wo. 31 jan 2024

Licht lager dan verwachte vierdekwartaalresultaten bij Mondelez. De inkomsten kenden nog een groei met bijna 10% op jaarbasis, maar die kwam er door prijsverhogingen en niet door volumegroei. Voor 2024 verwacht het management een omzetgroei aan de bovenkant van de 3 à 5% vork. Dat is lager dan de gemiddelde analistenverwachting (gav) van een groei met gemiddeld 6,6% in 2024, stelt KBC Securities-analist Tom Noyens.
Mondelez?
Het vroegere Kraft Foods stootte in oktober 2012 zijn Amerikaanse kruideniersdivisie af. De restgroep met de snelst groeiende activiteiten gaat sindsdien door het leven als Mondelez. De onderneming is uitgegroeid tot een toonaangevende speler in de snackwereld en legt zicht toe op koekjes, chocolade, kauwgom en dranken. Bekende merken zijn Oreo, Milka en Lu.
Minder verkocht in VS
De totale omzet van 9,31 miljard USD in het vierde kwartaal van 2023 impliceerde een groei op jaarbasis met 9,8%. Kijkt Tom even dieper in de resultaten, ziet hij dat de prijzen met 10,2% zijn gestegen. Het volume op zich daalde op jaarbasis met 0,4%. Vooral dat laatste was lager dan dat hij verwachtte.
Oorzaak is de Amerikaanse divisie waar het volume daalde met 5,5% op jaarbasis. Dat in contrast met de prijsverhogingen met gemiddeld 7,4% op jaarbasis die ze er doorvoerden. Mogelijk zijn dat de eerste scheurtjes in de prijselasticiteit: Amerikaanse shoppers slikken niet langer zomaar de prijsverhogingen en zoeken alternatieven.
Al blijft Tom voorzichtig: er zijn nog andere factoren die een impact hebben op het verkochte volume. Zo werd er een nieuw IT-systeem geïntegreerd, waardoor er een aanpassing was in voorraden bij hun befaamde Clif Bar (energie voeding). Verder stapte Mondelez ook nog uit enkele lagere marge-, maar hogere volumeproducten.
Stevige groei in China en India
De andere divisies verging het beter: Europe kende een volumegroei met 3,3%. Dat ondanks enkele, gemediatiseerde prijsonderhandelingen (denk bv aan onderhandelingen tussen Pepsico en Carrefour). China en India blijven sterke groeimotoren voor de groep. In deze regio’s rolt Mondelez momenteel een expansieprogramma uit.
De marges zijn wel beter dan Toms verwachtingen. De brutomarge van 38% in het vierde kwartaal (een verbetering op jaarbasis van 2,3%), kwam 1,35% boven de gav uit. Dat is het positieve gevolg van de uitstap uit de lagere marge-, hogere volumeproducten.
Onrust over cacaoprijzen
De prijs van cacao ging de laatste maanden stevige hoger door ongunstige weersomstandigheden, boomziektes en capaciteitsproblemen. De gestegen prijzen voor vervoer over zee helpen niet om de prijzen naar beneden te halen. Mondelez, dat veel chocoladeproducten maakt, zal deze kostenverhogingen de komende weken/maanden doorrekenen aan de klanten. Da’s niet alleen slecht nieuws voor de chocoladelover maar het zal wellicht ook een negatieve impact hebben op de marges van Mondelez in de nabije toekomst.
Richting 2024 stelde het management de verwachtingen voor de omzetgroei bij naar de bovenkant van de 3 à 5% vork. Dat is een lagere doelstelling dan dat veel analisten hadden gehoopt, maar Tom denkt dat het management conservatief is.
Mondelez’ management durft als eens de verwachtingen te temperen om dan later beter te kunnen doen dan verwacht. Toch merkt hij wat terughoudendheid, door de gestegen cacaoprijzen. Die zullen wel doorgerekend worden, maar daar zit altijd een vertraging op. Plus: de vraag is in hoeverre de klant hogere prijzen wil blijven aanvaarden.
KBC Securities over Mondelez
Tom Noyens wordt warm noch koud van Mondelez’ resultaten. Ze waren licht lager dan verwacht, maar ze waren zeker geen catastrofe. Hij merkt op dat Mondelez nog steeds sterk gemanaged wordt (onder leiding van de Belg Dirk Van de Put).
Voorlopig raadt hij aan om langs de zijlijn te blijven staan. Er is toch wat vrees omtrent de Amerikaanse consument, die prijsgevoeliger kan zijn. En dat in combinatie met cacaoprijzen die hoge toppen scheren.
Tom verwacht wel dat Mondelez op termijn terug kan keren naar mooie groeicijfers, niet alleen dankzij de prijsverhogingen maar ook dankzij volumegroei. Vandaag blijft hij bij zijn “Houden”-aanbeveling met als koersdoel 74 USD. Het Mondelez-aandeel sloot de beursdag gisteren af aan een koers van 76,34 USD (+0,82%).
