vr. 29 jan 2021

Mondelez rapporteerde gisteren nabeurs resultaten over het vierde kwartaal en het volledige boekjaar 2020. KBC Asset Management-analist Bob Van Leemputte concludeert dat de snackproducent "deed wat verwacht werd" en bevestigt de "Kopen"-aanbeveling voor het aandeel.
Resultaten
In het vierde kwartaal kwam de organische omzetgroei uit op 3,2%, in lijn met de consensusverwachting. De aangepaste winst per aandeel bedroeg 0,67 dollar, goed voor een stijging met 8,2% op jaarbasis en net iets hoger dan de analistenschattingen. Voor het volledige boekjaar bedroeg de organische omzetgroei 3,7% en de aangepaste winst per aandeel 2,59 dollar.
Regionaal plaatje
De omzetgroei was het meest uitgesproken in opkomende markten, die ongeveer een derde van de omzet vertegenwoordigen. De organische omzetgroei bedroeg 4,1% en werd voornamelijk gedreven door Oost-Europa en Azië, het Midden-Oosten en Afrika (AMEA-regio). In de ontwikkelde markten realiseerde de groep een respectabele omzetgroei van 2,8%.
- In Noord-Amerika groeide de omzet in het vierde kwartaal met 4,5% en de aangepaste operationele winst met 14,7%. Vooral koekjes werden het afgelopen jaar vlot verkocht en konden door de operationele hefboomwerking de extra Covid-kosten vlot goedmaken.
- In Europa, waar Mondelez er het voorbije jaar in slaagde om marktaandeel te winnen, groeide de omzet met 3% en de aangepaste operationele winst met 5,9%.
- De AMEA-regio (Azië, het Midden-Oosten en Afrika) was goed voor een vergelijkbare omzetgroei van 3%, met een spectaculaire operationele winstgroei van 22,8%. Vooral China en Indië presteerden sterk in 2020.
- Latijns-Amerika was in het vierde kwartaal een zorgenkind. Hoewel de omzet licht groeide in het vierde kwartaal daalde de aangepaste operationele winst met bijna twee derde. Klanten kochten goedkopere producten met een lagere marge en er was een mismatch tussen prijs- en kosteninflatie wat de winst onder druk zette.
Resultaten per productcategorie
Wat de productcategorieën betreft, zien we de sterkste groei in de maaltijd- en drankenomzet die er 7,1% op vooruitging. Deze afdeling maakt evenwel slechts 11% van de totale omzet uit. Het gros bestaat uit koekjes en chocolade; die maken 79% van de omzet uit en groeiden samen met 6,1%.
De kleinste afdeling - snoepgoed en kauwgom - kromp met bijna 18%, als gevolg van de lagere mobiliteit. Ook andere afdelingen behaalden minder omzet als gevolg van de sterk verminderde luchtvaartactiviteit. Denk bijvoorbeeld aan Toblerone-chocoladerepen, een vaste waarde in luchthavenwinkels. Het bedrijf schat dat de chocoladeverkoop bijna 2% minder omzet kende door de sterke terugval van dit verkoopkanaal. Niettemin is het ook goed mogelijk dat de wereldbevolking meer snackte wanneer ze verplicht thuis zat en het totale resultaat dus niet per se zo negatief is.
Mededingingsonderzoek
Eerder op de dag raakte bekend dat de EU een mededingingsonderzoek is gestart naar Mondelez. Er wordt onderzocht of Mondelez verhinderde dat chocolade, koekjes en koffie tussen de verschillende lidstaten verkocht worden. Prijzen tussen verschillende lidstaten kunnen sterk verschillen en door barrières op te richten wordt de vrije markt verstoord. Dit gebeurt bijvoorbeeld door te verbieden dat de goederen door handelaars over de landsgrenzen verkocht worden, door prijzen te verhogen voor handelaars die dit doen, of door het volume in een bepaalde regio beperken om zo de prijzen te verhogen.
De Europese Unie heeft in het verleden al gelijkaardige onderzoeken geopend naar bier en sportkledij. De boetes kunnen oplopen tot maximaal 10% van de jaarlijkse omzet. Volgens een ruwe schatting van analist Bob Van Leemputte zou dit in het geval van Mondelez maximaal een miljard dollar bedragen, maar wellicht zal de boete lager uitkomen. Vorig jaar deelde het bedrijf al mee dat de EU niet helemaal akkoord ging met de handelspraktijken. Mondelez belooft constructief mee te werken aan het onderzoek.
De visie van KBC Asset Management
Analist Bob Van Leemputte concludeert dat Mondelez het afgelopen kwartaal heeft gedaan wat verwacht werd en ook over het volledige boekjaar 2020 heeft het bedrijf zijn langetermijnbelofte nagekomen.
Mogelijk was de groei van aangepaste winst per aandeel (+6,5%) enigszins aan de magere kant, maar in een uitzonderlijk Covid-jaar met ongeveer 250 miljoen extra kosten kon Mondelez het schip toch op koers houden. De extra inspanningen en besparingen van 130 miljoen dollar zullen waarschijnlijk (gedeeltelijk) worden behouden eens de Covid-kosten verdwijnen, wat een stevigere basis voor de toekomst betekent. Daarnaast heeft Mondelez in 2020 meer geïnvesteerd in reclame, wat het marktaandeel op de langere termijn ten goede komt.
KBC AM bevestigt de 'Kopen'-aanbeveling en het koersdoel van 65 dollar.