do. 12 mei 2022

Logistiek vastgoedbedrijf Montea heeft net zoals de rest van de sector al een tijdje last van de rente én de dalende groeitempo’s in e-commerce in het algemeen. De groep rapporteerde in dat kader een EPRA-winst per aandeel van 0,93 euro, inclusief 0,03 euro uitzonderlijke kosten. Dat was dan wel iets minder dan verwacht, door hogere bedrijfs- en financiële kosten, maar de huurinkomsten lagen in lijn (20,7 miljoen euro) en de verwachtingen voor 2022 werden opgetrokken. De winst per aandeel kan nu richting 4 euro, in plaats van 3,95 euro, perfect zoals verwacht. Montea denkt ook aan 3,23 euro dividend, in plaats van 3,18 euro, wat meer is dan verwacht. Geen impact op 130 euro koersdoel, maar het advies stijgt wel van “Houden” naar “Opbouwen”, meldt KBC Securities-analist Wim Lewi.
Kwartaalcijfers
De onderliggende EPRA-winst per aandeel klokte het eerste kwartaal af op 0,96 euro, iets lager uit dan de voorspelde 0,98 euro van KBC Securities. Het verschil kan vooral worden verklaard door hogere bedrijfs- en financiële kosten, omdat de netto huurinkomsten van 20,7 miljoen wél in lijn der verwachting (20,6 miljoen euro) lagen.
De organische huurgroei, dus zonder rekening te houden met nieuwe investeringen, opleveringen of overnames, dikte met 2,4% aan ten opzichte van een jaar eerder, waarvan 1,7% te danken was aan indexatie. Dat is een heel mooi bewijs hoe vastgoedgroepen operationeel veel minder vatbaar zijn voor de effecten en de impact van inflatie dan soms wordt aangenomen. Dat neemt niet weg dat de EPRA-kostenratio gestegen is tot 14,1%, tegenover 13,5% een jaar geleden.
De bezettingsgraad blijft ondertussen erg hoog op 98,8%, al is dat een zucht onder de 99,6% die op het einde van 2021 werd gemeld. Qua financiering zit het ook snor, want de gemiddelde huurtermijn (WALT, of weighted average lease term) bedraagt zo’n 7,3 jaar.
De schuldratio steeg van 38,6% naar 41,1%, terwijl de netto-activa (NTA, of net tangible assets) per aandeel stegen tot 67,5 euro in het eerste kwartaal. In dat cijfer zijn de wijzigingen in de waarde van de portefeuille vervat ten belope van 41,2 miljoen euro, een gevolg van een verdere daling van het geschatte rendement (met 6 basispunten). Dat impliceert dat het aandeel ondanks de recente terugval noteert aan een premie van 42%.
Montea’s vooruitzichten
Het management verwacht dat de EPRA-winst per aandeel in 2022 kan uitkomen op een hoger dan eerder gecommuniceerde 4 euro. Daardoor komen de officiële verwachtingen in lijn te liggen met de schattingen van analist Wim Lewi. Voor wat het dividend over 2022 betreft, wordt nu gemikt op een stijging met 5% tot 3,23 euro, wat dan weer boven de schattingen van 3,20 euro per aandeel komt te liggen.
Investeringen
Montea heeft een investeringsplan van 800 miljoen euro aangekondigd (Track24) en is op weg naar een gemiddelde jaarlijkse investering van 200 miljoen euro. De sleutel tot een succesvolle investeringsstrategie is het bezit van de juiste grondbank. Wat dat betreft beschikt Montea over ongeveer 2,2 miljoen vierkante meter grondoppervlakte, waarvan ongeveer 900.000 vierkante meter kan worden ontwikkeld tot bruikbare oppervlakte.
Recente projecten zoals Canal in Brussel en Blue Gate in Antwerpen tonen aan dat Montea kan voldoen aan de huidige moderne eisen van multimodale ontwikkeling dicht bij een spoorlijn en waterwegen. Het grootste risico blijft het vinden van de juiste klanten tegen een interessant rendement, maar dat gaat voor de hele sector op, meent analist Wim Lewi. Montea is in het verleden alleszinds altijd een voorzichtige investeerder geweest en heeft speculatieve investeringen vermeden. Op basis van de voortgang van de investeringsplannen zullen de analistenverwachtingen dan ook bijgesteld worden in de toekomst.
KBC Securities over Montea
Bij de laatste bespreking na de publicatie van de jaarresultaten over 2021 vond analist Wim Lewi dat de vastgoedgroep voorzichtig was in haar vooruitzichten voor 2022 omwille van de toenemende onzekerheden (die zich grotendeels hebben gemanifesteerd). Vandaag is hij van oordeel dat een recessie in West-Europa onvermijdelijk is geworden. De nieuwe problemen in de toeleveringsketen als gevolg van de sluiting van Shanghai onderstrepen echter alleen maar de noodzaak van meer nearshoring van productie en voorraden.
De dreiging van Amazon ten aanzien van het warehousingsegment, dat nogal wat negatieve impact had op het logistieke vastgoedsegment, vertaalt zich echter niet automatisch naar Montea. Amazon begint nu pas zijn netwerk uit te bouwen in de Benelux en selecteerde Montea voor de ontwikkeling en uitbouw van zijn Antwerpse “last mile”.
Hoewel de resultaten over het eerste kwartaal enigszins onder de analistenverwachtingen lagen, verliest het aandeel vandaag niet meer dan 0,7%. Dat is beter dan de markt, wat deels ondersteund wordt door een verhoging van het advies door analist Wim Lewi van “Houden” naar “Opbouwen”. Hij meent namelijk dat de groeivooruitzichten veerkrachtig zullen blijven in een moeilijke economie. Ook qua waardering is er goed nieuws, want de premie van de aandelenkoers ten opzichte van zijn intrinsieke waarde (NTA) is gedaald tot 42%, tegenover een piek van 110% in december 2021.
