voor Moderna en CureVac, maar ook de waarderingsratio’s.
Bij Moderna is er aan optimisme alvast geen gebrek, getuige de koers-winstverhouding van 25x en een koers-boekratio van ongeveer 8x voor het lopende boekjaar.
Voor de cijfers van CureVac moeten we voorbij een volatiel 2021 kijken om te noteren dat de koers-winstverhouding voor 2022 zo’n 9x bedraagt, terwijl de koers-boekratio - bij gebrek aan betrouwbare voorspellingen - niet berekend kan worden. Dat staat tegenover resp. 15,8x en 5,4x voor Moderna (prognoses 2022).
